Davor Sanvincenti izlaže u Dubrovniku

Jedan od dobitnika ovogodišnje jubilarne, desete T-HT nagrade, Davor Sanvicenti, predstavlja se u petak, 6. listopada dubrovačkoj publici u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika u 20:00 sati.

Suvremeni hrvatski umjetnik mlađe generacije uspješno je započeo ovu godinu osvojivši T-HT žiri u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu multimedijalnom instalacijom Nedefinirana divljina za koji mu je dodijeljena druga nagrada. Rad se sastoji od 16 mm crno-bijelog filma, found footage materijala, od samo 57 sličica. U  animacija filma prikazana osoba probija se kroz snažnu oluju s teškim teretom na leđima. Rad čine i zamućene fotografije krajolika i prirode snimljene polaroidom, različiti rukom pisani tekstovi na zidu i projekcija svjetlosnog kruga koji nalikuje suncu nekog solarnog sustava. Sam rad izgledao kao mali svemir.

Izložbu Con una cierta calma / S jednim određenim mirom realizira Umjetnička galerija Dubrovnik, a kustosica Rozana Vojvoda predstavit će Sanvicentija fotografijama, videoradovima, foto-dokumentacijom i prostornom instalacijom. Tema radova je prirodno okruženje kroz koje se osvještavaju perceptivni procesi. U Galeriji Dulčić Masle Pulitika bit će predstavljena serija fotografija Prije prvog svjetla, započeta 2011. godine u kojoj autor istražuje najmirniji dio dana, neposredno prije svitanja snimajući u drugačijim zemljama uvijek samo jednu crno-bijelu polaroid fotografiju. Snimanje ima i svoj ritualni aspekt jer podrazumijeva ustajanje prije svjetla, hodanje nepoznatim ambijentom u potrazi za pravim mjestom i samo jedno okidanje. Uz tu seriju polaroida, Sanvincenti izlaže i srodni 16mm film „Le lever du jour sur l‘océan (Buđenje dana na oceanu) koji u statičnom kadru snimljenom na obali Atlantskog oceana hvata prijelaz između noći i dana. U Galeriji Dulčić Masle Pulitika izlaže i seriju polaroida u boji Con una cierta calma započetu  2012. godine za vrijeme boravka u Meksiku posvećenu stablima koja su najčešće na osami, bilo da su iznikla na neobičnim mjestima u nekom suodnosu s artificijelnim tvorevinama ili su jednostavno udaljena od šume.

U Atelijeru Pulitika umjetnik predstavlja prostorno-zvučnu instalaciju Svemir iz serije Nevidljivi pejzaži, rad iz 2011. godine posebno prilagođen dubrovačkom prostoru, te foto-dokumentaciju projekta Drugi mjesec iz 2014. godine. Vizualna intervencija u pejzažu Drugi mjesec napravljena je tako da su u njenoj izvedbi sudjelovali radnici iz brodogradilišta na Malom Lošinju tijekom festivala Škver Art Projekt i tijekom cijele noći, uz mjesec na nebu, različite mjesečeve pozicije su se projicirale na veliko platno stvarajući „drugi mjesec“.  „Odabranim radovima Davor Sanvincenti izoštrava osjetila promatrača putem boje, oblika ili zvuka, te u ubrzanom vremenu i obilju informacija inzistira na miru i kontemplaciji bez kojih, uz sva tehnička postignuća, nema pravog razumijevanja prirode stvari” naglašava kustosica Vojvoda u katalogu izložbe.

Sanvicentijeva izložba samo je jedna u nizu kojom Umjetnička galerija Dubrovnik unosi dah kozmopolitskog, suvremenog vizualnog izričaja među publiku na krajnjem jugu Hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 26. studenoga 2017. godine.

 

***
Davor Sanvicenti
 rođen je u Kopru 1979. godine. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odsjek za psihologiju; Europskom Institutu za dizajn u Milanu – smjer interakcije na odsjeku vizualnih medija, Umjetničkoj akademiji Brera u Milanu – odsjek za multimediju i Elektro akustičnom informatičkom centru “Agon” u Milanu – oblikovanje zvuka i medijalno programiranje umjetničkih akcija.

Intenzivno se bavi područjem fenomenologije audiovizualnoga i antropologijom vizualne kulture, fokusirajući se na propitivanje različitih stanja i oblika ljudskih osjeta i percepcija. Njegovo se umjetničko djelovanje grana u razne medije: film i video, fotografija, fizičke svjetlosne i zvučne instalacije te audiovizualne performanse. U radovima se bavi konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije te konstrukcije iskustva. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima se ističu Radoslav Putar (2010.) za najboljeg umjetnika do 35 godina i T-HT nagrade pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2008. i 2017. godine).

Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima, poput Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid; Device Art Triennale, Montreal; 28.Muzički Bienale Zagreb; LOOP, Barcelona; 25FPS, Zagreb; World Film Festival, Bangkok, te na lokacijama poput Centre Georges Pompidou, Pariz; ZKM, Karlsruhe; Lincoln Center, New York; UniversalMuseum Joanneum, Graz; Museo de Arte Contemporanea, Oaxaca; Camera Austria, Graz; FRAC Pays de la Loire, Carquefou; NIU, Barcelona; La Triennale, Milano; Filmoteca Española, Madrid; Glassbox, Paris; Haus der Kulturen der Welt, Berlin.

Anita Ruso
Foto: Miho Skvrce

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More