ArteistTV: “Boli kolo” nova je plesna predstava Petre Hrašćanec i Saše Božića

Novi prilog snimljen za ArteistTV kojim želimo u redovitom ritmu realizirati video priloge o kulturnom životu u Zagrebu zagrebao je po suvremenoj plesnoj sceni koja često ostaje bez prikaza i kritika u našim površnim medijima.

BOLI KOLO

Inspirirano dramskim tekstom Dimitrija Kokanova

Koreografija: Petra Hrašćanec

Dramaturgija: Saša Božić

Plešu: Ema Crnić, Una Štalcar-Furač, Damir Klemenić, Šimun Stankov

Scena i kostimi: Tina Gverović

Svjetlo: Saša Fistrić

Glazba: Nenad Sinkauz

Producenti: Ivan Mrđen i Mario Gigović

Produkcija: kazališna grupa de facto

 

Kako i na koji način prepoznajemo kolovođu, kako danas vježbati zajednicu, je li tradicija samo neodgonetljiva okamina, što je naše naslijeđe, neka su od pitanja koje postavlja nova plesna predstava Petre Hrašćanec i Saše Božića: Boli kolo.

Koreografija za predstavu nastala je kao produkt istraživanja folklorne i tradicijske građe, praćenjem obrazaca ritualnih modela ponašanja u suvremenom društvu. Predstava je inspirirana dramskim tekstom Dimitrija Kokanova. Kako se ljudska zajednica razvijala tijekom povijesti, tako su se s koljena na koljeno prenosili običaji vezani uz svakodnevni život, godišnja događanja, ali i osnovne djelatnosti koje su autohtonom stanovništvu omogućile opstanak, preživljavanje i postupni napredak.

Tradicijski običaji prenošeni iz generacije u generaciju postupno postaju uzorak ponašanja, življenja i djelovanja, ali i sastavni dio kulturnoga identiteta pojedine lokalne ili šire zajednice. U današnje vrijeme kad su procesi urbanizacije i industrijalizacije ubrzali životne ritmove i bitno utjecali na nestajanje starijih slojeva tradicionalne kulture, gotovo više nije moguće pronaći trag tradicionalnih slojeva kulture, izvan sigurnih formata izvedbe folklora. Koreografski materijal razvijan je na principu dekonstrukcije i uslojavanja tradicijski prepoznatljivih motiva folklora, istražujući pri tom načine na koji ti prepoznatljivi motivi upošljavaju uobičajene obrasce plesanja zajedno unutar neke izvedbe. Današnja folklorna izvedba uvijek je mišljena za publiku; Boli kolo folklor paradoksalno suprostavlja suvremenom plesu (načinom izvedbe) ali ga i vraća u njegovo izvorno polje: djelovanje u zajednici. Ritualni obrasci, zazivanja plodnosti, jednostavna udvaranja plutaju u bizarnom pokušaju ponovnog vježbanja zajedništva.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More