Banksy “radi od doma”: Kupaonica slavnog umjetnika postala je remek-djelo

Odgovor na globalnu #ostanidoma poruku ima i Banksy, a umjesto nekog zida u Londonu, ovog je puta, na opće neoduševljenje njegove supruge, "nastradala" njihova kupaonica.

Tezi da trenutna situacija izjednačava sve slojeve društva jer, kako se to popularno kaže, “virus ne bira i nema radno vrijeme”, u prilog ide i novo djelo popularnog street art majstora, misterioznog Banksyja. Iako je krajem prošle godine sliku čimpanzi koje sjede u britanskom parlamentu prodao za nevjerojatnih 12 milijuna dolara i tako dosegao svoj najkomercijalniji trenutak dosad, i on je prisiljen ostati doma. Srećom, proizvodnja ne trpi.

“Moja supruga mrzi kad radim od doma”, napisao je na Instagramu uz svoje novo djelo, odnosno, “osvježenu” kupaonicu u obiteljskom domu. Inače, njegov profil koji broji više od osam milijuna pratitelja, osim za reklamiranje novih murala i, najčešće, političko-socijalnih poruka, služi i za potvrdu autentičnosti. Banksyjeva tajnovitost, naime, ima i svoju cijenu – mnogi se murali u početku pripisuju njemu, a da je neupitno riječ o “originalnom Banksyju”, javnost dozna tek nakon što rad objavi na svojim društvenim mrežama.

 

View this post on Instagram

 

. . My wife hates it when I work from home.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Misterij koji je uspješno izgradio oko svog branda samo je dio tajne njegova uspjeha. Pretpostavlja se da je iz grada Yate pored Bristola, navodno ima 46 godina, a bogatstvo mu se procjenjuje na 50 milijuna dolara. Grafitima se počeo baviti 1990. godine, a već je u ranoj fazi, umjesto crtanja rukom, počeo koristiti šablone, što mu je omogućavalo kraće zadržavanje na “problematičnim” lokacijama.

S godinama je postao jedan od najpoznatijih i najkreativnijih protivnika kapitalizma, a o njegovim radovima pišu i raspravljaju najpoznatiji svjetski uglednici i mediji. On se, pak, od svega što radi trudi napraviti spektakl, pa mu mnogi, osim zbog umjetničkog, kapu skidaju i zbog marketinškog talenta. Čak i najkonzervativniji stručnjaci priznaju da umjetnost čini zabavnom – snimke performansa u kojem je njegova slika iznenada uništena pred očima zapanjenih posjetitelja na aukciji 2018. obišle su svijet, a cijeli proces na kraju je u videu objasnio i sam umjetnik.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More