Brod zvan Žudnja

Zadnji dan DokuMa festivala Anja i ja išli smo gledat dokumentarac Turizam od Tonćija Gaćine. U tom dokumentarcu o svakodnevici hrvatske turističke sezone pojavljivao se i brod Makarski Jadran na kojem turisti tulumare obilazeći otoke. Nakon filma, kapetan broda Mito pozvao je sve nas koji smo imali veze s festivalom na taj brod. Plan je bio da isplovimo u noć uz puno alkohola, pa šta bude.

Sudbina mi je posredno preko kapetana Mite ponudila zadnju priliku da potorbam Anju pred naš sutrašnji povratak u tmuljavi Zagreb. One otekline na penisu lagano su mi splasnule, ali ne još do kraja. Jedna reumatična starica Mija na doručku u našem hotelu Biokovka rekla mi je da taj osip nisam mogao dobiti od bazena, nego od lošeg materijala gaća ili od loše higijene intimnih organa. I njezin unuk je dobio nešto slično u vojsci. Dala mi je bočicu gospine trave da se time mažem. Njoj je pak ta gospina trava u kombinaciji s vrućim kupkama i terapijama u hotelu Biokovka potpuno zalječila reumu. Pa se i ona nakon filma ukrcala s nama na brod, željna plesa, provoda, pa makar i onog bergmanovskog plesa kojeg predvodi Smrt s kosom u ruci, jer ipak imala je devedeset godina, svaki užitak mogao je biti zadnji.

Po ulasku na brod, tip u mornarskoj majici pružio je Anji i meni plastičnu čašu punu rakije. Suknuli smo to i krenulo je. Svi oko nas navalili su na čaše kao da nema sutra. Onda je na malu binu izašla grupa Repasaž i počela izvoditi žestoke đez, bi ba bop ritmove, baš kao na onim raskalašnim zabavama na Titaniku. Udarili smo u ples, i dalje se natačući. Anja je plesala, pravila retro pokrete iz onih plesova iz pedesetih. Jako joj je to pristajalo, sportski građena, tako je dobro vladala svojim tijelom. Nije bilo plesa koji njoj ne bi pristajao, činio je još privlačnijom. Užario sam se po čitavom tijelu od želje prema njoj. Brod je isplovio. Ples, ples i samo ples! Totalno ludilo! Raspamećenje u nedjeljnoj noći!

Kad se brod usidrio na Bolu na Braču, svi su izašli van na plažu plesat. Urokana Anja povukla me na palubu. Legla je na klupu.

„Sad ćemo to napraviti… Sad… Čekala sam to…“, zadigla je suknju visoko iznad struka, izložila najintimnije djelove mom zamućenom pogledu.

„Legni na mene, dragi… Voljela bi da ovaj brod nastavi zauvijek ploviti… I ti na meni… “

„I ja… Šta nas čeka kad siđemo s njega? Ti ćeš se vratit onom svom… Godinu po godinu i vi ćete se oženit, tebi će zakucat biološki sat… rasplodit ćeš se i gotovo… Kako bi bilo lijepo da zauvijek ostanemo sad u ovom trenutku, da se kao u onoj Kafkinoj priči dogodi neka metafizička greška i da fakat zauvijek ostanemo ploviti na ovom brodu po moru beskonačnosti…“

„Ne govori tako, mili, rastužuješ me… Daj, ljubi me… posvuda…“

Ljubio sam je. Spustio sam bermude do koljena. U trenutku kad sam trebao prodrijet u Anju, shvatio sam da me promatra starica Mija. Namignula mi je. Anja je odskočila kad ju je spazila, čedno spustila suknju.

Gospođa Mija se lascivno izvijala na ogradi. Dvosmisleno mi je dometnula da bih se mogao i njoj odužiti za onu njezinu Gospinu travu koja mi je podarila takvu moć. Otkako joj je od hotelske terapije popustila reuma, vratila joj se želja za svim aktivnostima koje je upražnjavala nekad kad je bila puno mlađa, kakvom se i sad zapravo osjeća.

Brže bolje povukao sam Anju za ruku, pošao dolje na palubu na kojoj se plesalo i točilo vino.

„Je li ono…?”, zaustila je Anja dok smo silazili. Učinilo mi se da je progutala slinu.

Srce me skoro strefilo kad sam dolje u moru ugledao glumca Gorana Bogdana kako gol pluta na vodi. Ovo je halucinacija, ovo je fantazmagorija… To me još peru one tablete kojih sam se nagutao na dokumentarcu o Kurt Kobejnu… Nije to Bogdan… To ne može biti on… Meni se pričinilo… To je samo brodić… Koji pluta na vodi… s visoko u zrak podignutim, stršećim jarbolom. Bez jedra.

Književna Groupie

KUPI GROUPIE ZA 69 KUNA! Naruči Književnu Groupie, kultnu knjigu Pavla Svirca, o kojemuu superlativima piše i The Guardian, i plati je po akcijskoj cijeni od 69 kuna. Komplet od oba nastavka, (na genijalnih i zabavnih 520 stranica), sad je dostupno za samo 139 kuna, a uz besplatnu ekspresnu dostavu poklanjamo i zgodni arteistov blokić. Naruči na info@arteist.hr!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More