Saga ‘Neželjeni klaviri’ ide dalje: ni Ministarstvo kulture nema rješenje

Nakon što se Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport očitovao na naš upit o spornoj zbirci klavira koju obitelj Gašparović želi pokloniti Gradu ili državi, zamolili smo i Ministarstvo kulture za službeni komentar navoda koje iznosi gospodin Gašparović te upitali „Što će Ministarstvo kulture poduzeti da se realizira ova donacija?“

Podsjetimo: “Četrnaest od sveukupno više od četrdeset klavira pokušavamo već godinama darovati Gradu Zagrebu, odnosno hrvatskim građanima, ali ih ni Grad ni Ministarstvo za sada ne žele. Stručni tim napravio je elaborat kojim se potvrđuje da je riječ o neprocjenjivom kulturnom blagu“, istaknuo je Danijel Gašparović, koji tvrdi da se s ovim problemom obratio Ministarstvu kulture, no od toga je prošlo godinu dana i još uvijek čekaju sastanak. Današnja emisija “Imam problem” na HRT1 u kojoj su gostovali Danijel Gašparović, pročelnik gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić te državni tajnik u Ministarstvu kulture, Ivica Poljičak potvrdila je, nažalost, sve što smo vam do sada prenijeli i što ovim putem prenosimo.

Neki komentari koje su nam slali naši čitatelji o ovom slučaju u parafraziranom bi obliku izgledali ovako: „Mladi gospodin Gašparović trebao bi se strpjeti. Jako je puno vrijednih umjetničkih zbirki nezbrinuto. Potrebni su veliki novci i odgovarajuća infrastruktura da bi se tako zahtjevne zbirke mogle čuvati po svim određenim propisima. Velika su potraživanja u tom smislu i od grada Zagreba i od države. Kapaciteta nema, a ni novaca“.

Mi u Arteistu smo svjesni delikatnosti situacije, ali želimo da naše čitateljstvo o tim donacijama i zbirkama zna ponešto. Uostalom, Gašparovići su prvi prijedlog donacije gradu Zagrebu uputili 2007. godine od kada je prošlo jedanaest godina. Treba naglasiti da je ovakvih zbirki u Europi sačuvano svega desetak. Pišite nam o ovakvim slučajevima. Važno je biti (kulturno) glasan, važno je moći komunicirati, pregovarati, a ponekad se i svaditi. Važno je brinuti o baštini. Budite sigurni, oni koji to žele naći će načina da od toga profitiraju, u svakom smislu, pa čak i onom ekonomskom.

Prenosimo u cijelosti odgovor Ministarstva kulture:

„Poštovana gospođo Ruso,

nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas kako pregovori vezani uz donaciju kolekcije klavira između gospodina Gašparovića i Grada Zagreba traju godinama, a Ministarstvo kulture nije bilo uključeno.

Gospodin Gašparović pismom se obratio Ministarstvu kulture nakon čega ga je primio državni tajnik Ivica Poljičak. Nakon ponovljenog upita, s gospodinom Gašparovićem je telefonski razgovarala i ministrica.

Ministarstvo kulture je uputilo gospodina Gašparovića na razgovore s muzejskim institucijama ili glazbenim institucijama koje bi mogle imati interes za prihvatiti klavire u svoje zbirke ili funduse. U slučaju načelnog dogovora, osnivači institucija, odnosno Grad i Ministarstvo kao partneri mogu se uključiti u pomoć oko realizacije i financiranja takvog projekta. Ministarstvo kulture nema saznanja o tome s kim je do sada gospodin Gašparović razgovarao i koji su rezultati tih razgovora.

S obzirom da se, prema saznanjima Ministarstva kulture, dio klavira nalazi u prostorima Hrvatskog glazbenog zavoda, ministrica je sugerirala gospodinu Gašparoviću da se u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom i partnerima, prijavi program na Poziv „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ koji se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Kako je natječaj zatvoren 28. veljače nemamo saznanja je li HGZ uputio prijavu.

S poštovanjem,

Ministarstvo kulture”

Na njega se očitovao gospodin Ljubomir Gašparović, otac Danijela s kojim smo prvotno razgovarali:

Primjedbe na pojašnjenje Ministarstva kulture:

-Dana 20. siječnja 2017. godine kad se po nekim pokazateljima činilo da se postupak darovanja naše Zbirke klavira Gradu Zagrebu bliži kraju, uputili smo pismo s molbom za sastanak s Ministricom kulture Republike Hrvatske u kojem kao razlog sastanka navodim: „Kako  se radi o projektu nacionalnog značenja koji uključuje više aspekata držimo da bi se Ministarstvo kulture moglo i trebalo aktivno uključiti u taj projekt i da bi Ministrica kulture trebala osobno biti upoznata s detaljima“. Nekoliko tjedana kasnije primio nas je Državni tajnik gospodin dr. sc. Ivica Poljičak. Sastanku je nazočila i gospođa Ranka Virt Saračević, načelnica sektora za zaštitu kulturne baštine, vjerojatno jer smo usputno naznačili da bi se dotaknuli i „načina skrbi o glazbenim instrumentima u hrvatskim muzejima koji je alarmantno zabrinjavajuć.“ Gospodinu Državnom tajniku predali smo dokumentaciju vezanu uz projekt Zagrebačka palača klavira (darovna ponuda, prijedlog idejnog rješenja, izvješće stručne komisije za cjeloviti pregled, izradu stručnog popisa s osnovnim podacima i fotografijama, te valorizaciju povijesnih klavira iz darovne ponude). Gospodin Državni tajnik bio je iznenađen temom i rekao da mora proučiti dokumentaciju, da će  obavijestiti gospođu Ministricu i da će se javiti kad bude spreman za sastanak.

Nakon toga, gospodin Državni tajnik nikada se više nije javio. Više od godinu dana kasnije, 31. siječnja 2018. neko vrijeme nakon što smo slučajno, pregledavajući službene stranice Grada Zagreba, saznali da je naša darovna Gradu Zagrebu odbijena uputio sam novi dopis gospođi Ministrici u kojemu je podsjećam da sam joj „prije više od godinu dana uputio molbu za sastanak vezan uz namjeru da zbirku klavira koja je u vlasništvu mojega sina Danijela i mene poklonimo hrvatskog narodu.“ Naveo sam da u ovom času ona kao Ministrica kulture zastupa hrvatski narod po tom pitanju i da me, ako ona kao Ministrica kulture drži da hrvatski narod nije zainteresiran za našu donaciju, o tome pismeno obavijesti ili da nas primi na razgovor o našoj namjeri. Gospođa Ministrica kulture nije se pismeno očitovala niti nas je pozvala na sastanak nego me drugi dan nazvala telefonom. Iz ovih činjenica svatko može zaključiti neke od razloga zašto Ministarstvo kulture nije bilo uključeno u projekt pokušaja donacije Zbirke klavira. U odgovoru Ministarstva kulture „slučajno“ se preskočio podatak da je između prvog pisma i „ponovnog upita“ prošlo više od godinu dana bez ikakvog očitovanja gospođe Ministrice kulture. Da „ponovnog upita“ nije bilo, razvidno je, nikada ne bi bilo nikakve reakcije od strane Ministrice kulture po tom pitanju. Koliko značaja Ministrica kulture daje namjeri da se hrvatskom narodu donira „jedinstvena zbirka klavira koja ima izuzetnu kulturno-povijesnu vrijednost nacionalnog, a dijelom i međunarodnog značaja“ (citat iz zaključka stručnog povjerenstva) pokazuje činjenica da nikada nije našla za shodno sastati se sa potencijalnim darovateljima nego je nakon godinu dana razgovor obavila telefonom!

-U odgovoru se ne spominje da smo gospođa Ministrica kulture i ja razmotrili ideju darivanja klavira hrvatskom narodu. Gospođa Ministrica savjetovala je da razgovaram s Muzejom za umjetnost i obrt i Hrvatskim glazbenim zavodom. Ukazao sam da je jedan od bitnih uvjeta donacije da Zbirka klavira bude samostalna kulturno-umjetnička institucija. Iz više razloga. Odgovorila je da

Ministarstvo kulture ne namjerava osnivati nove muzeje (nikad nije bilo govora o tome da naša zbirka bude muzej) jer prvo treba srediti situaciju u postojećim muzejima. Na moju napomenu da Ministarstvo kulture već tri godine naše cikluse „Pleyel Svetislava Stančića“ i „Cristoforium“, koji zadovoljavaju kriterije natječaja u svim točkama, a naročito kao prilog hrvatskoj glazbenoj kulturi, ne podržava i do sada nije dodijelilo niti kune potpore odgovorila je da je upoznata s našom žalbom, ali da Ministarstvo ne može podržati nove projekte. Naši ciklusi ušli su u treću sezonu pa nikako nisu novi, a odgovor na našu žalbu navodi potpuno druge razloge odbijenice na koje ćemo se osvrnuti drugim dopisom.

Dotaknuli smo se još nekih tema, ali to nije predmet ovog osvrta. Iz razgovora i argumentacije jasno je da je Ministrica kulture Republike Hrvatske, koja trenutno u segmentu kulture predstavlja hrvatski narod i u njegovo ime odlučuje, odbila našu darovnu ponudu. Zamolio sam je da mi svoju odluku dostavi pismenim putem. Odgovor je bio da će to učiniti kad joj uputim dopis. Zadovoljan sam razgovorom koji se razjasnio neke stvari. A to je da su i Gradonačelnik Grada Zagreba, koji je u ime građana Grada Zagreba odbio primiti našu donaciju i Ministrica kulture Republike Hrvatske koja je to učinila u ime građana Republike Hrvatske suglasni da ne prihvate našu ponudu da hrvatskom narodu darujemo zbirku klavira neprocjenjive kulturološke i povijesne, kao i financijske vrijednosti. Takvo suglasje očituje našu sadašnjost i projekciju budućnosti, a nama će olakšati odluke koje moramo donijeti u svezi naših klavira.

-Posljednji je pasus posebno skandalozan iz više razloga. Ne znamo na čemu se temelje „saznanja Ministarstva kulture“ i koji se dio klavira nalazi u Hrvatskog glazbenom zavodu (noge, klavijatura stalak za note)? U Hrvatskom glazbenom zavodu nalazi se jedan cijeli naš klavir, a ne dio  klavira. Sugerirati nam kao građanima i poreznim obveznicima Republike Hrvatske, naše Domovine, u trenutku kad hrvatskom narodu želimo pokloniti kulturno blago neprocjenjive vrijednosti da se prijavimo na poziv Europskog socijalnog fonda „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ sasvim jasno govori o nazorima i stavovima Ministrice kulture i tome ne treba ikakvog  komentara.

Ljubomir Gašparović

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More