Danas počinje 19. Motovun Film Festival

19. izdanje Motovun Film Festivala otvara se u utorak, 26. srpnja u 21 sat u Kinu Trg projekcijom humoristične drame Tangerine američkog redatelja Seana Bakera. Ovaj višestruko nagrađivani indie hit u potpunosti snimljen mobitelom predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čijim se projekcijama MFF priključuje novom filmskom dobu.

Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala Prošle godine je bilo bolje, Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek najvažnijih svjetskih nezavisnih filmova, kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva, a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa.

Glavni program donosi 21 film od čega je njih 13 u konkurenciji za Propeler Motovuna, a uključuje nagrađivane filmove velikih svjetskih festivala poput Berlina (Gori more), Cannesa (M)učenik) i Karlovih Vary (Noćni život), ali i nove filmove kultnih redatelja kao što su Alejandro Jodorowsky (Poezija bez kraja) i Bruno Dumont (Zaljev luđaka).

Među jakim regionalnim igračima u Glavnom programu, u goste nam dolaze Mirjana Karanović sa svojim redateljskim prvijencem Dobra žena, Snježana Tribuson s romantičnom komedijom Sve najbolje i slovenski redatelj Dajman Kozole s napetim trilerom Noćni život.

Crnim dušama Francesca Munzia počinje program Zemlja partner: La bella Italia podijeljen u segmente I grandi maestri (Veliki majstori), Il cinema del Mezzogiorno (Talijanski jug) i Commedia all’italiana (Talijanska filmska komedija), koji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu donose presjek nekoliko desetljeća žive i šarolike talijanske kinematografije.

U retrospektivnom talijanskom programu igrat će filmovi najvećih talijanskih redatelja Paola Sorrentina (Il Divo) i Giuseppea Tornatorea (Baaria), filmReality kontroverznog Mattea Garronea, hrvatskoj publici najpoznatijeg po filmuGomorra, vjerodostojnom i šokantnom prikazu napuljske mafije, te radovi velikana autorskog filma Paola i Vittoria Tavianija ili Nannija Morettija. Kao posebnu filmsku poslasticu najavljujemo i premijernu projekciju Fellinijevog Amarcorda u još raskošnijoj restauriranoj verziji.

U sklopu programa Motovunski kratki prikazat ćemo više od 30 filmova, uključujući posebnu selekciju Hrvatska, ukratko!, kojom želimo skrenuti pažnju na najnovije uspjehe domaće kratkometražne produkcije.

Pet dokumentarnih i igranih filmova u sklopu programa “Gdje ste bili 2016?” na različite načine bave se jačanjem ekstremne desnice na geografskom području od Rusije do Hrvatske. Prikazujemo dokumentarac Desno, dva, tri – kamo ide Europa o kojem se ove godine mnogo pisalo jer svojim najdužim segmentom govori o Hrvatskoj, od prikaza proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu i Čavoglavama, do intervjua s predsjednikom mladeži HČSP-a. Autor filma Christopher Bobyn u Motovunu će po prvi put osobno predstaviti svoj film.

S Ranim radovima počinje retrospektiva ovogodišnjeg motovunskog Mavericka –Želimira Žilnika u sklopu koje ćemo prikazati ključne filmove ovog pionira dokudrame i jednog od začetnika jugoslavenskog Crnog vala.

Za pola stoljeća ljubavi, izdržljivosti i posvećenosti ove godine nagradu Pedeset godina dodjeljujemo jednom od ključnih imena hrvatskog dokumentarnog filma, producentu i redatelju Nenadu Puhovskom čiji novi film Generacija ’68također prikazujemo na festivalu.

Uz čašu vina i degustaciju tradicionalnih jela sa Sardinije u utorak ćemo pozdraviti ovogodišnju zemlju parter i drage prijatelje koji iz nje dolaze, bellu Italiju, a kasno navečer u festival će nas furiozno uvesti Edo Maajka. Valja napomenuti i kako će ove godine tijekom festivala biti osiguran besplatni bežični internet u cijelome Motovunu.

Vidimo se 277 metara iznad realnosti!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More