Zadnji dan Arteistove crowdfunding kampanje – prikupljeno dosad više od 10 000 kuna

Danas je zadnji dan Arteistove crowdfunding kampanje ”Daj pare’‘ koja traje od 15. prosinca 2019. do 15. siječnja 2020. U prvom tjednu kampanju skupili smo otprilike 2000 kn da bi kulminacija nastupila početkom siječnja kad smo na računu Udruge i same kampanje zatekli više od 8000 kn. Važno je pritom istaknuti da je sav novac prikupljen bez ikakve medijske potpore i plaćenih oglasa. I ona je zbilja, ako izuzmemo plaćene sponzorirane objave na Facebooku (uloženo 10 eura sveukupno) u zadnjim danima kampanje, koštala okruglu nulu, koliko je i bilo stanje računa u prosincu.

Zahvaljujemo svim čitateljima koji su nas podržali i donirali. Među njima su bili i umjetnici, a to smatramo iznimno važnim nalazeći se kao nezavisni medij nerijetko na udaru kritika jer se usudimo argumentirano zagrebati ispod površine naših kulturnih događanja.

Razlog za pokretanje crowdfunding kampanje bio je nedostatak institucionalne potpore. Naime, već drugu godinu zaredom ne prolazimo na Javnim potrebama Ministarstva kulture za časopise, kao ni na natječajima Agencije za elektroničke medije, a od Grada Zagreba iznos je taman dovoljan da pokrije godišnji honorar jednog suradnika. S druge pak strane različiti nas natječaji odmiču od naše prave svrhe kao nezavisnog medija te guraju prema projektnom financiranju i realiziranju obrazovnih programa. I s njima se rado hvatamo u koštac premda smo u smislu ljudskog potencijala i više nego podkapacitirani.

Samo uredništvo nerijetko iz vlastitog džepa financira tehničko održavanje, prima plaću drugdje te troši sate i sate rada jer idealistički vjeruje u ono što radi – poticanje kvalitetnog novinarstva u kulturi. Najviše ispaštaju naši suradnici čije su plaće neredovite i nerazmjerne s obzirom na uloženi trud i kvalitetu teksta. Svjesni kako nam javni novac ne može osigurati potpunu održivost okretali smo se oglašavanju, sponzoriranju i donacijama. Međutim, istini za volju, ta sredstva nisu se pokazala dovoljnima.

U traganju za novom, stabilnijom strategijom okrenuli smo se u za nas najtežem trenutku svojim čitateljima. Cilj ove kampanje bio je skupiti dovoljno novca kako bismo isplatili naše novinare te nastavili dalje s radom, koji se ne bi trebao svesti na preživljavanje i volontiranje, nego na pošteno plaćen honorar. Sve što ste uplatili prelijeva se našim suradnicima te nam je dodatni vjetar u leđa. Zaključno s ovim tekstom na GoGetFunding kampanji sakupili smo 1 136 eura od 33 mecena te smo na račun Udruge primili oko 3000 kuna vaših donacija. Zahvaljujemo svima još jednom od srca te se nadamo da ćete nam nastaviti pružati kontinuiranu podršku jer u ovim čudnim vremenima imamo samo jedni druge.

Cijelu godinu možete donirati po vlastitom izboru:

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Podržavam Arteist”
Poziv na broj primatelja za donacije je: 600-oib

Crowdfunding kampanja ”Daj pare za Arteist” traje još DANAS. I medo je bitan pa ga ostavite tu.

 

Marin Raster

*Posebne zahvale uredništva idu Damiru Karakašu, Nini Mitrović, Olgi Vujović, Danijelu Gašparoviću, Željku Špoljaru, Lovri Mrđenu, Aronu Kovačiću, Damiru Matozu, Teu Letniću, Ivanu Ožegoviću, Tinu Rožmanu i Ivanu Pašaliću jer su odvojili svoje vrijeme i za 0 kuna podržali inicijativu. Veliko hvala ide našim obiteljima i prijateljima. Ekstra zahvala je rezervirana za najveću mecenu kulture u Hrvata, Katiju Vidović.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More