Britanci unose napetost u ovogodišnju bitku za Oscara

JadniciNakon jučerašnjih nominacija za DGA nagrade, jutros je Britanska akademija za film i TV (BAFTA) obavila nominacije za svoje nagrade. Sezona nominacija završit će sutrašnjim objavama nominacija za Oscare, nakon čega će uslijediti dvodnevno zatišje, koje će u nedjelju prekinuti dodjela Zlatnoga globusa.

Iako se sustav glasovanja Britanske akademije ove godine uvelike promijenio, daje svojevrstan osvrt na europsko mišljenje o američkim filmovima i nominacijama za nagrade. Usprkos tome što nije od velike važnosti kao indikator za Oskare, BAFTA ipak pomaže pri kristalizaciji slike tko će biti nominiran za zlatni kipić.

Deset filmova koji su iskočili na ovogodišnjim nominacijama su Lincoln sa deset nominacija, Pijev život (Life of Pi) i Jadnici (Les Miserables) sa devet, Skyfall sa osam, Argo sa sedam, Zero Dark Thirty i Odbjegli Django (Django Unchained) sa pet, Amour i The Master sa četiri te U dobru i u zlu (Silver Lining Playbook) sa svega tri nominacije.

Osim filmova Amour i The Master, svih ostalih osam filmova nominirani su i za nagrade američkih udruženja. Na nominacijama za BAFTE u zaborav su pali filmovi Zvijeri južnih divljina (Beasts of the Southern Wild) te Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (Moonrise Kingdom) koji su dobili nominacije za najbolji film Udruženja američkih producenata. Amour nije ušao u kategoriju za najbolji film godine, ali je nominiran za najbolji strani film, a Jadnici su nominirani i film godine i za britanski film godine. Filmom godine prema BAFTI postat će Argo, Jadnici, Pijev život, Lincoln ili Zero Dark Thirty, dok će titula najboljeg britanskog filma godine pripasti Anni Karenini, Jadnicima, Hotelu Marigold (The Best Exotic Marigold Hotel), Sedmorici psihopata (Seven Psychopaths) ili Skyfallu. Neki od spomenutih filmova već se mogu pogledati uz hrvatskim kinima.

Na pri pogled, gledajući broj nominacija, čini se da iznenađenja nije bilo, međutim ona su se skrila u kategoriji najboljeg redatelja. Lincoln doduše dominira po broju nominacija, međutim, dosadašnji ovogodišnji favorit za titulu najboljeg redatelja, Steven Spielberg nije nominiran. Bez nominacije je ostao i britanac Tom Hooper. Uvjetno rečeno “njihove“ nominacije pripale su Michaelu Hanekeu te Quentinu Tarantinu, dok se ostala tri imena, Ben Affleck, Ang Lee i Kathryn Bigelow poklapaju s Directors Guild Awards nominacijama. Kojih će pet od sedam redatelja u “užem krugu“ ući u najpopularniju filmsku utrku i hoće li u nju ipak ući David O. Russell, kojemu su promakle sve dosadašnje nominacije, doznat ćemo sutra.

Zanimljive će biti i kategorije za najbolje scenarije jer se nominacije Udruženja američkih pisaca (WGA), zbog strogih kriterija prijave, ne mogu uzeti kao mjerodavan pokazatelj nominacija za Oscara. Scenariji za autorske filmove Odbjegli Django i Amour nisu bili prihvatljivi pravilima WGA-a te su tako ostali bez nominacija, ali su dobili nominaciju za BAFTU. Uz njih u kategoriji za autorski scenarij, a ujedno su nominirani i za WGA, su The Master, Kraljevstvo izlazećeg mjeseca i Zero Dark Thirty. Nije bilo iznenađenja ni u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij te su nominirani Argo, Pijev život, Lincoln, U dobru i u zlu te Zvijeri južnih divljina, od kojih samo zadnjemu nije pripala nominacija za WGA jer nije rađen sukladno njihovom pravilniku.

Osim po filmovima, filmsku godinu najčešće pamtimo prema glumcima koji su ju obilježili svojim ulogama. Glumci, čija uspješna glumačka ostvarenja nominacijama potvrđuje BAFTA su u kategoriji za najbolju mušku ulogu Ben Affleck (Argo), Bradley Cooper (U dobru i u zlu), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (Jadnici) te Joaquin Phoenix (Master).

Njima bi na sutrašnjim nominacijama mogli priprijetiti John Hawkes (The Sessions), Denzel Washington (The Flight) te Jean-Louis Trintignant (Amour). Jednako zanimljive uloge nalazimo u kategoriji sporednoga glumca, koja se i ove godine pokazala kao iznimno jaka kategorija. BAFTA je tako nominirala Alana Arkina (Argo), Christopha Waltza (Odbjegli Django), koji se ovoga puta okušao u ulozi pozitivca, Javiera Bardema (Skyfall), Philipa Seymoura Hoffmana (Master) te Tommyja Leeja Jonesa (Lincoln). Čini se da će i ove godine Leonardo DiCaprio za ulogu negativca u Odbjeglom Djangu ostati bez nominacije, a nekoga od nominiranih bi sutra mogao zamijeniti Robert De Niro (U dobru i u zlu).

Gulberg has finished improvement of hinders A, B, and C where assets have been declared. Square D and E are right now a work in progress where several work and apparatus are effectively moving in the direction of the quick advancement of the undertaking.

A venture of the business square has additionally propelled as of late by the name of Gulberg Trade Center in square B of Gulberg Islamabad where booking of shops and condos is going on.

Business plots of 40×40 sizes are propelled in B square, where a little business zone is grown near the passage to the correct side subsequent to intersection the main extension. Costs of these ads are extremely high, for example above 3.50 crore which is payable in 4 equivalent portions. Be that as it may, the area is very engaging and it tends to be one of the most costly business territory of this general public in the years to come.

Najboljim glumicama ove godine mogle bi postati Emmanuelle Riva (Amour), Helen Mirren (Hitchcock), Jennifer Lawrence (U dobru i u zlu), Jessica Charstain (Zero Dark Thirty) ili Marion Cotillard (Rust and Bone). Vidljivo je da u kategoriji najboljih glumaca ove godine nije bilo jakih muško-ženskih glumačkih tandema, osim u filmu Amour i U dobru i u zlu. Na Oscarima bi se u ovoj borbi mogla naći i Naomi Wats (The Impossible). Anne Hathaway (Jadnici) jedna je od najfavoriziranijih u kategoriji najbolje sporedne glumice. Uz nju nominirane su Amy Adams (Master), Helen Hunt (The Sessions), Judi Dench (Skyfall) te Sally Field (Lincoln). Oscari bi o i ovoj kategoriji mogli donijeti znatne promjene te bi se među nominiranima mogle naći Nicole Kidman (The Paperboy), Maggie Smith (Hotel Marigod) ili Jacki Weaver (U dobru i u zlu).

Britanci su unijeli poželjnu napetost barem u kategoriju najboljeg redatelja, u inače, pogotovo u zadnjih nekoliko godina, gotovo u potpunosti predvidljivu bitku za Oscara. Ovoga puta, nakon ovih pomalo neočekivanih nominacija za nagradu BAFTA-e, odnosno ne nominacije najvećeg redateljskog favorita, sutrašnja se objava nominacija za 85. dodjelu Oscara očekuje s još većim nestrpljenjem. Izravni prijenos objave nominacija možete pogledati sutra u 14.30 na internetskoj stranici oscar.go.com.

Frana Marija Vranković

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More