Bandić plaća ručak onome tko napiše da je siromašnim Hrvatima potrebna rekordno skupa Picassova izložba

Očekivalo se da će na netom završenoj konferenciji za novinare u Klovićevim dvorima javnosti biti ponuđena informacija o konačnom troškovniku izložbe Picassovih radova, najskuplje izložbe u povijesti Hrvatske, no to je opet izostalo.

Ravnateljica gornjogradske galerije Marina Viculin razmjenjivala je pohvale sa sponzorima koji će podržati ovaj projekt, a potom su potpisani i ugovori o suradnji. Izložba se otvara 23. ožujka na 2. katu galerije, koji sad zauzima izložba Refleksije vremena 1945-1955, i trajat će do 7. srpnja, pa ćemo tako “s Picassom ući u EU”, kako je zgodno pripomenuo Berislav Šipuš iz Ministarstva kulture. Bit će izloženo pedesetak slika i skulptura iz Picassova muzeja u Parizu, popraćeno dokumentarnom građom. Viculin očekuje da će izložbu posjetiti najmanje osamdeset do stotinu tisuća ljudi, iz Hrvatske ali i iz regije.

Za vrijeme za postavljanje pitanja novinari su se morali sami izboriti, no konkretna pitanja ostala su i dalje bez preciznog odgovora. Koliko će točno koštati izložba, ravnateljica ne zna reći, ali potvrđuje da se iznos i dalje kreće oko devet milijuna kuna, ali “s tendencijom pada”. Pokušava se uštedjeti na papiru za katalog i tisku, ali najskuplje stavke su transport radova i njihovo osiguranje, koje pokriva partner Klovićevih, Croatia osiguranje. Ukupno se vrijednost radova procjenjuje na 670 milijuna eura.

Ne zna se još ni koliko će koštati ulaznice.

– U Europi bi ulaznice za jednu ovakvu izložbu stajale najmanje deset eura, ali nastojat ćemo se prilagoditi hrvatskom kontekstu, i to na način da će raspon cijena ulaznica biti jako širok, pri čemu će najjeftinije ulaznice biti one za grupe školske djece, kaže Viculin, napominjući kako Hrvati nisu skloni, ni navikli, izdvajati puno novaca za izložbe.

Berislav Šipuš samo je ovlaš spomenuo “loše želje” koje su se organizatorima upućivale proteklih tjedana. Aludirao je na prigovore upućivane ponešto anemičnoj reklamnoj kampanji (koja još nije započela, nego će se prvi plakati ukazati samo dva tjedna prije otvorenja) i organizatorima koji nisu (bili) spremni reći koliko izložba košta i zašto toliko košta.

Milan Bandić predvidio je kako će i nakon današnje konferencije za novinare mediji pisati kako izložba Picassa ne treba socijalno pogođenoj Hrvatskoj, barem ne u ovom trenutku. Onima koji izostave na takav način intonirati najavu izložbe, ponudio je platiti riblji ručak. Grad Zagreb i Ministarstvo kulture za ovaj projekt izdvajaju po 250 tisuća eura. “Lapo-lapo”, pojasnio je Bandić.

Marin Raster 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More