“Nisam htio da me pamtite po sranjima”: Eddie Murphy otkrio razloge velike filmske stanke

Veliki honorari očito ne donose imunitet na loše kritike i izrugivanje.

Iako je riječ o opskurnoj filmskoj nagradi koja se dan uoči Oscara dodjeljuje za najgora filmska ostvarenja i uloge, Zlatna malina ipak donekle oblikuje holivudske karijere – točnije, uništava ih ili ih barem šalje na dulji odmor. Legitimitet toj anti-nagradi ovih je dana dao i Eddie Murphy, priznavši da se upravo zbog groznih kritika na račun svojih filmova prije nekoliko godina na dulje vrijeme povukao iz filmske industrije.

“Snimao sam loše filmove, nije više bilo zabavno. Počeo sam dobivati Zlatne maline, među njima i onu za najgoreg glumca u povijesti. Zato sam pomislio – možda je vrijeme za stanku. Namjeravao sam pauzirati godinu dana, a onda sam se nakon šest godina zatekao kako sjedim na kauču… Mogao sam i ostati na tom kauču, ali nisam htio da posljednji filmovi u kojima me gledate budu totalna sranja. Zato sam odlučio snimiti ‘Dolemite’, ‘Saturday Night Live’, ‘Coming 2 America’ te odraditi nekoliko stand up nastupa da vidim kako se osjećam. Nakon toga, barem ćete znati da sam i dalje duhovit”, priznao je Eddie Murphy u podcastu WTF.

Njegova filmska sreća počela se mijenjati 2002. godine – nakon uspješnih komedija poput “Luckastog profesora”, “Dr. Dolittlea” i “Bowfingera” uslijedili su brojni promašaji kojima se kritika izrugivala, a publika ih zaobilazila u širokom luku. “The Adventures of Pluto Nash”, “I Spy” i “Showtime” potpuno su propali na kino-blagajnama, ali i to je bio tek početak pada. Godine 2008. Murphy je, naime, postao glumac s najviše nominacija za Zlatnu malinu – za film “Norbit” nominiran je čak pet puta (za svaki lik kojeg igra u toj propaloj komediji), a osvojio je ukupno tri nagrade, za najgoreg glavnog i sporednog glumca te sporednu glumicu. Dvije godine kasnije postao je i vlasnik Zlatne maline za najgoreg glumca desetljeća.

U tom je izazovnom razdoblju bilo i trenutaka koji su titrali Murphyjev ego, primjerice, nominacija za Oscara koju je 2007. zaradio sporednom ulogom u mjuziklu “Dreamgirls”. U razdoblju od 2010. do 2020. godine pojavio se tek u tri naslovne uloge, a njegovim “velikim povratkom” smatra se glavna uloga u filmu “Dolemite Is My Name” koja mu je, među ostalim, donijela i nominaciju za Zlatni globus.

Velika stanka od snimanja ne znači nužno i da se Murphy riješio imidža zvijezde loših komedija. Njegov novi film “Coming 2 America”, nastavak kino-hita iz 1988. godine, objavljen je prije desetak dana, a kritike mu baš i nisu sklone. Ipak, Murphy je očito u nekom novom zaletu, jer trenutno snima još dva nastavka svojih nekadašnjih uspješnica – četvrtog “Policajca s Beverly Hillsa” te komediju “Trojke”, u kojoj se pridružuje Dannyju DeVitu i Arnoldu Schwarzeneggeru, zvijezdama hita “Blizanci” iz 1988. godine.

Nedodirljivi Stallone

Ironično, utemeljitelj dodjele Zlatnih malina je Murphyjev prezimenjak, filmaš Mo Murphy, koji je zajedno s Johnom J. B. Wilsonom 1981. godine osmislio anti-nagradu za najgora ostvarenja u svijetu filma. Iako je jedan od čestih dobitnika, Eddie Murphy ipak nije rekorder – s deset osvojenih Malina, Sylvester Stallone je najgori glumac u povijesti, a slijedi ga Madonna koja je Malinu osvojila devet puta.

Nagrađene zvijezde se, očekivano, u pravilu ne pojavljuju na dodjeli i rijetko komentiraju svoje “nagrade”, ali postoji nekoliko iznimki. Redatelj Paul Verhoeven ponosno je preuzeo Maline za najgoreg redatelja i najgori film “Showgirls”, baš poput Toma Greena, koji je za film “Freddy Got Fingered” dobio čak pet Malina. Po nagradu su došle i Halle Berry (“Catwoman”), Sandra Bullock (“All About Steve”) te J. David Shapiro, čiji je “Battlefield Earth” proglašen najgorim filmom 2010-ih.

PROČITAJ I OVO! [VIDEO] Emma Stone postaje “Cruella”: Pogledajte trailer novog Disneyeva spektakla

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More