“Dragocjen svjedok razvoja fotografije”: Fotoklub Split odabrao pobjednike velikog natječaja

Nagrađene su tri pojedinačne fotografije, a prvu nagradu osvojio je Joško Stipanović za rad ''Čiovo''.

Klupska izložba Fotokluba Split tradicionalni je projekt u kojem se jednom godišnje publici predstavljaju ponajbolja fotografska ostvarenja članova Fotokluba u prethodnoj godini. “Ova izložba reprezentativan je presjek i dragocjen svjedok razvoja fotografske djelatnosti u gradu Splitu i okolici te jedna od značajnih izložbi Fotokluba Split s dugogodišnjom tradicijom”, poručuju organizatori o izložbi koja će biti u Galeriji fotografija Fotokluba Split biti otvorena od 10. do 24. studenog.

Veliki jubilej splitskog dragulja: Uzbudljiva sportska povijest na izložbi “100 godina Jadrana”

Na natječaj se ove godine odazvalo trideset članova Fotokluba. Tema natječaja bila je slobodna, pa su prema tome i zaprimljeni te odabrani radovi iznimno tematski, tehnički i konceptualno diversificirani. Izbor fotografija za izložbu izvršio je stručni žiri u sastavu Ana Žanko, povjesničarka umjetnosti, Maja Prgomet, fotografkinja i Vicko Vidan, fotograf.

Prijavljeni radovi žiriju su predstavljeni anonimno te je objektivnim i nepristranim procesom za izlaganje odabrano 29 pojedinačnih fotografija te 12 kolekcija. Nagrađene su tri pojedinačne fotografije – prvu nagradu osvojio je Joško Stipanović za rad ”Čiovo”, druga nagrada otišla je Diani Junaković za ”Furešte”, a treća Žaklini Antonijević za ”Kustosa”. Žiri je nagradio i tri najbolje kolekcije – “Kuhinja” Gordane Johnson osvojila je prvo, “Fruit” Maje Stojić drugo, a ”Split the Isolation” Damira Borčića treće mjesto.

Inače, Fotoklub Split osnovali su davne 1911. godine profesori Umberto Girometta i Juraj Božičević. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je prostor Galerije fotografije i Fotokluba Split u popis kulturnih dobara, čime se štiti izložbeni i uredski prostor, pomoćne prostorije i foto-laboratorij. To je najznačajnije priznanje u 103 godine povijesti Fotokluba, koji je postao prva foto-galerija u Hrvatskoj koja nosi titulu kulturnog dobra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More