Dobra su vremena za Mando Diao

Švedski indie rockeri Mando Diao ponovno u Zagrebu

Svoj treći nastup u Hrvatskoj grupa Mando Diao održat će u srijedu, 7. veljače u Paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma u organizaciji INmusic festivala.

Grupa sanjivog imena Mando Diao osnovana je krajem devedesetih u Dalarni u središnjoj Švedskoj, a prvi njihov album Bring ‘Em In izlazi 2002. godine. Utjecaj Beatlesa, melodičnog pop-rocka i garage zvuka iz kraja devedesetih te tekstovi na engleskom u trenutku su ih učinili omiljenima kod publike i to ne samo u Švedskoj. Albumi koji su uslijedili zadržali su sličnu formulu te redom bili uglavnom dobro prihvaćeni kod kritike.

Na krilima hitova kao što su Mr. Moon, All My Senses, Down In the Past, Gloria i Dance With Somebody obišli su na turnejama Europu i SAD, a 2012. su po prvi put svirali u Zagrebu, nastupivši na InMusicu s najvećim hitovima kao presjekom dotadašnje karijere. Naša publika mogla je čuti Mando Diao i tri godine kasnije u Varaždinu na Špancirfestu, nakon što su objavili album Ælita, kojim su učinili stilski zaokret prema synth popu i elektronskom zvuku. Unatoč tome, varaždinski koncert se također sastojao uglavnom od starijih pjesama na radost onih fanova kojima je novi zvuk popularnih Šveđana zasmetao.

Od 2017. godine Mando Diao imaju novi album na koji su vrlo ponosni, jer je nastao, kako kažu, nakon vrlo teškog razdoblja benda, tijekom kojega su se između ostaloga razišli i s pjevačem Gustafom Norénom s kojim su bili od početka. Album Good Times zadržao je ponešto od synth zvuka svoga prethodnika, ali usmjeren je ponajprije  prema indie stilu i pomalo funky ritmu.

Nakon nekoliko koncerata u Kini i Japanu, zagrebačkim koncertom Mando Diao započinje još jednu europsku turneju na kojoj će, ako je suditi po recentnom repertoaru, većinom promovirati album Good Times. Publiku stoga pripremamo na veliki plesnjak, a uz  zadnji album i najpoznatije hitove, za fanove ranije faze benda bi se na set listi mogle naći pjesme kao što su The Band, Sweet ride, Amsterdam, Ochrasy te You Got Nothing On Me.

Hrabren Dobrotić

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More