Brazilci otvorili 13. Festival europske kratke priče!

FEKPJoão Anzanello Carrascoza, João Paulo Cuenca i Ana Paula Maia otvorili su 13. Festival europske kratke priče uvodom u suvremenu brazilsku književnost.

Ritam brazilske književnosti je nezaboravan, ona prima svjetske nagrade, a ključ koji će otključati vezu domaće publike sa zemljom koja izranja iz književnih praksi je jučer na otvorenju FEKP-a pronađen.

Parovi, Prinos, Soba za ptice, Sretni kraj, Umjetnik Tetovaže, O stoci i ljudima i Životinjski ugljen nazivi su brazilskih kratkih priča koje će zagrebačka i šibenska publika do 6. lipnja moći slušati uživo dok će ih njihovi nagrađivani autori čitati u večernjim satima u Polukružnoj dvorani &TD u Zagrebu te na Maloj loži u Šibeniku.

Nogomet i akcija prikupljanja knjiga za poplavljena područja!

Festival europske kratke priče danas u 13 sati na jarunskom nogometnom terenu (ispred Otoka Veslača) organizira nogometni susret brazilsko-europsko-hrvatske reprezentacije književnika i benda Pips, Chips & Videoclips te akciju prikupljanja knjiga hrvatskih autora za škole i narodne knjižnice s poplavljenih područja iz Vukovarsko-srijemske županije. Svi koji neće moći prisustvovati akciji, a žele doprinijeti, moći će donirane knjige dostaviti u književnom klubu Booksa do 16. lipnja.

FEKP

Priče sa svih strana i nagrada za najbolju kratku priču!

Teme 13. FEKP-a ne staju na brazilskoj književnosti. Festival će ove godine posjetiti 24 književnika iz 12 zemalja, a među njima i Tommy Wieringa, superzvijezda nizozemske književnosti, talijanski pisac Paolo Cognetti te dva uzbudljiva autorska glasa i priznati nagrađivani pisci Jon McGregor i Jenni Fagan.

Proslavljeni američki pisac David Vann, miljenik kritičara i žirija, domaćoj će publici čitati djela “Legend of Good Men” i “The Higher Blue” 3. lipnja u Polukružnoj dvorani &TD, a na festivalskoj završnoj večeri u Vip clubu, 6. lipnja, razgovarat će o kratkoj priči i romanu, o književnoj muci i uspjehu.

Treći dan festivala Maja Hrgović, Edo Popović, Zoran Ferić i Kruno Lokotar u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavit će Novu hrvatsku kratku priču, a u “Noći kratke priče” dodijelit će se i nagrade za najbolje kratke priče književnog natječaja FEKP & In Your Pocket.
Promocija knjige Marice Bodrožić i otvaranje šibenskog programa.

Svojom poezijom i prozom, kratkim pričama i esejima, njemačka autorica hrvatskih korijena Marica Bodrožić osvojila je posebno mjesto na suvremenoj njemačkoj, ali i europskoj književnoj sceni. Dobitnica Europske nagrade za književnost 2013. godine u srijedu, 4. lipnja u Francuskoj Medijateci razgovara o romanu Sjećanje libela, a temom “7 glasova – Dosje suvremene b
razilske kratke priče” u Muzeju grada Šibenika započet će dvodnevni šibenski program.

FEKP

Završna večer 13. FEKP-a

Petak, zadnji dan festivala, rezerviran je za američku kratku priču te “Igru zavođenja” u kojoj će kratkom pričom zavoditi Ivana Simić Bodrožić, João Anzanello Carrascoza, Zoran Ferić te Tommy Wieringa. Mjesto susreta je Vip club u Zagrebu.

13. Festival europske kratke priče održava se od 1. do 6. lipnja u Polukružnoj dvorani &TD, književnom klubu Booksa, Vip clubu, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Talijanskom institutu za kulturu, Francuskoj Medijateci te na Filozofskom fakultetu, dok će šibenski festivalski program biti predstavljen u Muzeju grada Šibenika te na Maloj loži. Detaljan program festivala možete pronaći na službenoj internet stranici.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More