Klerikalni utjecaji na HTV-u presudili emisiji “Dobro jutro: kultura”?

Inicijativa Sloboda trećima izazvala je veliku medijsku zainteresiranost upozoravanjem građana na čistke koje Hrvatska radiotelevizija zakulisno sprema. Želja za spasom radijskih emisija Trećeg programa HR-a, osim u metropoli, buknula je i u drugim hrvatskim gradovima, ali gotovo je ispod radara prošla vijest da radijske emisije nisu jedine jesenske žrtve.

Dobro jutro: kultura, emisija s trogodišnjim stažom, od ove jeseni više neće biti emitirana na Trećem programu HTV-a nedjeljom ujutro. Voditelji, glumac i redatelj Miran Kurspahić i novinar i pisac Dražen Ilinčić, ostali su zatečeni, kao i ono malo javnosti upoznate s novonastalom odlukom. Kao razlog ukidanja jedne od najgledanijih emisija o kulturi navodi se podatak da urednica nije na vrijeme dostavila jesensku programsku shemu.

– Vodstvo HRT-a može ukinuti što god i koji god program hoće uz neko suvislo obrazloženje o uredničkoj politici. Obrazloženja, a još manje razloga za ukidanje emisije nema. Nema očitovanja, nema obavijesti, nema odgovora. Samo su nas maknuli , izbrisali iz programske šeme i ostao je muk. Pretpostavljam kako su se nadali da ćemo se tiho povući na groblje emisija i kurtoazno šutjeti, kaže Miran Kurspahić koji za Arteist otvoreno progovara o svojim frustracijama vezanima za DJK.

– Profesionalnih osnova za ukidanje emisije nema. U tri sezone naša urednica, naše novinarke i novinari, ekipa i suradnici, Dražen i ja pokrenuli smo, uspostavili i razvili kvalitetnu mozaičnu emisiju o kulturi, koja je gledana, hvaljena i od gledateljstva, gostiju i kritike, koja je pokazala kako jutarnji termin ne mora biti bauk već prednost i kako prava televizija nudi ono najbolje od sebe kad ide – uživo, jer je spontana i nepredvidiva. Pokazali smo kako je drugačiji, ležerniji i duhovitiji pristup kulturi ne samo moguć, već i bolji, ističe Kurspahić, uvjeren da iza odluke o gašenju „stoje ljudi s malicioznim intencijama“.

Samo bi budala išla gasiti uspješnu, gledanu i prepoznatu emisiju nakon tri sezone bez ikakvog razloga, ponudivši kao alternativu samo epigonski plagijat u popodnevnim satima koji se snima u naprijed kako ne bi bilo ispada, kaže Kurspahić.

U radu na ovom tekstu naišli smo na priličnu dozu autocenzure. Razumljivo je to; dobra stara metoda mrkva-batina još je uvijek pouzdan način ušutkivanja. Miran Kurspahić je jedan od rijetkih koji se naprasitom gašenju emisije suprotstavlja na sav glas i bez dlake na jeziku.

– Moj medijski istup i očitovanja medijima su moj način otpora, jer za ostalo nemam mogućnosti ni osnove. Ja sam najamna snaga. O budućim angažmanima mogu samo nagađati, no moj minuli rad u emisiji mi daje prostora za nadanje o budućim angažmanima, kaže on.

Što su gašenjem emisije Dobro jutro: kultura zapravo izgubili gledatelji? Prvo, otvarala je prostor mladim umjetnicima, novim projektima i inicijativama koje su teško prodirale u srednjostrujaške medije; drugo, bila je afirmativna, otvorena svima koji su svojim djelovanjem doprinosili poboljšanju, širenju i življenju kulture u državi u kojoj posljednjih godina novinske stupce i televizijsko – radijske minute pune jedino politička prepucavanja. Treće, ozbiljnim temama pristupala je ležerno.

Ovo posljednje čini se kao minorna stvar, ali zapravo je neizmjerno bitna. Realizirana minimalnim sredstvima, DJK je kulturu duhovitošću, zanimljivim sadržajima, dinamičnim razgovorima i kozerijom približila onima koji su od nje bježali. Tako misli Danijela Stanojević, novinarka koja je na projektu agilno radila od prvog izdanja.

– Moja ideja novinarstva specijaliziranog za kulturu je upravo ovo što i kako sam radila, kroz različite novinarske forme, ali najviše kroz kozeriju. Smatram da je umjetnost, kulturu najbolje na ovaj način približiti običnom čovjeku koji ju nema potrebu konzumirati ili smatra da kultura nije za njega. Ugasiti ovu emisiju je gubitak za program Javne televizije jer je emisija imala oko 5% gledanosti u jutarnjim satima. Što je za emisije iz kulture na HTV3 ogroman uspjeh. Emisija je imala prepoznatljivost, postala je svojevrsni brand HTV-a. Nikoga nije ostavila ravnodušnim, to je onda i poslovni uspjeh – komentar je novinarke kulture HTV-a Danijele Stanojević.

Neka nagađanja o razlozima ukidanja DJK idu i u smjeru klerikalnih utjecaja na HTV-u.

– Nešto je trulo u Katedrali Duha… Konkretno, Treći program je u kratkome roku u potpunosti opravdao svoje postojanje i pokretanje, pa tako i status nacionalnog koji dolazi sa subvencijama i s pravom mu tepamo kao hrvatskome Arteu. Zašto se baš tu, gdje stvari, začuđujuće, funkcioniraju i kvalitetan program je na evropskim nivou, prakticira strogoća i uvodi takozvana nova nacionalna paradigma pod paskom novih struktura, na način da se uklanja sve suvislo s puta?, pita se Kurspahić.

Je li možda voditeljski dvojac bio ideološki problem, pitanje je koje visi u zraku otkako je stigla vijest o ukidanju.

– Možda se nismo uklapali u Novu nacionalnu paradigmu, ali o tome mogu samo nagađati, budući da ovi o tome nisu ni riječ spomenuli, iz čega možemo pretpostaviti kako im hrabrost, izravnost i transparentnost baš i nisu jača strana. Ja naivno mišljah kako smo sekularna država, no možda je ta moja zabluda naš najmanji problem. O crkvi imam negativno mišljenje, no o hrvatskim dušebrižnicima Katoličke crkve koji svojim anakronim, rigidnim i ograničenim diskursom i djelovanjem vode svoje stado brzim korakom veselo prema srednjem vijeku, zapravo nemam ništa lijepo za reći, zaključuje Miran Kurspahić.

Megi Smojver

 

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More