“Čudno vrijeme za slavlje”: Dodjela nagrada Emmy prepuna iznenađenja i novih TV hitova

Voditelj i nekoliko prezentera bili su u dvorani, a nominirani i dobitnici javljali su se iz svojih domova. Zvuči kao loš Skype poziv, ali se američka Televizijska akademija ipak potrudila napraviti spektakl te barem podsjetiti na dane kad je crveni tepih bio normalna stvar.

Najmlađa dobitnica Emmyja za najbolju dramsku glumicu te trijumf serija “Succession” (“Naslijeđe”) i “Schitt’s Creek” obilježili su prvu “pandemijsku” dodjelu najveće američke televizijske nagrade, koja je zbog epidemioloških pravila u Kaliforniji održana bez publike, a dobitnici su se javljali iz svojih domova. “Bila je to mješavina crnog humora, apela za ljubaznost i humanost te šala o rasnim i socijalnim nejednakostima među nominiranima”, piše LA Times o dodjeli nagrada Emmy koju je vodio komičar Jimmy Kimmel.

Najviše nagrada, njih čak devet, osvojio je projekt mreže Pop TV, humoristična serija “Schitt’s Creek” o bogatoj obitelji koja silom prilika mora živjeti u motelu. Eugene Levy i Catherine O’Hara iz spomenute serije nagrađeni su Emmyjima za najboljeg glavnog glumca i glumicu u komediji, a i sporedne glumačke nagrade otišle su istom projektu, točnije, glumcima Danielu Levyju i Annie Murphy. Kad tome pridodamo i nagradu za najbolju humorističnu seriju, scenarij i glumačku ekipu, jasno je da je riječ o rijetko viđenom trijumfu (sličan uspjeh posljednja je imala “Moderna obitelj” 2014. godine).

Seriju su zajedničkim snagama kreirali poznati glumac Eugene Levy i njegov sin Daniel, koji u čudnovatom prijenosu nije skrivao oduševljenje. “U svojoj srži, naša serija govori o transformacijskim učincima ljubavi i međusobnog prihvaćanja. To nam sad treba više nego ikad. Ako se još niste registrirali za glasanje, molim vas, odmah to učinite. Tata, preuzmi i reci nešto smiješno, oprostite što sam ispolitizirao ovaj trenutak”, rekao je Daniel Levy u jednom od brojnih govora kojima su zvijezde američke građane pozivali da iziđu na predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u.

Najboljom dramskom serijom u, slažu se mnogi, najtežoj kategoriji, proglašen je “Succession“, a njegova glavna zvijezda, Jeremy Strong – najboljim glumcem. “Imam nekoliko nezahvala za večeras. Ne zahvaljujem se virusu koji nas razdvaja. Ne zahvaljujem se predsjedniku Trumpu za njegovu bijednu i nekoordiniranu reakciju. Ne zahvaljujem se Borisu Johnsonu što istu stvar čini u svojoj zemlji. Ne zahvaljujem se nacionalistima i kvazi-nacionalistima”, rekao je autor serije Jesse Armstrong koji je nagradu “primio” iz svoje londonske hotelske sobe.

Ipak, svi najviše pričaju o glumici i pjevačici Zendayi, koja je s 24 navršene godine postala najmlađom dobitnicom u kategoriji najbolje dramske glumice. Emmyja je dobila zahvaljujući ulozi u seriji “Euphoria“, pobijedivši tako impresivnu grupu glumica iz te kategorije – Jennifer Aniston (“The Morning Show”), Oliviju Colman (“The Crown”), Jodie Comer (“Killing Eve”), Lauru Linney (“Ozark”) i Sandru Oh (“Killing Eve”). “Ovo je čudno vrijeme za slavlje, ali postoji nada za mlade ljude. Znam da naša serija nije najbolji primjer za to i ne pokazuje to uvijek, ali postoji nada za mlade ljude”, rekla je Zendaya u pobjedničkom govoru, a zahvalila se i Rue, liku kojeg tumači u seriji. U “Euphoriji”, naime, igra srednjoškolku koja se suočava s drogom te seksualnim i fizičkim nasiljem.

Cijeli popis nagrađenih na 72. dodjeli Emmyja pogledajte ovdje

Najboljom mini-serijom proglašen je “Watchmen”, a najboljim dokumentarnim filmom projekt “The Last Dance”. Najboljim glumcima u mini-seriji proglašeni su Mark Ruffalo (“I Know This Much Is True”) i Regina King (“Watchmen”). Najboljim voditeljem reality programa drugu je godinu zaredom proglašen Ru Paul, a serija “Queer Eye” dobila je nagradu za najbolji strukturirani reality program. Komičarka Maya Rudolph dobila je nagradu za najbolju gostujuću žensku ulogu u komediji, i to zahvaljujući urnebesnoj imitaciji političarke Kamale Harris u skeč-programu “Saturday Night Live”. Isti je program dao i pobjednika u muškoj kategoriji gostujućeg glumca u komediji – svog prvog Emmyja dobio je Eddie Murphy, zahvaljujući jednoj epizodi u kojoj se, gotovo trideset godina nakon odlaska iz showa koji ga je proslavio, pojavio kao voditelj.

Voditelj Jimmy Kimmel te nekolicina prezentera koji su bili u praznoj dvorani imali su nimalo zahvalan zadatak – povezati sve te Zoom i slične pozive u kompaktnu cjelinu te izbjeći pretvaranje prestižne dodjele nagrada u jedan zbrčkani i nervozni Skype sastanak. Išlo im je, slažu se brojni svjetski mediji, prosječno do dobro. “Naravno da sam tu sam. Naravno da nemam publiku. Pa ovo nije MAGA okupljanje nego dodjela Emmyja”, jedna je od “fora” kojima je Kimmel pokušao nasmijati gledatelje, ali i jasno poručiti da je holivudska svita, unatoč čudnoj dodjeli, ujedinjena u borbi protiv njegove politike.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More