Pet vrućih jesenskih filmskih preporuka

Brojke su jasne, Hollywood je težak jedanaest milijardi, a pornografska industrija petnaest s tendencijom brzog rasta. Da seksa baš i nema u zadnje vrijeme na filmu, ujedno je i pokazatelj vremena u kojem živimo – puritanizam, recesija i sve teža uživo komunikacija. Društvene okolnosti od populizma, ekstrema do klimatskih promjena nisu neko plodno tlo za intimnost, a ne pomaže ni tehnologija. Dok su u relativno novijoj produkciji čak i Blue Valentineu dali oznaku NC-17, a Boys Don’t Cry oznaku R mi vam kontra svih ”intimnih koordinatora” koje je uveo HBO-ov The Deuce donosimo pet proizvoljnih vrućih filmskih preporuka. Brzo će i zima, treba se grijati.

Body Heat (1981.)

Nastao kao remake filma “Double Indemnity” iz 1940-ih, debi Kathleen Turner kao femme fatale s dubokim, zadimljeno svilenim glasom uz samozadovoljnog odvjetnika Williama Hurta kojeg šlic vodi kroz život je gotovo klasični noir Lawrencea Kasdana sa solidnim obratom na Floridi ljeti kada od silne vrućine ni klima ne pomaže.

Ned: Hey lady, ya wanna fuck?

Mary Ann: Gee, I don’t know. Maybe. This sure is a friendly town.

Betty Blue (1986.)

Divlja, nekad i pretjerana priča o ljubavi osuđenoj na propast koja polagano odsklizava u ludilo nastala prema romanu francuskoga pisca Phillipea Dijana, a u režiji Jean-Jacquesa Beineixa. Nimalo zastarjela, prepuna životne strasti, opresije, tragedije i ludila. Moderni europski klasik.

Zorg: [voice-over] I had known Betty for a week. We screwed every night. The forecast was for storms.

Fatalna privlačnost (1987.)

Nema erotike bez njezina kralja od 1987. do 1993. Michaela Douglasa i u ovome filmu potpuno pshiotične Glenn Close, a kasnije ga je dopala u Sirovim strastima (1992) Sharon Stone s odvijačem. Vjerojatno ste gledali sto puta, ali kad limunade dosade, Douglas će znati ugrijati.

Alex Forrest: Have you ever done it in an elevator?

Dan Gallagher: Not recently, no.

Alex Forrest: I bet you haven’t.

Mulholland Drive (2001.)

Ima tu taštine i okrutnosti, ali i mnoštvo erotike čiji je meštar intrige David Lynch. Ljudske želje, tajne, opsesije i snovi u narativnoj liniji poput Rubikove kocke rastvaraju se baš kako i trebaju u pomalo nadrealno i iznimno estetsko iskustvo.

Gene: Just forget you ever saw it. It’s better that way.

Sluškinja (2016.)

Korejski redatelj Chan-wook Park vizualno dojmljivo prerađuje roman Sarah Walters smješten u tridesete godine prošlog stoljeća kada je Japan okupirao Koreju. Linearne se linije izmjenjuju, ima tu ludila, ali i jake senzualnosti na tragu Blue is the Warmest Colour. Takve režije nema u trenutačnom Hollywoodu.

Lady Hideko: Will he be as gentle as you?

Sook-Hee: Of course! The Count will also… also…

Lady Hideko: Continue! Just like that! As if the Count was doing it!

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More