Čuje li nas itko? Slavonski Brod poziva na veliki prosvjed

Kao što je Vukovar, osim na nekoliko dana u studenom, od ostatka zemlje ostavljen na milost i nemilost vlastitoj ekonomskoj muci, tako je i Slavonski Brod već osam godina ostavljen od države ekološkoj muci – koja sad izravno i vrlo ozbiljno prijeti zdravlju i životima 60 tisuća stanovnika tog grada.

Slavonski Brod je grad žrtva – nehaja političara prema činjenici da je grad godinama obavijen zračnim omotačem koji je po svome sastavu sve bliži bojnom otrovu i koji često nepodnošljivo smrdi. SDP-ov ministar okoliša Mihajlo Zmajlović ostat će upamćen, osim po aferi s luksuznim uredima, i po neshvatljivom slijeganju ramena na probleme ovog grada. I drugi su mjerodavni reagirali slično – slijeganjem ramena. Prekosavska rafinerija, glavni uzročnik onečišćenja, i dalje postojano izbacuje otrov u zrak koji udišu Brođani.

Ovog tjedna čaša se prelila. Razina štetnih lebdećih čestica jedanaest je puta premašila dozvoljeni maksimum godišnjih svjetskih indeksa. Dogodilo se to u noći sa 17. na 18. studenog. Potvrđeno je ono na što su aktivisti upozoravali punih osam godina: ovaj zrak ubija.

Na ekološku katastrofu Brođani su dosad reagirali mirnim prosvjedima. I prošlog tjedna pokušali su na takav, pitom i miran način skrenuti pozornost mjerodavnih službi na problem koji izravno prijeti njihovom zdravlju, a posredno i životima. Tridesetak njih prošlo je brodskim Korzom noseći vijenac i lampione, a održana je i minuta šutnje.

No, na šutnju nitko nije reagirao. Zato sutra, u četvrtak 24. studenog u 18 sati, Brođani izlaze na Korzo i na sav će glas prosvjedovati, a pozivaju i druge da im se priključe.

Ovo je prosvjed u koji idemo svi zajedno. I svi smo jednaki. I mlado i staro. Sve nas truju. Ovo je za nas i našu djecu. Branimo grad, dođite na prosvjed!

Organizatori poručuju da će daljnje nedjelovanje institucija i manjak rezultata prouzročiti blokadu granice, rafinerije, a naposljetku i zavrtanje ventila Janafa koji iz Hrvatske naftu isporučuje u Bosanski Brod, te time (ne)izravno naše institucije truju Brođane.

Ž. Š.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More