Digitalna revolucija: Britanski muzej objavio milijune fotografija

"Bez obzira na to jeste li student, umjetnik ili tek ljubitelj povijesti i kulture, ovo je dosad neviđen izvor za istraživanje bogatstva, raznolikosti i složenosti ljudske povijesti", poručuju iz londonskog muzeja.

U velikom virtualnom osvježenju, Britanski muzej osjetno je povećao svoju digitalnu bazu – od nedavno, na njihovim stranicama može se pronaći gotovo četiri i pol milijuna predmeta, odnosno, polovina građe koju muzej čuva. Novost je i ta da se sve fotografije mogu downloadati u visokoj rezoluciji i koristiti (isključivo) za vlastite svrhe, a cijeli je materijal, po prvi put od lansiranja 2007. godine, dostupan na mobitelima i tabletima.

Svi se hvale “virtualnim šetnjama”, ali koje doista vrijedi pogledati?

Najstariji javni muzej na svijetu objavio je dodatnih 300 tisuća fotografija, čime se foto-fundus povećao na nevjerojatnih 1,9 milijuna. “Oduševljeni smo što ljubiteljima umjetnosti naš dizajn možemo ponuditi ranije od očekivanog. Nadamo se da ovi važni izložbeni primjerci mogu pružiti inspiraciju, refleksiju ili tek mali trenutak skretanja misli u ovim teškim vremenima. Bez obzira na to jeste li student, umjetnik ili tek ljubitelj povijesti i kulture, ovo je dosad neviđen izvor za istraživanje bogatstva, raznolikosti i složenosti ljudske povijesti”, izjavio je tom prigodom ravnatelj muzeja Hartwig Fischer.

Muzej se na ubrzanje davno zacrtanog projekta odlučio, kažu, ponajprije zbog velikog porasta online posjeta – u odnosu na isto razdoblje prošle godine, promet je porastao za 120 posto, piše Artnet. “Omogućavanje javnosti da preuzima i transformira slike omogućuje potpuniju interakciju s muzejskim artefaktima, čineći ljude sudionicima u stvaranju kulturne povijesti”, poručuju iz muzeja.

Među digitaliziranim artefaktima nalaze se kamen od rozete koji datira iz 196. godine prije Krista, Hoa Hakananai’a, skulptura s Rapa Nuija, Igra Ura, pet tisuća godina stara društvena igra iz Mezopotamije te 1600 godina star kineski Svitak upozorenja. Tu je i Smrt Breuze Sans Pitié, akvarel Gabriela Rossettija iz 1857. godine koji je u muzej stigao prošle godine. Inače, Britanski muzej u Londonu osnovan je 1753. godine, a zahvaljujući kolekciji od osam milijuna kataloških jedinica u 94 galerije, ubraja se u najveće i najbogatije svjetske muzeje.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More