Bakljada kao simbol zahvale: Kupnjom fotografije pomažete stradalima u razornom potresu

Nakon što je u potresu ostao bez stana, sisački fotograf prodajom fotografije želi pomoći obiteljima koje su morale iseliti iz svojih razrušenih domova.

Snažan potres koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Petrinju, Sisak i okolicu iz temelja je, doslovno i figurativno, uzdrmao život sisačkog fotografa Dorijana Šipuša, zaljubljenika u Sisak, fotografiju i ljude. Bolno svjestan patnje svojih sugrađana, ovih je dana pokrenuo humanitarnu akciju – njegova fotografija sisačke bakljade zahvale može se kupiti online, a sva sredstva idu za pomoć sisačkim obiteljima koji su krajem godine, baš poput njegove, ostale bez krova nad glavom.

Fotografiju Dorijana Šipuša možete naručiti putem Facebooka, Instagrama ili na mail dorijansipus@gmail.com

“Kako sam se i osobno našao u situaciji u kojoj sam izgubio dom, želio bih pomoći ljudima koji su se našli u istoj situaciji kroz organizaciju humanitarne prodaje fotografije. Na fotografiji je motiv bakljade koja je održana duž obale grada Siska u znak zahvalnosti svim volonterima i radnicima koji su nam pomogli u teškim trenutcima. Kompletan iznos zarade će otići u ruke nekoliko obitelji koje su trenutno iseljene iz svojih domova jer su im stambeni objekti označeni crvenom naljepnicom”, priča nam Dorijan Šipuš, kojeg smo vam na Arteistu predstavili prošlog ljeta kad je u sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl postavio svoju šestu izložbu “Novo normalno”.

Fotografija ga je tad, ispričao nam je, izvlačila iz depresivnog pandemijskog sivila, a slično je i danas – osim što fotografiranjem pokušava skrenuti misli s teške situacije, svojim talentom i znanjem želi pomoći drugima. “Fotografija me kao i mnogo puta do sada spasila da ne budem u depresiji zbog toga što sam si zadao da konstantno radim na nečemu vezano uz svoju struku. U prvim danima bilo je to bilježenje svega onog lijepog što se u toj situaciji dogodilo. To je prvenstveno bila pomoć volontera i zaposlenika na raznim frontovima koja je kulminirala bakljadom zahvalnosti. Bakljada je postala povijesni motiv koji sada u obliku fotografije prodajem kao uokvireni podsjetnik na svjetlost u tamnim vremenima a sve u svrhu daljnje pomoći stradalima”, priča nam Šipuš.

Potres mu je, kaže, uništio grad i stan, ali ne i duh. Pomoć dragih ljudi, ujedinjenje zajednice, ali i naglo odrastanje ono je što će ponijeti u neku bolju budućnost. “Osim traume koja je, razumljivo, dio ovog perioda, iz svega izlazim kao puno zrelija i odgovornija osoba jer osim što znam reći da sam ‘sazrio deset godina u nekoliko dana’, čitav se moj sustav životnih vrijednosti u potpunosti promjenio. Jedna od najvažnijih stvari koju nosim iz svega je da sam počeo više cijeniti ono što imam, a manje razmišljati o onome što želim imati. Ambiciju sada crpim iz činjenice da mi je do sada možda bilo i previše dobro!”, zaključuje mladi fotograf.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More