Tri dana do nominacija za Oscare: Boyhood dominirao Globusima

Boyhood
Noćas su u Beverly Hills hotelu u Los Angelesu 72. put dodijeljeni Zlatni globusi, nagrada koju dodjeljuje Hollywoodska udruga stranih novinara (eng. Hollywood Foreign Press Association). Njezinih 93 članova ove je godine s 3 Globusa nagradilo film Dječaštvo (eng. Boyhood), a najveće iznenađenje večeri bilo je dodjela nagrade za izvorni scenarij filmu Hotel Grand Budapest (eng. The Grand Budapest Hotel), umjesto Ptičaru (eng. Birdman), koji je vodio na kladionicama.

Dodjela Zlatnih globusa, osim po dodijeljenim nagradama, najviše se pamti po uvodnom zabavnom govoru voditelja. Ta je čast i ove godine pripala glumicama Tini Fey i Amy Poehler, koje su s uspjehom duhovito ismijale nazočne, nominirane filmove, sjevernokorejsko zabranjivanje Sonyjevog filma te Billa Crosbyja.

Globusi su očekivano donijeli nekoliko iznenađenja

Najboljim dramskim filmom, kako je i očekivano, proglašen je film Dječaštvo, a Richard Linklater, najboljim režiserom. Treći Globus ovom filmu donijela je Patricia Arquete za svoju sporednu ulogu. Iznenađenje večeri nagrada je Hotelu Grand Budapest za najbolju komediju ili mjuzikl jer se očekivalo da će ta nagrada pripasti Ptičaru, koji je, sasvim očekivano, dobio nagradu za najbolji scenarij, te je njegov Michael Keaton nagrađen za najbolju naslovnu ulogu u komediji. Na Oscarima bi upravo ovaj film mogao biti najveći konkurent Dječaštvu. Sasvim očekivao, Globus za sporednu ulogu pripao je J.K. Simmonsu (Whiplash), a za naslovnu glumicu u drami Julianne Moore (Still Alice) i komediji Amy Adams (Big Eyes), kojoj je ovo drugi Globus zaredom. Očekivan je bio i dobitak pjesme Glory iz filma Selma. Teorija svega (eng. The Theory of Everything) nadmašila je sva očekivanja dobivši nagradu za najbolju izvornu glazbu te najboljeg glumca u drami, Eddieja Redmaynea. Iznenađenje je i pobjeda ruskog filma Leviafan nad očekivanom poljskom Idom, te animiranog filma How to Train Your Dragon 2 nad The LEGO Movie.

Najbolje od televizijskog program

Od televizijskih serija Globusi su ove godine pripali su novoj dramskoj seriji Afera (eng. The Affair, Showtime) i njezinoj naslovnoj glumici Ruth Wilson. Prva sezona od 10 epizoda emitirala se od listopada do prosinca 2014. godine te je otkupljena i druga sezona. Kako i naslov kaže riječ je o aferi između Noe Sollowayjaa, oženjenog učitelja i pisca iz New Yorka, te mlade konobarice Alison Lockhart. Globus za najboljeg glumca u dramskoj seriji pripao je Kevinu Spaceyju (House of Cards), koji je prošle godine također bio nominiran za tu ulogu.

Najboljom televizijskom komedijom proglašena je serija koja na duhovit način propitkuje problem seksualnosti i spola u društvu, Transparentno (eng. Transparent, Amazon Studios), iako se očekivalo da bi ta titula mogla pripasti popularnijoj seriji Narančasto je novo crno (eng. Orange is a New Black). Nagrađen je i naslovni glumac Transparentnog, Jeffrey Tambor. Najboljom glumicom u komičnoj seriji proglašena je Gina Rodriguez za naslovnu ulogu u seriji koja se igra s formatom i sadržajem popularnih meksičkim sapunica, Djevica Jane (Jane the Virgin).

Ostale nagrađeni su kratka serija Fargo i njezin glumac Billy Bob Thornton, Maggie Gyllenhaal (The Honorable Woman), Joanne Froggatt (The Downton Abbey) i Matt Bomer (The Normal Heart).

Globusi izravno ne utječu na Oscare

Česta je zabluda kako Zlatni globusi izravno utječu na Oscare, međutim 93 članova Hollywoodske udruge stranih novinara ne glasaju za dodjelu Oscara, već to čine članovi Američke filmske akademije (eng. Academy of Motion Picture Arts and Sciences), a prošle godine glasati je moglo 6,124 članova. Dobitak Zlatnog globusa svakako je dobar vjetar u leđa nagrađenim pojedinaca i filmovima. Sama ceremonija nagovještaj je početka američke filmske nagradne sezone koja završava dodjelom najprestižnijih zlatnih kipića. Na predviđanje dobitnika Oscara više će utjecati dodjele nagrada strukovnih udruženja, čiji članovi glasaju i za najpoznatiji kipić.

Tko će ove godine sudjelovati u utrci za Oscare doznat ćemo u četvrtak, 15. siječnja. Režiseri Alfonso Cuarón i J.J. Adams u 14.30 sati pročitat će nominirane za najbolji animirani i dokumentarni dugometražni i kratkometražni filmovi, najbolji kratkometražni filmovi, montažu, montažu zvuka, zvuk, izvornu pjesmu, vizualne efekte i scenografiju. Ostale će kategorije, najbolji dugometražni igrani filmove, režisere, glavne i sporedne glumce i glumice, kameru, kostimografiju, šminku i frizuru, izvornu glazbu, izvorni i prilagođeni scenarij te najbolji strani film, u 14.38 pročitati glumac Chris Pine i predsjednica Akademije Cheryl Boone Isaacs. Objavu nominacija izravno će se moći pratiti na stranicama Akademije.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More