Bitka koju nisu izabrali: Fotografirao svaku fazu kroz koju je prolazila njegova supruga u borbi s rakom

Američki fotograf Angelo Merendino dokumentirao je svaki stadij kroz koji je prolazila njegova supruga oboljela od raka, od samog otkrića da ima rak pa sve do njezine smrti.

I oni najčvršći postali su mekušci kada su vidjeli foto esej fotografa Angela Merendina koji je fotografirao posljednje mjesece svoje supruge Jennifer, koja je u četrdesetoj godini preminula od raka dojke.

U nastojanju da “humanizira lice raka”, Angelo je fotografirao svaki stadij kroz koji je njegova voljena supruga prolazila, od ispadanja kose i kemoterapije pa sve do posljednjih dana i posljednje pomasti nakon koje je umrla u njihovom domu. Cilj mu je bio da “pokaže izazove, poteškoće, strah, tugu i samoću”, ali najvažnije od svega je da “fotografije prikazuju našu ljubav koju smo gajili jedno prema drugom do samog kraja”.

Unatoč razornoj nadmoći raka – teško je pronaći nekog tko nema nekakva iskustva s ovom bolesti – često nailazimo na prepreke u humaniziranju raka, u zamišljanju stvarnosti življenja s ovom bolesti. “Prije nego smo Jen i ja proživjeli ovo, nisam imao pojma kako je to. Previše je bolno’, tvrdi Merendino napominjući kako mu je primarni cilj bio pokazati fotografije samo obitelji, a u dogovoru sa suprugom odlučio je fotografije staviti svijetu na uvid.

Nema onog tko ih nije pregledao a da mu oči nisu zasuzile i pokazale mu koliko bolno može biti prolaziti kroz toliku patnju i naposljetku izgubiti sve do čega vam je stalo. Merendino tvrdi da mu neočekivano veliki broj reakcija daje “veliku utjehu i snagu” gotovo dvije godine nakon Jenniferine smrti.

KH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More