Dizajn protiv opće banalizacije: Predstavljena knjiga Feđe Vukića

Feđa VukićDanas je u podne u Hrvatskom novinarskom društvu predstavljena jedna velika i važna knjiga. Tako barem novo djelo Feđe Vukića Teorija i povijest dizajna opisuju predstavljači, Milan Pelc i Ivan Rogić, uvjereni da nas je profesor, teoretičar i publicist Feđa Vukić lansirao u Europu tom obimnom kritičkom antologijom.

Teorija i povijest dizajna na jednom mjestu, unutar gotovo 600 stranica, okuplja najvažnije tekstove o dizajnu i njome daje neprocjenjiv prilog edukaciji studenata dizajna, ali i zainteresiranoj kulturnoj javnosti.

Entuzijastične ocjene kojima su predstavljači Milan Pelc i Ivan Rogić izjednačili tu Vukićevu knjigu s prijelomnim događajem u domaćem dizajnu, potaknute su ambicioznim pristupom sastavljača da odredi koordinate odnosa između dizajna i stvarnog svijeta, primijenjene umjetnosti, umjetničkog obrta, pa čak i – proročanstva. Jer, kako veli jedan od uvrštenih autora, Edgar Kaufmann, o dizajnu treba misliti kao o istraživačkom i proročanskom poslu.

Feđa Vukić zahvaća duboko u nekoliko stoljeća dugu tradiciju teorijskog promišljanja o dizajnu pa knjigu otvara Goetheov tekst, nakon čega u ovome monumentalnom izdanju Golden Marketinga slijede tekstovi još šezdeset autora.

Feđa VukićPelc, također, veli da je ova antologija prilog borbi protiv banalizacije, dok Feđu Vukića cijeni zbog njegova dubokog razumijevanja dizajna, kroz teoriju, ali i kroz praksu.

‘Bilo mi je stalo do ozbiljnosti rasprave o dizajnu, ma koliko ta težnja možda bila uzaludna u zemlji u kojoj kronično nedostaje ozbiljnosti. Sve civilizirane, ozbiljne zemlje obavile su taj posao prije nekoliko desetljeća, a ja želim vjerovati da će knjiga potaknuti ozbiljniji dijalog’, rekao je autor.

Profesor i teoretičar Feđa Vukić rođen je 1960. godine u Zadru. Diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, poslijediplomski studij završio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te se stručno usavršavao u Miamiju te u Ljubljani gdje je i doktorirao. Objavio je desetak knjiga na temu moderne arhitekture, dizajna i vizualnih komunikacija, uključujući Stoljeće hrvatskog dizajna, a kao urednik potpisuje knjigu Zagreb, modernost i grad.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More