Corona Short Film Festival: Kad gledanjem kratkih filmova pomažete Liječnicima bez granica

Pandemijska kriza autore je stavila u ‘’kućni pritvor’’, a rezultat je između ostalog i Corona Short Film Festival. Polje inspiracije prisilno se svelo na blisku svakodnevicu i mrežne servise, dok je statistika utjerivala strah u kosti. Izolacija nas je sve natjerala da se zaokupimo mnogočime što dosad nismo. Dala nam je priliku za prestanak odgađanja. Kreativni izričaj iz skučenih, sobnih uvjeta specifičan je za ovo doba, neponovljiv. Situacija je svakome teška na jedinstven način. Traženje ljepote, zabave i inspiracije sve nas više povezuje. Raste empatija, zajedništvo i prijateljstvo unatoč fizičkoj distanciranosti i uskraćenosti druženja.

Prvi međunarodni online festival obuhvaća trideset pet kratkometražnih uradaka raznih žanrova iz devetnaest zemalja. Uključena su i tri filma hrvatskih autora: Sunčice Ane Veldić, Vide Žagar i Luke Stjepanovića. Uradci se pretežito bave autorskim proživljavanjem izolacije ili situacija u njihovoj neposrednoj blizini, a natječu se za Nagradu međunarodnog žirija i Nagradu publike. Festival se održava bez budžeta i profita, pa se gledatelji mole da svoje donacije uplate nezavisnoj međunarodnoj organizaciji Liječnici bez granica.

Svi su filmovi dostupni tu, a na dnu stranice može se i glasovati. Pobjednici će biti proglašeni 25.svibnja 2020. Osim novčanih nagrada dva nagrađena filma bit će uvrštena u katalog distribucije i prodaje kuće interfilm Berlin.

Da nije pandemijskih mjera, neki se autori vjerojatno ne bi zaokupljali prikazanim prizorima, dok mnoge ne bi imali priliku ni doživjeti. Sama ideja festivala – gledati kratke filmove nastale prinudno u izolaciji te tako donirati sredstva liječnicima čitavog svijeta koji pomažu ozdravljenju –  divna je gesta. Autorima i organizatorima festivala veliko hvala jer njihovi iskreni filmići mnogo više pomažu uljepšati dosadu i nadvladati navale tjeskobe, negoli sve informativne emisije.

Poetični nas Quarantine mood Alessandra Marinellija uvodi u trenutke životnih atmosfera stanovnika na krovnim terasama Rima. Njihove karantenske aktivnosti prevladavajućih toplih ciglastih i oker tonova, sve do noćnih prizora, pratimo uz Chopina i Beethovena. Tražeći ljepotu i poetičnost stvarnosti autor prikazuje što je uspio uhvatiti sa svog balkona.

Simpatični Survival kit or how I killed the time Luke Stjepanovića je poput videopriručnika. Autor od svojeg početnog entuzijazma do doslovnog izmišljanja ideja nabraja kako je ubijao beskrajno izolacijsko vrijeme, nastojeći svojim aktivnostima dati poantu. Doza sebe ismijavanja i sirove iskrenosti vrlo je opuštajuća. Ova ležerna korisnička uputa za pandemiju prava je zabavica u trenucima dok smo zatrpani zdravstvenim izvještajima.

Svoj doživljaj ljepote u izolacijskim vremenima Gábor Hollós pokazuje eksperimentalnim Quarantine. Predmet njegovog uživanja je veliko stablo u cvatu obasjano sunčevom svjetlošću. Izolacijska vremena autor je iskoristio ponirući u smisao i slojevitost ljepote koja ga okružuje. Svijetlim tonovima uradak kao da ispire simptome karantene, dajući osjećaj punine i vedrine života.

Intimni Òljòs maglovita je autoričina ispovijed o neizvjesnim vremenima u kojima se snašla. Ash Tailor ispjevala nam je pjesmu o vlastitom stanju, koje ostavlja otvorenom gledateljima da interpretiraju čemu ili kome je namijenjeno. Zanimljivi tonovi i dobri kadrovi čine taj uradak vizualno dojmljivim.

1 Bottle of wine animirani je autoričin osobni eksperiment uspostavljanja dubljeg emocionalnog odnosa sa samom sobom. Redateljica Anne Isensee ručno je nacrtala film o strahovima koje je proživljavala provodeći sama Uskršnji ponedjeljak. Ideju za projekt imala je već ranije no nesvakidašnja izolacijska situacija potakla ju je na ostvarenje.

Video esejom Self – absorb Bruno Godoy se pita hoće li se iz krize izroditi solidarnije društvo. Ubrzavši izolacijom usporene živote stanara nebodera São Paola navodi činjenicu da je broj beskućnika jednak broju slobodnih stanova u njihovoj zemlji. Za osame, dok je rutina svakog dana gotovo ista, naviru pitanja iz nutrine koja čujemo kroz poeziju Lucasa Alfonsa u voiceoveru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More