Dokumentarni utorak na HRFF-u: Šest dokumentaraca i predavanje Paula Hockenosa!

Utorak na Human Rights Film Festivalu započinje u 15 sati u dvorani Müller kina Europa, projekcijom filma “Nasljeđe Andreja Saharova” grčkog autora Kostasa Argyrosa. Film je to koji kroz primjere iz Mađarske, Austrije, Belgije i Francuske govori što je danas ostalo od ideja ovog velikog borca za slobodu govora, po kojemu je Europski parlament nazvao godišnju nagradu za unaprjeđenje ljudskih prava i demokratskih sloboda.

U 16 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarac Više od meda švicarskog autora Markusa Imhoofa, koji nas uvodi u fascinantan svijet pčela i to kroz mala obiteljska pčelarska gospodarstva i industrijske farme. Porazan je podatak da su u posljednjih 15 godina kolonije pčela desetkovane diljem svijeta, a da je 50 do 90% lokalnih pčela nestalo – epidemija se širi i dalje od košnice do košnice diljem planeta. Više od meda nagrađen je bavarskom, njemačkom i švicarskom filmskom nagradom za najbolji dokumentarac 2013.

U 18.15 sati bit će prikazan film Čistači grčkog autora Konstantinosa Georgousisa – riječ je o dokumentarnom zapisu naglog uspona neonacističke grčke stranke usred tamošnjih gorućih ekonomskih problema i ekstremne nazeposlenosti. Naime – grčka stranka ‘Zlatna zora’ na prošlogodišnjim je izborima od potpune anonimnosti došla do sedam posto birača i čak 18 zastupnika u parlamentu. Ovaj film funkcionira danas kao dokazni materijal protiv članova stranke na sudovima. Projekciji filma nazočit će autor Georgousis te će nakon iste održati Q&A s posjetiteljima.

Redatelj Rithy Panh kroz dokumentarac Slika koja nedostaje koji će biti prikazan u 19 sati u kinu Europa kroz svojevrsnu kroniku njegova djetinjstva pod režimom zloglasnog Pola Pota zapravo ukazuje na problem filmske prezentacije negativnih događaja iz povijesti. U ovom filmskom prikazu on se odlučuje za makete i minijaturne figurice od terakote da bi minuciozno rekonstruirao sjećanja na vlastito djetinjstvo u eri Crvenih Kmera, izmjenjujući ih s propagandnim found footageom. Film je osvojo nagradu Un Certain Regard za režiju na filmskom festivalu u Cannesu 2013.

 

Zatim će biti prikazan kratkometražani dokumentarni film Portugalca Miguela Gomesa (autora izuzetno hvaljenog i višestruko nagrađenog igranog filma Tabu), Iskupljenje. Riječ je o svojevrsnom epistolarnom filmu, čija duhovita poanta – kao svojevrsni kratki sastavak na temu Politika u Europi danas – spada u vrhunce filmske 2013.

Filmski program završava projekcijom filma Manakamana u 21 sat, u režiji autorskog dvojca Pacha Veleza i Stephanie Spray. Riječ je o dokumentarcu koji prati skupinu hodočasnika na njihovu putovanju u čuveni hram Manakamana u Nepalu. Nakon prošlogodišnjeg Levijatana, ovo je novi zapaženi filmski eksperiment harvardskog Sensory Ethography Laba, a na festivalu u Locarnu autori su nagrađeni Zlatnim leopardom za najboljeg suvremenog redatelja.

Od popratnog programa danas u 17 sati u dvorani Müller će se održati predavanje Paula Hockenosa – Njemačka revolucija čiste struje. Hockenos je berlinski teoretičar i novinar koji aktivno radi u Njemačkoj i Srednjoj Europi od 1989. Među brojnim temama, bavio se slomom komunizma, jugoslavenskim ratovima i transformacijom EU više od dva desetljeća.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More