Darko Rundek: U Zagrebu ne prolaze moji trikovi, zato se tu i mogu desiti čuda

U subotu 13. travnja, Rundek Cargo Trio će napuniti dvoranu Kina Europa. Već se pouzdano zna da će je napuniti jer su ulaznice rasprodane, kako javljaju iz Menarta.

Program je nesvakidašnji, ali ništa manje nismo ni očekivali: za 20.30 zakazana je projekcija filma što ga je nepoznata obožavateljica snimila u pariškom klubu Les voutes; taj je tajanstveni dodatak koncertu najavljen kao svojevrsni hommage Cargo Orkestru. Oni koji su skeptični prema ideji da se raskošno melodiozna glazba Rundek Cargo Trija izvodi pred publikom u “sjedaćoj dvorani”, ne moraju se brinuti: takvi prostori sretno naglašavaju sugestivnost i atmosferičnost pjesama s albuma Plavi avion – govorimo iz prve ruke.

Koncert najavljujemo blic intervjuom, “s nogu”.

Koncert u Zagrebu čini se kao dobra prilika da konačno snimite live DVD za kojim mnogi fanovi žude. Jeste li razmišljali o tome?

– Hm. To je dobra ideja, ali je malo prekasno došla.

Ulaznice su rasprodane munjevitom brzinom. Kako Zagreb stoji na Vašoj ljestvici poželjnih koncertnih destinacija, je li ljubav obostrana? (Jednom ste rekli da najviše volite nastupati u Beogradu jer vas tamo najtoplije prihvaćaju.)

– Zagreb nam je najveći izazov. Zagrebačka me publika najbolje zna i ne gleda kroz prste. Ako mi nešto ne krene kako bih želio, pa to pokušam prikriti nekim trikom, u Zagrebu taj trik ne prolazi. To zaoštrava igru i može pomoći da se dese čuda, ali i da se zapne na beznačajnim detaljima.

Uopće, mislite li da ste dovoljno cijenjeni na Balkanu? Mislite li da zaslužujete bolji status na ovdašnjoj sceni/scenama?

– Nisam frustriran. Moje mi mjesto na sceni savršeno odgovara.

U intervjuima pokazujete kritičnost prema nekim etapama svoje karijere, strogi ste prema sebi. Smatrate li neki svoj album gundulićevskim “porodom od tmine” i je li vam “Plavi avion” najdraži album?

– Nastojim biti kritičan dok albumi nastaju. Naravno da neposredno nakon što su dovršeni još pamtim dileme i izbore koji u detalju možda nisu bili najbolji, ali kad album zaživi svojim samostalnim životom prepoznam druge kvalitete koje nisu plod moje namjere. Ne stidim se nijednog. Dapače, ponosan sam na sve njih.

Kako biste ukratko opisali “Plavi avion”? Kakva je motivacija u ishodištu tog albuma, što ste njime htjeli – ili morali ispričati?

Plavi avion je album grupe koja se zove Rundek Cargo Trio. Moja je priča u njemu protkana s pričom Duce i Isabel. Zato ga se može pratiti iz raznih uglova. U ishodištu mu je potraga za istinom našeg prisustva u životu i glazbi, avantura, propitivanje, igra i prijateljstvo.

Tijesno ste surađivali s većim kolektivom, sad ste se opredijelili za čvrsti, snažni trio. Ulažete li danas veći trud da kreativnošću ispunite “rupu” nastalu redukcijom broja glazbenika u timu, to jest, osjećate li imperativ da nešto kvantitativno morate nadoknaditi?

– Da. Tako je. Zapravo, kvalitetom zamjenjujemo kvantitetu.

Imali ste dosta nekih “satelitskih” suradnji u posljednje vrijeme. S kime ste sve snimali, koja vam je od tih suradnja bila osobito draga, i ima li tko s kime biste htjeli raditi? 

– Meni se ne čini da je bilo puno satelitskih suradnji. Mislite vjerojatno na gostovanje kod Natali Dizdar i Libra i na pjesmu Budi koju sam napisao i snimio malo glasa za Viktoriju Novosel. Prva dva su bili simpatični izleti bez mnogo pretenzija, pjesma Budi mi je baš sjela i nadam se da će imati i drugih izvedbi.

Pjesmama na “Plavom avionu” otvorili ste i neke društvene, globalne teme. Je li obveza umjetnika u današnjem društvu reagirati na problematičnu stvarnost, stvarati kritičku frontu obrane od površnosti i upozoravati na neuralgične točke?

– Između ostalog. Da. Sigurno. Ali ako ne ponudi neku konzistentnu alternativu, ne mislim ideološku nego egzistencijalnu, samo dodaje još na već banalizirano kukanje i pljuvanje.

Katarina Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More