“Banksy me izvukao iz pakla droge”: JPS je street art genijalac s nevjerojatnom pričom

Rano otkriven slikarski talent zamaglila je borba s ovisnostima, a onda je, priča popularni JPS, u njegov život nenadano ušao Banksy i vratio ga na neke sretnije staze.

Iako se o njemu najviše priča kao o britkom i talentiranom društvenom kroničaru, popularni Banksy već je godinama uzor i inspiracija mnogim mladim umjetnicima, a u slučaju britanskog street art genijalca koji djeluje pod imenom JPS, čak i prava – osobna prekretnica. Pričajući o svom turbulentnom životu kojeg su dugi niz godina diktirale ovisnosti o drogama i alkoholu, JPS je, naime, otkrio da mu je posjet Banksyjevoj izložbi u Bristolu promijenio život te otvorio poglavlje u kojem su umjetnost i želja za uveseljavanjem drugih postale njegov prioritet, ali i pokretač.

JPS trenutno živi i stvara u Njemačkoj, a poznat je po street art intervencijama koje se uklapaju u okolinu te, zahvaljujući prostoru i umjetnikovoj pametnoj realizaciji, postaju trodimenzionalne. Do prepoznatljivog stila i desetaka tisuća pratitelja na Instagramu trebalo je, otkriva u intervjuu za Bored Pandu, proći nimalo lagan život i othrvati se ovisnostima kojima je bio okružen od prvog dana.

“Moj otac je bio talentirani umjetnik i odmalena me učio crtati. Nažalost, bio je teški alkoholičar, proveo je puno vremena u zatvoru i umro je kad mi je bilo 18 godina. Već u četvrtoj godini života moji su učitelji bili impresionirani mojim radovima i to se nastavilo kroz čitavo školovanje. Krenuo sam na fakultet grafičkog dizajna, ali sam s 19 godina ostao bez novčane potpore, pa sam prekinuo školovanje i zaposlio se kao postolar”, otkriva street art zvijezda i dodaje da su neočekivane privatne tragedije dodatno rasplamsale njegove demone.

“Redovito sam koristio lakše droge i alkohol, a nakon što su u razdoblju od samo šest mjeseci ubijena moja dva najbolja školska prijatelja, ovisnost mi je počela kontrolirati život, počeo sam uzimati kokain i crack“, priznaje JPS. Sve je, kaže, išlo nizbrdo do jednog posjeta Bristolu, u kojem se održavala izložba najpoznatijeg street art umjetnika na svijetu, misterioznog Banksyja.

Vječno kontroverzan: U Beču otvorena velika izložba slavnog Banksyja, on je prozvao lažnom

“Godine 2009., kad su mi bile 32, prijatelj George odveo me na Banksyjevu izložbu u Bristol. Dotad sam vidio samo mali dio njegova opusa, ali George nije prestajao govoriti o njemu, pa sam pošao s njim. Taj mi je dan promijenio život. Banksyjevi su me radovi oborili s nogu i pomogli mi da shvatim kako sam potratio život i s godinama postao prava sramota”, kaže JPS.

“Koliko god me Banksy inspirirao, nisam htio biti njegov klon”

“Kad smo se vratili doma, pokušao sam napraviti svoju prvu matricu, koristeći samo tupu oštricu, naslovnicu časopisa i jedan ukradeni sprej. Prvi radovi su bili užasni, a ovisnost me i dalje izjedala – sve do trenutka u kojem sam morao spavati na krovu napuštenog hotela. Tad sam dotaknuo najnižu točku života i počeo razmišljati o samoubojstvu. Sjećam se da sam mislio – samo me korak dijeli od toga da se pridružim svojim pokojnim prijateljima… Ipak, imao sam i onu puno težu opciju, dokazati svima da nisam gubitnik. Otišao sam svojoj majci, preklinjao je da me pusti u kuću i obećao da ću idućeg dana krenuti na odvikavanje. Nisam išao u instituciju, zaključao sam se i fokusirao na brušenje vlastite umjetničke tehnike. Koliko god me Banksy inspirirao, nisam htio biti njegov klon, već sam razvijao svoj stil, odlazeći pritom na savjetovanja i grupne sastanke ovisnika u odvikavanju”, otkriva umjetnik, uz iskreno priznanje da je njegov “post-Banksy” život također imao padove.

Intervencija u napuštenoj kući jedna je od mnogih koje radi na javnosti nepoznatim lokacijama (Foto: JPS Instagram)

“Prvi posrtaj sam imao nakon 11 mjeseci, najviše zbog neočekivanog uspjeha i stresa koji je uz njega došao. Ipak, tad sam već imao iskustvo i opet sam se ostavio svega. S vremenom vam dosadi sve to, iako mislim da je ovisnost nešto što se ne može do kraja izliječiti. Možete živjeti dan po dan i ne dopustiti da vas greške obeshrabre”, kaže JPS, danas priznati umjetnik čiji se radovi dočekuju s oduševljenjem, pohvalama, shareovima, lajkovima…

“U mladim danima, moji su uzori bili Dali, Escher, Cezanne, Giger. U svom radu volim istraživati nekoliko područja, primjerice, film i glazbu. Volim i intervencije, pomažu mi da ne postanem predvidiv. Inspiriraju me i trenutna događanja, ali više se volim baviti temama koje ne zastarijevaju. Stalno sam u potrazi za likovima i oblicima, a kad se odlučim za neki, na Googleu provjerim je li to dosad već netko napravio, jer ne želim nikoga kopirati”, otkriva umjetnik i priznaje da je, osim za onaj osobni, i za poslovni balans trebalo puno vremena i iskustva.

“Odrastao sam u teškom siromaštvu, pa u početku nisam znao naplatiti svoj rad i često sam bio pokraden. Ipak, puno više od novca mi znači osjećaj sreće kojeg moj rad izaziva u drugim ljudima, pogotovo zato što u sebi nosim još puno krivice zbog načina na koji sam se svojedobno ponašao”, zaključuje JPS.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More