Najtraženiji makedonski pijanist mlađe generacije Dino Imeri nastupa u Državnom arhivu

Danijel Gašparović zaintrigirao nas je svojim ‘Neželjenim klavirima’, koji su postali predmet javne rasprave nakon očitovanja koje smo zatražili od Grada Zagreba čime smo dobili prvi nastavak sage (koja je za sada frustrirajuća i teško se probavlja), pa smo ga odlučili podržati u novom koncertu koji organizira njegova Umjetnička organizacija Cristoforium. Posebno zato jer je uredništvo slabo na Rahmanjinova. Pitamo vas, dakle: “Što radite u nedjelju večer?”

U sklopu ciklusa Pleyel Svetislava Stančića, u nedjelju, 11. ožujka 2018. u 20 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva (Trg Marka Marulića 21) nastupit će najtraženiji makedonski pijanist mlađe generacija Dino Imeri, dobitnik nagrade “Virtuosi” za najuspješnije makedonske umjetnike kao i nagrade Makedonije za međunarodno promicanje makedonske kulture. Iza sebe ima nastupe na svim važnijim makedonskim festivalima i kulturnim događanjima a međunarodnu karijeru gradio je diljem Europe u suradnji sa ansamblima poput Filharmonije iz Strassburga ili Sofijske filharmonije.

Na jedinstvenom klaviru Pleyel iz 1911. Dino Imeri izvest će dvije monumentalne sonate F. Liszta i S. Rahmanjinova a publiku svakako očekuju uvijek atraktivni dodaci koje Imeri priprema s posebnom pažnjom.

Koncert se održava u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Makedonije.

Program:

F. Liszt: Sonata u h-molu, S.178

S. Rahmanjinov: Sonata br. 2 u b-molu, op. 36

Umjetnički voditelj: Danijel Gašparović

Ulaznice: 80 kn
Za umirovljenike, grupe od 10 i više osoba, studente i učenike: 30 kn

REZERVACIJE ULAZNICA:

Na mail: cristoforium@gmail.com
Telefonski: 099 8302 875 (Danijel Gašparović)

PRODAJA ULAZNICA jedan sat prije počekta koncerta na blagajni Arhiva.

Dino Imeri jedan je od najuspješnijih makedonskih pijanista. Rođen 1990. u uglednoj glazbeničkoj obitelji, prvi susret s glazbom imao je u ranom djetinjstvu. Školovao se kod uglednih pedagoga kao što su prof. Ljudmila Romanova (Osnovna i srednja glazbena škola Ilija Nikolovski-Luj u Skoplju), prof. Boris Romanov (Fakultet muzičke umjetnosti u Skoplju, gdje je diplomirao s najvišim uspjehom) i prof. Simon Trpčeski (poslijediplomski studij na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, gdje je postao jedan od najmlađih magistara glazbene umjetnosti u Makedoniji). Od prvog recitala 2008. godine, Imeri je održao brojne koncerte u svim značajnim kulturnim središtima svoje domovine, nastupivši na uglednim festivalima, poput Ohridskog ljeta i uz poznate ansamble kao što su Makedonska filharmonija, Simfonijski orkestar FMU, Orkestar Makedonske Opere i Baleta, te diljem Europe, uz Filharmoniju iz Strasbourga, Filharmoniju iz Sofije, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Dvorcu Esterhazy u Eisenstadtu, Liszt Zentrumu, Dvorani Konzervatorija J. Haydn u Eisenstadtu, na otvorenju Piano Plage festivala u Normandiji itd. Godine 2010. Imeri je potpisao dvogodišnji ugovor s Europskim programom za pijaniste, Klavir – odraz europske kulture, projektom koji je promicao koncertne aktivnosti pijanista u europskim metropolama. Zahvaljujući zavidnom broju iznimno uspješnih koncerata, 2013. godine uručeno mu je najviše priznanje za klasične glazbenike u Makedoniji, Nagrada Virtuozi u kategoriji Mladi glazbeni umjetnik za izvanredne uspjehe u prethodnoj godini. Iste je godine Imeri izdao DVD sa snimkama Haydnovih, Beethovenovih, Brahmsovih i Lisztovih djela, u suradnji s tvrtkom F.A.M.E.’s – Film & Music Recording Company.

Godine 2014. održao je svoju prvu proljetnu turneju, u okviru koje je priredio dva recitala u Skoplju, recitale u Bitolju i Prištini (na Međunarodnom DAM festivalu), koncert s violinistom Bojanom Ilkoskim u Skoplju, koncert s Makedonskom filharmonijom pod ravnanjem Thomasa Herzoga (praizvedba Rapsodije za Skoplje makedonskog skladatelja Aleksandra Džambazova), solistički nastup u izvedbi Beethovenova Četvrtoga koncerta za klavir i orkestar uz Gudački komorni orkestar i dirigenticu Dijanu Imeri Ilkosku, kao i koncert s Filharmonijom iz Strasbourga i dirigentom Clemensom Schuldtom (prva izvedba u Francuskoj Koncerta za klavir i orkestar makedonskog skladatelja Damira Imerija).

Dino Imeri nastavio je svoje uspješne koncertne aktivnosti u 2015., debitirajući uz Sofijsku filharmoniju u veljači, izvedbom Rahmanjinovljeve Rapsodije na Paganinijevu temu pod ravnanjem Naydena Todorova, zahvaljujući čemu je uslijedio i drugi poziv iste godine kada je izveo Treći koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova pod ravnanjem istog dirigenta, uz tri dodatka nakon glavnog dijela programa. Iste je godine Imeri održao recital s violinistom Bojanom Ilkoskim u Muzeju grada Skoplja, bio posebni gost na koncertu svjetski poznatih pjevača Ane i Igora Durlovskog te ostvario brojne snimke na Makedonskom nacionalnom radiju. Na poziv Makedonske Opere i Baleta sudjelovao je 2015. i 2016. u premijernoj i svim repriznim izvedbama baleta Vatreni vrtovi Manuela de Falle, iznimno uspješnim izvedbama Noći u španjolskim vrtovima. Bila je to Imerijeva prva suradnja s dirigentom Josepom Vincentom (Španjolska), koreografom Jamesom Amarom (Francuska) i dirigenticom Biserom Čadlovskom (Makedonija), kao i istaknutim makedonskim plesačima baleta.

Tijekom karijere, Imeri je surađivao i snimao za F.A.M.E.’s – Film & Music Recording Company, MRTV, HRT1 i HRT3, TV ORF, France 3 i druge. Aktivan je i kao komorni glazbenik koji je svirao s pijanisticom Marijom Gjosevskom, violinistom Bojanom Ilkoskim, violončelistima Corinne Morris i Kirilom Josifovim, pjevačicom Biljanom Josifovom i drugima. Surađivao je s brojnim uglednim glazbenicima i dirigentima, među kojima i s Josepom Vincentom, Thomasom Herzogom, Clemensom Schuldtom, Philipom Heskethom, Dijanom Imeri Ilkoskom, Naydenom Todorovim, Sashom Nikolovskim, Borjanom Canevim, Sashom Tatarchevskim, Biserom Čadlovskom i drugima.

Mladom pijanistu posvećeno je nekoliko djela, među kojima i Logos Colette Mourey, Dino’s Dilemma Johna Carrolla te Suita za klavir Damira Imerija. Osvojio je brojne državne i međunarodne nagrade i priznanja, kao što su 1. nagrada na državnom natjecanju u Skoplju 2000. i Bitolju 2007., 2. nagrada na Međunarodnom natjecanju Mozartiana–M 2006., Nagrada za najbolju umjetničku izvedbu koju mu je 2006. dodijelila Fondacija Blagovestie, 1. nagrada na natjecanju Polifonija na FMU u Skoplju 2009. te Nagrada Virtuozi u kategoriji Mladi glazbeni umjetnik za iznimne uspjehe 2013.

Dino Imeri trenutačno predaje klavir na Državnom obrazovnom centru za glazbu i balet Ilija Nikolovski-Luj u Skoplju.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More