Čuje li nas itko? Slavonski Brod poziva na veliki prosvjed

Kao što je Vukovar, osim na nekoliko dana u studenom, od ostatka zemlje ostavljen na milost i nemilost vlastitoj ekonomskoj muci, tako je i Slavonski Brod već osam godina ostavljen od države ekološkoj muci – koja sad izravno i vrlo ozbiljno prijeti zdravlju i životima 60 tisuća stanovnika tog grada.

Slavonski Brod je grad žrtva – nehaja političara prema činjenici da je grad godinama obavijen zračnim omotačem koji je po svome sastavu sve bliži bojnom otrovu i koji često nepodnošljivo smrdi. SDP-ov ministar okoliša Mihajlo Zmajlović ostat će upamćen, osim po aferi s luksuznim uredima, i po neshvatljivom slijeganju ramena na probleme ovog grada. I drugi su mjerodavni reagirali slično – slijeganjem ramena. Prekosavska rafinerija, glavni uzročnik onečišćenja, i dalje postojano izbacuje otrov u zrak koji udišu Brođani.

Ovog tjedna čaša se prelila. Razina štetnih lebdećih čestica jedanaest je puta premašila dozvoljeni maksimum godišnjih svjetskih indeksa. Dogodilo se to u noći sa 17. na 18. studenog. Potvrđeno je ono na što su aktivisti upozoravali punih osam godina: ovaj zrak ubija.

Na ekološku katastrofu Brođani su dosad reagirali mirnim prosvjedima. I prošlog tjedna pokušali su na takav, pitom i miran način skrenuti pozornost mjerodavnih službi na problem koji izravno prijeti njihovom zdravlju, a posredno i životima. Tridesetak njih prošlo je brodskim Korzom noseći vijenac i lampione, a održana je i minuta šutnje.

No, na šutnju nitko nije reagirao. Zato sutra, u četvrtak 24. studenog u 18 sati, Brođani izlaze na Korzo i na sav će glas prosvjedovati, a pozivaju i druge da im se priključe.

Ovo je prosvjed u koji idemo svi zajedno. I svi smo jednaki. I mlado i staro. Sve nas truju. Ovo je za nas i našu djecu. Branimo grad, dođite na prosvjed!

Organizatori poručuju da će daljnje nedjelovanje institucija i manjak rezultata prouzročiti blokadu granice, rafinerije, a naposljetku i zavrtanje ventila Janafa koji iz Hrvatske naftu isporučuje u Bosanski Brod, te time (ne)izravno naše institucije truju Brođane.

Ž. Š.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More