“Čitajmo sigurno”: Gradska knjižnica Rijeka predstavila čudo koje ubija viruse u knjigama

“Pokažu li se rezultati dobrima, ambicija je u budućnosti sličnim tehnologijama i postupcima obuhvatiti i sve ostale lokacije, čime se stvara potpuno novi standard sigurnosti posudbe knjiga, neovisan od ove ili sličnih budućih epidemijskih situacija.”

“Novo normalno” ovih je dana došlo i do Gradske knjižnice Rijeka, i to u obliku južnokorejske inovacije koja iz knjiga uklanja prašinu, grinje, bakterije i viruse. “S obzirom na to da je pitanje sigurnosti korisnika i zajednice u cjelini jedna od temeljnih postavki rada Gradske knjižnice Rijeka, došlo je do novog iskoraka – knjižnica je opremljena posebnim uređajem za sterilizaciju knjiga koji ih čisti od virusa, bakterija, prašine… Riječ je o značajnoj inovaciji koja je u hrvatskom, ali i širem europskom okviru velika novost”, poručuju iz Gradske knjižnice Rijeka.

“Da pandemija koronavirusa mijenja mnoge navike, poznata je stvar, a pošteđen nije ni svijet čitanja i knjižnica. Kako je jedna od naših glavnih misija da u svim mogućim uvjetima (npr. i u situacijama karantene) omogući i održi put knjiga do čitateljskih ruku, izabrana je značajna inovacija koja u ovoj fazi ima ulogu svojevrsnog pilot-projekta ne bi li s vremenom postala standardom rada, čak i nakon što prođe opasnost od koronavirusa, jer je higijena knjiga posebno i veliko pitanje”, ističu.

Iako je pandemija bolesti COVID-19 djelovala kao svojevrsni katalizator koji je ubrzao cijeli proces i učinio takav uređaj nužnim, zaključeno je da je implementacija takvih uređaja u rad knjižnica nužna i u vrijeme koje nazivamo “normalnim”. Naime, isti primjerci knjige u opticaju su godinama, što na njih ostavlja različite posljedice. Tijekom tog vremena, s knjiga se prema mogućnostima briše prašina, ali se na dubinski način ne čisti unutrašnjost knjige jer to i nije moguće bez odgovarajuće aparature.

Ponuda takvih aparatura na tržištu za sada je ograničena i uglavnom je riječ o uređajima iz dalekoistočnih zemalja. Avangardno, ali kvalitetno rješenje koje će zadovoljiti sadašnje potrebe pronađeno je u dalekoj Južnoj Koreji. Riječ je o uređaju koreanske tvrtke LIVA pod nazivom LIVA EBS-401 koji uz UV lampe zadužene za uništavanje virusa koristi i strujanje zraka za uklanjanje prašine s knjiga. Proizvođač garantira efikasnost pri uklanjanju životinjica (uši, grinja…), bakterija i virusa (specifično i koronavirus – COVID-19), što će značajno unaprijediti čistoću knjiga i sigurnosni standard.

Uređaj će biti implementiran u rad Središnjeg odjela “Filodrammatica”, najprometnije lokacije Gradske knjižnice Rijeka na kojoj se ostvaruje i najveći dnevni broj posudbi. “Pokažu li se rezultati dobrima, ambicija je u budućnosti sličnim tehnologijama i postupcima obuhvatiti i sve ostale lokacije, čime se stvara potpuno novi standard sigurnosti posudbe knjiga, neovisan od ove ili sličnih budućih epidemijskih situacija”, zaključuju u Gradskoj knjižnici Rijeka i poručuju – čitajmo sigurno!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More