Najbolje od Arteista u travnju: Tonko Maroević, Pavle Svirac, Aleksandar Musić i još veterana i hipstera

Najbolje od Arteista

Donosimo pregled najčitanijih tekstova objavljenih na ovom portalu u posljednjih mjesec dana. Mi ih zovemo, skromno, sedam veličanstvenih.

1. Tonko Maroević

Tonko Maroević, privukao je u posljednjih mjesec dana najviše pažnje Arteistovih čitatelja. Intervju što ga je s njime vodio Bonislav Kamenjašević u povodu Goranova vijenca, nagrade kojom je ovjenčana ukupnost njegove višedesetljetne prisutnosti u hrvatskoj kulturi, zaslužio je svu pozornost koju je plijenio u tjednima nakon objave: u tom živo prokrvljenom razgovoru, Maroević je ponudio intimnu, nepretencioznu sintezu ovog našeg prostor-vremena; govorio je, primjerice, o neočekivanim mjestima na kojima mu se osvjedočuje umjetnost (uključujući i nogometne utakmice velikih europskih klubova), o tome zašto je danas mladima teže nego što je bilo njegovoj generaciji, o tome kako stvaralaštvo po definiciji nadmašuje realnost. Ako niste, pročitajte ovaj intervju. Ako jeste, znate zašto mu se isplati ponovo vratiti.

2. Pavle Svirac

Uz bok Maroeviću, još jedan živući klasik, Pavle Svirac, privlačio je pažnju Arteistovih čitatelja. Vijest da je prvo pero domaće satire prešlo iz nezavisnog medija u mainstream izdavačku kuću koja žari i pali uspješnicama poput one o danskom odgoju, zaintrigirala je mase. Ne bez boli u srcu, objavili smo da se Svirac izmigoljio iz gusjeničje kukuljice i kao leptir odlepršao u Egmont, označivši tako transfer sezone. “Kakva govna sam prolazio po redakcijama književnih časopisa u kojima su me urednici sprdali da je to što ja pišem površno i da to nema veze s pravom umjetnošću. Jebeni govnari, sva sreća da postoji internet pa nisam ovisio o jadnom ukusu tih smuđeva čije književne časopise ljudi ne žele uzimat čak i kad im ih nude besplatno”, ispričao je Svirac ovim povodom. Uvrijeđeni, rješavamo se Svirčevih knjiga: njegovo Slikaranje možete dobiti za akcijskih 49 kuna, i to uz besplatnu dostavu u roku od 24 sata. Naručite na info@arteist.hr.  Ostale nastavke Književne groupie naručite ovdje. Za njih imamo i elekroničko izdanje.

3. Arteistova rubrika Književnost

Apatija all over Baščaršija, tako bi se dalo okarakterizirati dominantni stav prema književnosti posljednjih godina. Ipak, golem interes za Arteistovu rubriku Književnost, koja na ovom popisu zauzima visoko treće mjesto, daje naslutiti da apatija popušta. Čitali ste sve do čega ste se o domaćoj i stranoj književnosti mogli dočepati, uključujući i dragulje koje subotom objavljujemo u sklopu obnovljenog Arteistovog natječaja za kratku priču. Kako i ne bi. Radi se o jednome od novčano najizdašnijih natječaja za kratku priču u regiji. Ako pišeš, sudjeluj. Šalji do 15. 12. 2018. godine svoje literarno čedo na info@arteist.hr. Ako samo čitaš, novčano podrži i pomozi nam da dodijelimo dostojanstvenu cifru novom velikanu hrvatske književnosti. Uplati na:

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Podržavam Arteist”

4. Lauryn Hill

Arteistova publika, osvjedočena po dobrom ukusu, razdragano je prigrlila i tekst Karla Rafanelija o dvadesetoj obljetnici izlaska prvog (i zasad posljednjeg) albuma Lauryn Hill koji kao da ima vlastiti život – svako malo digne glavu i proviri iznad nepregledne površine pop-kulture.“The Miseducation of Lauryn Hill” opire se vremenu i karakterizaciji te predstavlja jedinstveni autorski, pjevački i reperski talent koji živi u neuhvatljivim, nenametljivim, a opet punokrvnim pjesmama”, zaključuje Rafaneli.

5. Aleksandar Musić

Po čitanosti, kolumne Aleksandra Musića na Arteistu – rasturaju. Zašto? Zato što kultura ne može bez politike. Tko misli drugačije, obavijen je naivnim romantičarskim tlapnjama. Aleksandar Musić rastjeruje ih svojim britkim analizama kao nemilosrdnim sječivom dok piše o lijevima i desnima, uhljebima i prevarantima, kupcima lažnih diploma i političkim opsjenarima. Čitajte, živcirajte se i/ili kimajte glavom.

6. Propovjednik u izdanju Fibre

Karlo Rafaneli potpisuje još jedan tekst na top-listi najčitanijih u posljednjih mjesec dana. Radi se o osvrtu na jedan od ključnih američkih stripova devedesetih, “Propovjednika” što ga je u nas nedavno objavila agilna Fibra.

“Izvorno objavljivan između 1995. i 2000. na DC-ovoj etiketi Vertigo specijaliziranoj za stripove namijenjene starijoj publici, ”Propovjednik” je neizostavni dio pop-kulture tog razdoblja. U predgovoru sabranom izdanju Seth Rogen i Evan Goldberg, autori i producenti istoimene serije koja se trenutačno prikazuje na američkoj kabelskoj televiziji AMC, Ennisov strip uspoređuju s ”Paklenim šundom” Quentina Tarantina. Koliko se god ta usporedba činila očekivanom i ziheraškom, toliko je i neizbježna. ”Propovjednik” dijeli mnogo zajedničkih osobina s tarantinovskom poetikom – estetiku pripovijedanja u kojoj linearna naracija prestaje biti svetinja, niz osebujnih likova svjesnih šireg pop-kulturnog konteksta te valove pretjeranog, karikaturalnog nasilja pomiješanog s obilatim dozama crnog humora”, piše Rafaneli. Gledajte i čitajte!

7. Mayales

Vedran Harča napravio je intervju s frontmenom Mayales Petrom Beluhanom, uoči njihova koncertna u Tvornici, kojim su slavili četvrt stoljeća postojanja, i to promocijom albuma Simbol za sunce.
Bome ste se naklikali! Evo ga na sedmom mjestu najčitanijih.

*Autor naslovne fotografije ovog članka je Bojan Mrđenović.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More