“Crvena – boja strasti”: Izložbom kultnih predmeta obilježen Dan talijanskog dizajna

Legendarna Vespa, Bialettijevo kuhalo za vodu i fotelja Vanity Fair samo su neki od talijanskih dizajnerskih klasika izloženih u sklopu obilježavanja Dana talijanskog dizajna.

Dan talijanskog dizajna je manifestacija koja se 5. studenog obilježava u cijelom svijetu, s namjerom da širokoj publici približi talijanski dizajn i kulturu uopće. Generalna tema cjelokupnog ovogodišnjeg obilježavanja jest “Dizajniranje budućnosti. Razvoj, inovativnost. Održivost i ljepota”, a u tom kontekstu, u Talijanskom institutu za kulturu je, u suradnji sa Zagreb Design Weekom, postavljena izložba pod nazivom “Crvena – boja strasti”.

“Kako redizajnirati svijet?”: Zagreb Design Week počeo izložbama, nagradama i popustima

Na izložbi su predstavljeni kultni predmeti renomiranih talijanskih dizajnera, većinom svakodnevne upotrebne vrijednosti, i to isključivo u crvenoj boji. U Talijanskom institutu za kulturu izložen je niz poznatih talijanskih klasika – kultna Vespa, Bialettijevo kuhalo za vodu, fotelja Vanity Fair, Martinellijeva stolna lampa, vreća za sjedenje…

Svoje poimanje trenutnog stanja u talijanskom i svjetskom dizajnu, s posebnim osvrtom na zagrebački postav, na otvorenju je predstavio Matteo Ragni, jedan od najnagrađivanijih talijanskih dizajnera generacije i trenutni kreativni direktor niza talijanskih tvrtki. “Bolju budućnost moramo graditi dan po dan. Okolinu možemo mijenjati malim stvarima za svakodnevnu upotrebu. Počeo sam s malom žlicom, neboder je još uvijek neostvareni san, a cilj je uvijek potraga za boljim životom. To mi je zadaća”, rekao je Ragni u online razgovoru, a osvrnuo se i na dizajniranje “u doba korone”.

“Moramo raditi više nego prije i slušati više nego prije. Moramo osjetiti promjene u svakodnevnom životu. Mi kao dizajneri možemo mijenjati taj stav prema životu. Ne postoji jednokratno rješenje, ali pokušavamo naći nove načine istraživanja budućnosti. To je zadaća dizajnera, izgraditi budućnost”, zaključio je Ragni u sklopu izložbe koja je, inače, zamišljena i kao svojevrsni hommage nedavno preminulom dizajneru Aldu Brovaroneu, genijalnom članu elitnog studija Pininfarina koji je zaslužan za identitet Ferrarija kao sinonima talijanske i svjetske elitnosti u dizajnu.

Foto: Karla Jurić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More