Sjećanja na burnu mladost: Edo Maajka preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

Neki od nabrojenih albuma na Edu su ostavili toliko snažan dojam da im je - posvetio i pjesme.

Iako je oduvijek vjeran hip-hopu, Edo Maajka u svom se glazbenom opusu može pohvaliti pravom fuzijom zvukova i stilova. Kao kod većine glazbenika, temelje za vlastiti glazbeni izričaj na neki su način izgradili njegovi glazbeni heroji, izvođači koji su ga svojom glazbom pratili kroz izbjeglištvo, prve godine u Zagrebu i druge prijelomne životne događaje.

Nije za one sa slabim uhom: Mrle preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

“Teško je nabrojati samo pet albuma, ovih sam se prvih sjetio, al’ postoji ih još puno”, napominje Edo prije svog glazbenog vremeplova u osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća, kad je nastala glazba koja mu je i dan danas pojam kvalitete i kreativnosti.

1) KRS-One – “KRS One” (1995.)
Ovaj album je riznica flowa i dobrih tekstova. Jedan od meni najbitnijih albuma rapa. To je bio moj Bookvar. Reprezent, betl, storiteling, filozofija, aktivizam, sve u jednom.

2) Disciplina kičme – “Zeleni Zub na Planeti Dosade” (1989.)
Ovaj album me pratio kroz cijelo izbjeglištvo, te pjesme sam ponio iz kuće u glavi jer ih je buraz sa ekipom slušo. U Privlaci kod Zadra mi je jedan lik snimio kazetu pa sam tu istu kupio kad sam došao u Zagreb, da bih kasnije pronašao i ploču te ispoštovo na svojoj pjesmi “Tata Mama”, album spomen-ploča. Odličan album, ispred svog vremena.

3) Azra – “Sunčana strana ulice” (1981.)
Moje prve godine u Zagrebu obilježilo je slušanje ovih pjesama doslovce svugdje, na svakom tulumu u Travnom, Dugavama, u stanu, na klupicama. Taj album je jedan od soundtracka tih mojih godina.

4) Zabranjeno pušenje – “Dok čekaš sabah sa šejtanom” (1985.)
Albumčina! Sami hitovi i biseri. Ovo mi je najbolji album new primitives ekipe. Jedan od onih albuma za regionalni hall of fame. Dvije pjesme s ovog albuma sam svirao na početku karijere u sklopu svog seta na nekoliko svirki s bendom.

5) OST – “Judgement Night” (1993.)
Ovo kad sam čuo je promijenilo puno toga u mom biću, konačno savršeni spoj rapa i riffa, s puno izvođača i genijalnim suradnjama. Bodycount i Slayer, House Of Pain i Helmet, Cypress Hill i Pearl Jam, Biohazard i Onyx, ludilo… Prvomajska, Zagreb, Filip, Tibor, Nikola, Karlo….

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More