“Fikcija nedostupna mladim ljudima”: Stambeno pravo je središnja tema 18. Festivala prvih

Osim bogatog vizualnog i izvedbenog programa, publika će moći vidjeti i dvije hrvatske premijere - "Nema zemlje za siromašne" redatelja Lasla Bihara i "Snove o prostorima" Matthiasa Lintnera.

U Centru KNAP, Kulturno informativnom centru (KIC) i Knjižnici S. S. Kranjčevića će se od 3. do 7. studenog 2020. održati 18. Festival prvih. Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu 18. Festivala prvih odabrali pravo na stan i stambenu politiku inspirirajući se zvučnom i prostornom instalacijom mlade umjetnice Nikoline Butorac Praznina doma/(Ne)vidljivi nomadi, nagrađene na 16. Festivalu prvih 2017. godine. Butorac kroz niz intervjua i jestivi plan stana propituje potrebu za vlastitim domom/stanom i označava je fikcijom nedostupnoj mladim ljudima.

U postavci središnje teme za 2020. suprotstavljaju se individualna potreba i nužnost te društvene (ne)mogućnosti njezinog rješavanja. Prema francuskom sociologu Pierreu Bourdieu, u Social structures of Economy između pojedinca i stanja nekretnina stoji stambena politika. Ključni pojmovi kojima se opisuju problemi stambene politike su priuštivost (troškovi stanovanja u odnosu na visinu dohotka), pristupačnost, kvaliteta stambenog fonda i integrativnost (utjecaj na društvenu kohezivnost i stabilnost) (Bežovan, 2003.). Bourdieu ističe kako kupnja nekretnine nije isključivo ekonomska transakcija nego i društvena, budući da je povezana s biološkom i socijalnom reprodukcijom.

Na otvaranju 18. Festivala prvih predstavit će se tako 22 umjetnika s radovima pristiglim na festivalski natječaj te onih proizašlih iz projekta “Osvajanje prostora”, radionice koja je organizirana u suradnji sa SPID-om (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela). Otvaranje izložbe održat će se 3. studenog u Galeriji Događanja u Centru KNAP, a posjetitelji će radove moći pogledati tijekom trajanja festivala.

Prizor iz filma “Nema zemlje za siromašne”

U izvedbenom dijelu moći ćemo vidjeti performans Nikoline Butorac “Reflektirati nemoguće”, odvaliti se uz poeziju sa Sanjom Baković u programu “Kut koji ne raspremamo” te pogledati performans Ivane Škvorčević “Mental Sculpture” nakon kojeg će uslijediti artist talk “Umjetnice govore: Nova generacija” na kojem će uz Ivanu Škvorčević sudjelovati Nikolina Butorac i Tea Ivković.

Najveći interes pobudit će svakako izvedba predstave “Car je gol na tri adrese” koju izvode Stanislav Habjan, Mary May, Sreten Mokrović, Ante Perković, Petar Agejev, Jakša Perković, Marko Golub i Ana Marija Habjan.

Osim bogatog vizualnog i izvedbenog programa, publika će moći vidjeti dokumentarne filmove koji prate središnju temu, a koje su odabrale Dina Pokrajac iz Dokukina i Ana Janjatović Zorica, producentica Festivala prvih. Očekuju nas dvije hrvatske premijere: Nema zemlje za siromašne (2018) redatelja Lasla Bihara i Snovi o prostorima (2018) Matthiasa Lintnera. Oba filma bit će prikazna s engleskim titlom. Tu je i projekcija domaćeg kratkog dokumentarnog filma Neželjeni stanar (režija: Nika Obučina) iz 2018. nastalog u produkciji Fade In-a. Projekciji filmova prethodit će predavanje i diskusija “Potreba za stanom i stambena politika/O beskućništvu” koje će voditi Suzana Sakić i Iva Marčetić.

Festival će obogatiti i tri radionice: predstavljanje rezulata interdisciplinarnog projekta “Osvajanje prostora” koje će prezentirati Nikolina Rafaj i Katja Grcić, radionica za djecu s Petrom Somekom “Izrada kućica za ptice” uz uvodničarku ekologinju Sanju Čulinu, te završna radionica Artlessove škole arta u kojoj se propituje privatno i javno uz voditeljicu, povjesničarku umjetnosti Josipu Bubaš.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More