Lažni sjaj hitnih mjera za samostalne umjetnike

Karl Kraus (1899 – 1936) bješe po opisu Georga Trakla ”gnjevni mag kristalnog glasa”. Njegova tehnika glosiranja tu je uporabljena posve proizvoljno da se krležijanski ”može čitati kako hoće, a ne kako je napisano”.

Think pink

“Jedna od prvih zadaća je informirati, to je jednostavno obveza, prenijeti građanima one teme koje su za njih važne pa čak i ako nisu skandalozne, nije grijeh da mediji pišu i o pozitivnim stvarima”

Nina Obuljen Koržinek, Televizija N1, 31. siječnja 2020.

”Novinarstvo je pisanje o onome što je zabranjeno – sve ostalo je PR.”

George Orwell, 1984

Svaka ovogodišnja Pulitzerova nagrada nešto poručuje: The New York Times dobio je ove godine trećeg Pulitzera za prikaz svakodnevnog života izbjegličke obitelji u SAD-u, u stalnom strahu od deportacije; Arizona Republic i USA Today osvojili su nagradu za istraživanje što bi značio zid duž američke granice s Meksikom; Cincinnati Enquirer nagrađen je za priču o širenju smrtonosne ovisnosti o heroinu koja uništava i pojedince, i obitelji, i gradove. (…)Novinstvo je ovdje na vrhuncu – to su najbolnije, najteže i najzahtjevnije teme.

Boris Beck, Svaki je novinar nada, Vijenac 631.

 

Reda mora biti

”Svi koraci koje je Ministarstvo napravilo, a tiču se umjetnika u Hrvatskoj, usmjereni su zaista samo poboljšanju njihova statusa. Nije nam namjera napraviti bilo što suprotno interesima umjetnika.”

Nina Obuljen Koržinek, Nacional, 7. veljače 2020.

– A sad napravite red! – reče nadzornik, i umjetnika u gladovanju pokopaše zajedno sa slamom.

Franz Kafka, Umjetnik u gladovanju

Važno je konstruktivno koristiti vrijeme

”Sigurni smo da će ova situacija, kakvu ne pamtimo u globalnim razmjerima, stvoriti nove modele komunikacije i suradnje, nove kulturne vrijednosti i novo zajedništvo, što će ostati trajnom vrijednošću i u budućim vremenima.”

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture u poruci 31. ožujka

#ostanidoma #kulturaonline

”Sve je to jako opasno. Ne vjerujem da će civilizacija doći sebi ako se ne dogodi neki veliki potres ili cunami. U svakom slučaju, osjećam potrebu za nekom vrstom egzistencijalne revolucije. Nešto se u ljudskoj svijesti mora promijeniti.”

Vaclav Havel, intervju vodio Adam Michnik

 

Nije u šoldima sve

”Ministarstvo kulture hitnim mjerama omogućit će isplatu potpore u iznosu od 1.625,00 kn ili 3.250,00 kn neto mjesečno samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske te koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti. Potpora se odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja 2020. godine te će biti podložna reviziji svakoga mjeseca, zavisno o priljevu sredstava iz državnog proračuna.”

obavijest na stranicama Ministarstva kulture 1. travnja

”Naše demokratsko društvo treba jedinstven i raznovrstan kulturni te medijski krajolik u ovom, dosad nezamislivom povijesnom trenutku. Kreativna hrabrost umjetnika može nam pomoći da prebrodimo krizu. Trebali bismo koristiti svaku priliku za stvaranje dobrih stvari u budućnosti. Zbog toga kažemo: umjetnici su ne samo nezamjenjivi, nego i životno važni.”

Monika Grütters, njemačka ministrica kulture, 25. ožujka, ukupan iznos trodijelnog paketa mjera iznosi 50 milijardi eura

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More