Dođite na Arteistovu tribinu, gošća je Ivana Šojat-Kuči

Ivana Šojat-Kuči
Prva ovogodišnja arteistova tribina “Književnost živi u Novom Zagrebu” ugošćuje Ivanu Šojat-Kuči, jednu od najcjenjenijih domaćih književnica.

O njenu književnom opusu, s posebnim naglaskom na najnoviji roman Jom Kipur, s autoricom će razgovarati Maja Hrgović, glavna urednica portala za kulturu Arteist.hr. Tribina će se održati u četvrtak, 5. veljače 2015. u 18.30 u Knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu, na adresi Meštrovićev trg 1g.

Biografija:

Ivana Šojat-Kuči rođena je 26. veljače 1971. godine u Osijeku, gdje je završila gimnaziju (novinarsko usmjerenje) te dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu. Studij je kraju zapravo priveo Domovinski rat u koji se još početkom kolovoza uključila kao dragovoljac. Godinu dana sam zatim (1992. – 1993.) u Uredu Ministarstva obrane za odnose s UN-om i Europskom Unijom radila kao tajnica i prevoditeljica. 1993. odlazi u Belgiju gdje je živjela osam godina, završila studij francuskoga jezika. Godinu dana radila je kao dopisnik Glasa Slavonije iz Bruxellesa.

Već devet godina aktivno se bavi književnim prevođenjem. Suradnik je brojnih književnih revija: Književna revija (prijevodi: M. Couturier, R. Barthes, Lecarne), Europski glasnik (prijevodi: E. Brogniet, J.-L. Wauthier, Deblue), Mogućnosti, Književna rijeka (poglavlje vlastita romana «Šamšiel» i poezija, te prijevod poezije belgijskog pjesnika S. Delaivea), Zarez (poezija), Quorum, Kolo, Nova Istra (vlastita poezija), Vijenac, Dubrovnik, Forum, Književna RepublikaPoezija, Riječi, the Ugly Tree i Le Fram (vlastita poezija na francuskome jeziku).

Napisala je i zbirku poezije na francuskome jeziku «Saint Espoir» koja još nije objavljena, no čiji su dijelovi objavljeni u belgijskom književnom časopisu «Le Fram». Književni i pjesnički krug iz Kraainema (Bruxelles) je zbirku proglasio najboljom od njima pristiglih rukopisa 1999. godine. Godinu dana pisala kolumnu u Magazinu, tjednome prilogu Glasa Slavonije, a najbolji su tekstovi 2006. u nakladničkoj kući Alfa ukoričeni u eseju pod naslovom „I past će sve maske…“

Roman Šamšiel, 2002., nagrađen je na Kozarčevim danima u Vinkovcima Poveljom za uspješnost, a roman Unterstadt, 2009., osvaja nagradu za književnost Vladimir Nazor (2010.), nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman (2010.), nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike (2010.) i nagradu Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine (2010.)

TM

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More