Broadway na koljenima: Otvaranje kazališta opet odgođeno, financijska šteta je ogromna

Dok se predstave kod nas sramežljivo pojavljuju na dnevnom repertoaru, na slavnom Broadwayu o tome nema ni riječi - potpuno zatvaranje produljeno je do početka 2021. godine, a neki kažu, "neće završiti ni tad".

Najpoznatija kazališna četvrt na svijetu zbog sigurnosti i zasad neuspješne bitke s koronavirusom ostaje zatvorena do daljnjega. Broadway liga, nacionalno trgovačko udruženje za kazališnu industriju Broadway, objavilo je ovog tjedna da će kazališta ostati zatvorena barem do kraja ove godine, a sve je izvjesnije da se povratak na pozornicu očekuje tek krajem zime ili ranog proljeća. Vijest je to koja je neugodno iznenadila tisuće kulturnih djelatnika koji ostaju bez posla i prihoda.

Iz Broadway lige u ponedjeljak je najavljeno da će vlasnici kazališta i producenti vratiti ili zamijeniti ulaznice prethodno kupljene za predstave do 3. siječnja. S obzirom na nepredvidivost pandemije koronavirusa, Liga još nije spremna precizirati kada će se kazališta ponovno otvoriti. Ipak, i jednom kada se otvore, svima je jasno da više ništa neće biti isto – zbog financijskih gubitaka neke su predstave, poput hitova “Frozen” i “Tko se boji Virginije Woolf”, najavile da se više ne vraćaju na Broadway.

“Oprezno sam optimistična, a najnovije informacijama koje dobivamo od znanstvenika i medicinskih profesionalaca govore da se približavamo nekim protokolima koji bi mogli biti učinkoviti”, izjavila je Charlotte St. Martin, predsjednica Broadway lige. “Nastavljamo suradnju s gradskim i državnim službenicima kako bismo pronašli najsigurnije načine ponovnog otvaranja, uključujući provjeru i testiranje za zaposlenike i publiku, poboljšane mjere čišćenja i sanitarne zaštite. Broadway je kao industrija posebno ugrožen jer su kazališta često mala i uska”, rekla je St. Martin.

Prošle godine rekordnih 15 milijuna posjetitelja

S druge strane medalje su, naravno, nezadovoljni kulturni djelatnici i umjetnici – Broadway gradu New Yorku godišnje donese više od jedne i pol milijarde dolara, prošle je godine zabilježio rekordnu brojku od 15 milijuna posjetitelja, pa smatraju da bi vlast trebala učiniti puno više za spas posrnule kazališne umjetnosti. Ipak, uz brojne peticije gradonačelniku i guverneru, humanitarna pomoć je jedino što trenutno imaju, pa su online akcije prikupljanja sredstava postale tužna svakodnevica.

Marko Torjanac: “Zabrinjava me kukavičluk intelektualaca koji sve vide, a šute”

“Lišiti nas funkcije spasenja u traumatičnim trenucima poput ovog, za nas je pogubno. Kao kazališni umjetnici, navikli smo ljudima pružiti bijeg, sigurno utočište od teških stvarnosti svakodnevnog života. To je naše dužnost i naša strast. Mi smo snažna i otporna zajednica. I možete biti prokleto sigurni da ćemo, čim nam budu dali mogućnost, biti tu da vam pružimo čarobni bijeg od ovog ludila. U međuvremenu, molim vas, perite ruke”, rekao je glumac Brandon Uranowitz, koji je triput bio nominiran za nagradu Tony, a koronavirus mu je “ugasio” hit-predstavu “Burn This”.

“Puno je kazališta donijelo istu odluku kao i Broadway, te svojevoljno odgađaju sezone, stavljajući na prvo mjesto sigurnost i zdravlje svoje publike i radnika. Ove odgovorne odluke znače da će industriji trebati ogromna podrška”, poručuju iz udruge Actors’ Equity Association.

Najduže zatvaranje Broadwaya u povijesti počelo je 12. ožujka, kad je 31 predstava prestala s prikazivanjem, dodatnih 16 je obustavilo sve pripreme, a odgođena je i dodjela prestižne kazališne nagrade Tony. Samo za prvi mjesec zatvaranja projekcije financijskih gubitaka iznosile su oko 100 milijuna dolara, a nakon nove se odluke broje u milijardama i dovode u pitanje opstanak brojnih kazališta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More