Duhovi prošlosti: Premijera filma na kojem se radilo 15 godina!

Vikend na Animafestu baca na stol sve filmske adute! Nemojte propustiti jedinstvenu priliku pogledati animirane bisere u svoj njihovoj raskoši – na velikom platnu.

U petak, 7. lipnja, premijerno će biti prikazan crni biser među kandidatima za Grand prix – Duhovi prošlosti. S filmom u Zagreb stiže i autor, Christopher Sullivan, koji je ga je radio punih 15 godina, stoga je to punokrvni predstavnik nezavisne animacije i trijumf autorske vizije i strpljenja. U filmu će uživati ljubitelji mračnog realizma i eksperimentalne animacije.

Petak pruža i zadnju priliku da se na velikom platnu pogleda animirana verzija stripa koji priča o raspadu Jugoslavije – Tito na ledu, izvanredno i zanimljivo putovanje za koje je izgrađeno 50 filmskih setova, s bezbrojnim likovima, životinjama i svim mogućim otpacima koji su im se našli na putu!

Svjetska panorama u petak nas vodi u ukleto španjolsko selo u kojem obitavaju zlokobni preci, čudne pojave i duhovi – u filmu Apostol. Ljubitelji specifične, nezavisno producirane, autorske animacije zaljubit će se u Kakav divan dan, novi film prošlogodišnjeg pobjednika Animafesta, Dona Hertzfeldta.

Subota nam donosi nekoliko posljednjih prilika da se pogleda filmove iz Velikog natjecanja. Ernest i Celestina, film koji je na otvorenju razgalio i oduševio sve prisutne, prikazuje se u dva dnevna termina.

Autobiografska priča belgijskog stripaša Junga, Usvajanje odobreno, govori o samopropitivanju identiteta, prvim ljubavima i mladalačkom buntovništvu, a zagrebačkoj publici predstavit će je sam autor, izvrsni strip-crtač koji je nacrtao sve filmske crteže. Život crtača stripova prikazuje i nekonvencionalna (auto)biografija – Tatsumi, u kojoj se isprepleću priča o životu velikog japanskog crtača stripova i sekvence animirane po predlošcima njegovih kratkih priča.

U subotu navečer u kinu Europa, nakon proglašenja dobitnika Grand prixa, projekcija je filma čiji je scenarij napisao jedan od najvećih svjetskih animatora, Hayao Miyazaki. Priču dvoje srednjoškolaca smještenu u lučki grad u vrijeme kada se Japan počinje ekonomski uzdizati nakon razaranja Drugog svjetskog rata, Na Makovom brdu, režirao je njegov sin Gorō Miyazaki.

Ako je Hayao Miyazaki najcjenjeniji, onda je Mamoru Hosoda zasigurno najpopularniji redatelj dugometražnog animea. Njegov film Djeca vukovi ljubavna je priča s fantastičnom premisom. Duhovit, vedar prikaz sazrijevanja potomaka obitelji vukodlaka jedan je od najgledanijih japanskih animiranih filmova, ne propustite ga pogledati u nedjelju.

Filmski program u kinu Europa u nedjelju navečer zatvorit će projekcije filmova dobitnika Grand prixa i Nagrade publike. Pridružite nam se na izdašnoj porciji animiranih filmova koje gotovo isključivo na Animafestu imamo priliku vidjeti u svoj njihovoj raskoši na velikom platnu.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More