30 filmova u 30 dana – proljeće s Bergmanom u Kinu Tuškanac

We weren't in love, but both of us were unhappy.

Prošlog smo se srpnja susretali s Bergmanom na velikom platnu, a ovog proljeća od 18. svibnja do 17. lipnja 2020. Kino Tuškanac donosi njegovu najiscrpniju online retrospektivu. Bergman je najistaknutiji švedski redatelj i jedna od ključnih osobnosti svjetskog filma uopće, koji je tretiranjem svojih brojnih tematskih preokupacija stekao ugled vrhunskog majstora psihološkog filma.

Po jedan će se film od 18. svibnja prikazivati svaku večer u 20 sati. Prvo je na redu remek-djelo Persona (1966), i to besplatno. Jedno od ključnih ostvarenja modernizma redovito se nalazi na listama najboljih i najvažnijih filmova svih vremena.

U nastavku retrospektive očekuje nas 29 redateljskih ostvarenja Bergmana te njegov prvi scenaristički rad, film Mučenje (1944) Alfa Sjöberga. Redom će se nakon Persone prikazivati Zatvor, Nakon probe, Divlje jagode, Sedmi pečat, Jesenja sonata, Žeđ, Osmijesi ljetne noći, Kriza, Ljetna međuigra, Iz života marioneta, Fanny i Alexander i dr. Ukupno 11 filmova bit će dostupno za besplatno gledanje uz promo kod, dok će preostalih dvadeset filmova biti raspoloživo za gledanje uz naknadu od $2,99 (okvirne protuvrijednosti 20 kn) po filmu.Gledanje je moguće u Hrvatskoj, dakle inozemstvo je isključeno. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.

Podsjećamo, Kino Tuškanac jedino je kino u Hrvatskoj specijalizirano posvećeno prikazivanju isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i suvremenog nerepertoarnog filma, kao i hrvatskog baštinskog filma, te je kao takvo profilirano kao matična ustanova u širenju i razvijanju filmske kulture i jedno od nezaobilaznih filmofilskih okupljališta i kulturnih središta grada. Specifično je i svojom prikazivačkom politikom, jer za razliku od većine drugih kolega kinoprikazivača – čiji se redovni repertoar uglavnom temelji na višestrukom prikazivanju filmova u domaćoj distribuciji za koje se ne plaćaju prava – kino Tuškanac za svaki film samostalno osigurava prikazivačka prava, prevodi filmove, izrađuje podnaslove i dobavlja kopije, te svaki film prikazuje svega jednomPodržimo ih. Upute su tu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More