prvo slovo kulture

Danas počinje DokuMA Film Festival, evo što vas čeka

Četvrto izdanje međunarodnog DokuMa Film Festivala na kojem će biti prikazano tridesetak dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, otvara se u utorak u Makarskoj projekcijom filma “Pošast” iz Španjolske, ovogodišnje zemlje partnera tog festivala.

DokuMa Film Festival održava se od 30. svibnja do 3. lipnja u Makarskoj, a uz tradicionalne programe Dugi Hit Film, konkurenciju kratkometražnih filmova Mali Garmaz i filmova Zemlje partnera, u sklopu Crossborder programa koji već četiri godine ugošćuje studente iz regije bit će prikazani i studentski filmovi iz Europske unije.

Festival se otvara u utorak projekcijom španjolskog dokumentarca “Pošast” (La Plaga, 2013.) na glavnom makarskom trgu. Španjolska je ovogodišnja Zemlja partner festivala, pa će se u njegovih pet dana moći pogledati niz dokumentaraca iz te države, kao i izložba sakralno-procesijskog kiparstva španjolskog baroka.

U Makarsku će iz Španjolske stići i profesorica i redateljica Natalia Marin Sancho s dokumentarnog odjela madridskog ECAM-a, prestižne filmske institucije, koja će tijekom festivala održati radionicu za devet studenata filmskih akademija iz regije.

U sklopu kratkometražnog programa bit će prikazano devet dokumentaraca s tri kontinenta koji se natječu za nagradu Mali Garmaz, a pobjednika će odabrati međunarodni žiri koji se sastoji od bosansko-hercegovačkog glumca Enesa Bešlagića, hrvatskog redatelja Danila Šerbedžije i slovenskog direktora fotografije Aleša Belaka.

U ovogodišnjoj konkurenciji nalaze se filmovi čijim se zajedničkim nazivnikom može uzeti približavanje ljudskih sudbina, od proizvodnje odjeće u Bangladešu, susreta umirovljenika s novim tehnologijama, moskovskog dječaka koji visi sa zgrada i drugih priča, priopćio je festival.

U programu Dugi hit film bit će prikazane “Babuške Černobila”, film o zajednici žena koja prkosi životu na jednom od najtoksičnijih područja na zemlji, “Anđeo Nanjinga”, dokumentarac o mostu u Kini koji je najučestalije mjesto na svijetu za samoubojstva, te “Najbolje i najljepše stvari”, priču o veseloj, gotovo slijepoj djevojci koja pati od niza duševnih bolesti, no pronalazi humor u svojoj situaciji.

Scream for me Sarajevo

Festival se zatvara u subotu hrvatskom premijerom filma “Scream for me Sarajevo”, dokumentarnom filmu o koncertu Brucea Dickinsona, frontmena Iron Maidena, u ratnom Sarajevu, a na projekciji će govoriti autor i redatelj tog filma.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Makarska, Turistička zajednica Grada Makarske i mnogobrojni sponzori.

MR

Komentiraj ovaj tekst!

Primajte teme iz kulture
u vaš inbox

Prijavite se za primanje arteistovog newslettera i jednom tjedno ćete dobiti najzanimljivije teme iz kulture.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...