“Dubrovnik plovi”: Igor Hajdarhodžić predstavio fascinantnu izložbu brodova od otpada

Dubrovački glumac u novom je projektu spojio ekologiju i brodogradnju, a izložbu prati i radionica kojom pokušava očuvati vještine gradnje tradicijskih plovila.

Izložba umjetnika Igora Hajdarhodžića “Dubrovnik plovi“ otvorena je 25. srpnja na platou Lazareta u sklopu popratnog programa 71. Dubrovačkih ljetnih Igara, a u suradnji s Dubrovačkom baštinom te Art radionicom Lazareti. Izložene objekte u formi brodova, koje je umjetnik sastavio od mnoštva odbačenih predmeta dajući im novu funkciju, razgledati se može do 25. kolovoza, a ulaz je slobodan.

Izložbu je otvorio pomoćnik intendantice Igara Saša Božić, naglasivši kako su Igorovi brodovi samo naizgled ready made, a ako ih se pažljivije pogleda vidimo memorijske slojeve ljudskog iskustva koji su utkani u svaki od tih zagonetnih brodova. “Autorovi brodovi afirmiraju reciklažu kao umjetnički postupak i otpad kao gradbeni materijal stavljajući u fokus pitanja poput ekologije, održivosti, ali i igre i mašte kao transportnog iskustva”, pojasnio je Božić, zahvalivši se pritom Igoru Hajdarhodžiću te Tomislavu Kovačiću, autoru fotografija, na ovoj izložbi koja je svojevrsni poklon festivalu, Lazaretima, građanima i posjetiteljima grada.

Niz uglavnom od metala sazdanih brodova pristao je na plato Lazareta i daje priliku svakom strpljivom i pažljivom promatraču da uoči i najmanji dio od kojeg je brod sastavljen; dijelove poljoprivrednih strojeva i alata, dijelove mehanizama industrijskih mašina, pile, rešetke, dijelove bicikla, lance, šarafe, metalne mreže, kutije za alate i slično. Promatrač se mora odlučiti što doživljava gledajući ove radove, doživljava li predmet, detalj ili pak događaj. Naveden je na maštanje, razmišljanje i putovanje, a autor mu nudi transport – u mislima možemo otploviti nošeni nekim od ovih brodova.

71. Dubrovačke ljetne igre: Bogat i raznovrsan program unatoč skresanom proračunu

Inače, dubrovački glumac i umjetnik Igor Hajdarhodžić se nakon više od 25 godina na kazališnim daskama odlučio za veliki zaokret – okrenuo se plovidbi i brodogradnji. Osim što izrađuje brodove kao umjetničke eksponate, glumac vodi i radionicu “Mala škola brodogradnje” s namjerom očuvanja vještina gradnje tradicijskih plovila.

Foto: Roza Zanini Mozara

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More