Bandiću, vrati Teslu!

Zato jer se Meštrovićev spomenik Nikoli Tesli ne uklapa u ambijent na uglu Preradovićeve i Masarykove ulice, gdje je iz Instituta Ruđer Bošković postavljen samovoljnim hirom Milana Bandića 2006. godine, akademska zajednica složno kreće u akciju “spašavanja Tesle”, kako je naziva profesor s tog instituta, Karolj Skala.

Skala, profesor s Instituta Ruđer Bošković, organizator je slojevitog kulturnog događaja sa znanstvenim predznakom, koji se već nekoliko tjedana odvija na IRB-u, a kulminirat će u ponedjeljak 7. siječnja u 11 sati postavljanjem vijenca na Teslin spomenik na početku Masarykove. Naoko, to je samo simbolična, prigodna gesta o sedamdesetoj obljetnici Tesline smrti – no, kako je nazočnost potvrdio i Milan Bandić, bit će to prilika da se gradonačelnik suoči sa zahtjevima akademske zajednice i javno na njih odgovori. Znanstvenici, kustosi i umjetnici, naime, zahtijevaju da se Tesla vrati na Institut Ruđer Bošković – kojemu ga je Ivan Meštrović i namijenio, uz izričitu napomenu da se ne rade replike.

– Prekršiti izričiti nalog umjetnika znači prekršiti autorsko pravo na najizravniji mogući način. Meštrović je, osim toga, kipove Tesli i Boškoviću izradio kao spomenički par; oni međusobno komuniciraju u ambijentu parka IRB-a, i imaju mnoge zajedničke osobine, veli Skala.

Manifestacija “Sinergija Bošković-Tesla” obuhvaća izložbu Teslinih portreta akademskog kipara Ante Jelisića, od kojih Karolj Skala jedan rad vidi idealnom zamjenom za sadašnjeg “Teslu”.

Institut Ruđer Bošković pokrenuo je peticiju za vraćanje Tesle u IRB, koju je dosad potpisalo više od petsto intelektualaca, znanstvenika, kustosa, umjetnika, povjesničara umjetnosti. Na IRB-u su još uvijek živa sjećanja na jutro 2006. godine kad je gradonačelnik Bandić, prije radnog vremena, krišom i kradom, poslao kamion po Teslin spomenik da bi ga potom postavio na njegovu sadašnju lokaciju. Znanstvenici u toj akciji ne vide drugo doli pokušaja skupljanja političkih bodova. Bandić se ugovorom s IRB-om obvezao da će Institutu dodijeliti repliku toga spomenika (što bi bila direktna povreda Meštrovićeva naloga) – no to ni do danas nije provedeno.

Manifestacijom “Sinergija Bošković-Tesla” IRB promovira i ideju da se u toj instituciji osnuje veliki znanstveni park posvećen toj dvojici velikih vizionara koji su promijenili svijet.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More