“Autentičan i hrabar”: Srpski film “Moj jutarnji smijeh” pobijedio na Motovun Film Festivalu

Ovogodišnji Motovun Film Festival trajao je punih 40 dana u čak 25 gradova, a organizatori izražavaju zadovoljstvo neobičnim izdanjem kojeg su zbog pandemije više nego uspješno skucali - u zadnji čas.

Neobično putovanje Motovun Film Festivala privedeno je uspješno kraju dodjelom ovogodišnjih festivalskih nagrada na svečanosti u Laubi. Glavnu nagradu Propeler Motovuna osvojio je srpski film “Moj jutarnji smijeh” redatelja Marka Đorđevića. Žiri u sastavu Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić ocijenio je jednoglasno kako ovo istodobno duhovito i bolno ostvarenje omogućuje ulazak u svijet razmažene generacije odrasle pod staklenim zvonom i protekcijom roditelja.

“Marko Đorđević napravio je film o svojoj generaciji, uspio je pomaknuti granice očekivanog i tako stvorio vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smijući se, čas osjećajući nelagodu”, obrazložio je žiri koji je dao i posebno priznanje glumcima Filipu Đuriću i Ivani Vuković za uloge u tom filmu.

“Moj jutarnji smijeh” dobio je i nagradu žirija kritičara FIPRESCI za, kako navode, inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode te za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja. Preuzevši nagrade u Laubi, redatelj Marko Đorđević izjavio je kako upravo radi na novom filmu. “Ova će mi priznanja biti poticaj da napravim još bolji film”, dodao je.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Najboljim ostvarenjem u kategoriji Motovunski kratki žiri je proglasio francuski animirani film “Ka morskoj prašini” redateljice Héloïse Ferlay. Riječ je, kako stoji u obrazloženju, o delikatnoj obiteljskoj drami, vrlo profesionalno snimljenom, zrelom i senzitivnom filmu o depresivnoj majci i njezino dvoje zahtjevne djece na njihovom intenzivnom, ganutljivom putu. Pobjedom na MFF-u ovaj film ulazi i u konkurenciju za nominacije za nagradu Europske filmske akademije.

Nagrađeni naslovi bit će prikazani u nedjelju u 21 sat u Laubi, a projekciji će nazočiti redatelj filma “Moj jutarnji smijeh”, Marko Đorđević i glumac Filip Đurić, koji će i odgovarati na pitanja gledatelja.

Goran Bogdan, Lana Barić i Nina Violić činili su ovogodišnji žiri (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Ovime završava ovogodišnje zahtjevno izdanje Motovun Film Festivala, koje je u nemogućnosti održavanja na motovunskom brdu, dovelo filmove u čak 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Izmijenjeni koncept pokazao se uspješnim samom činjenicom da je motovunska ekipa i u neuobičajenim okolnostima pronašla put do većeg broja gledatelja dovodeći atrakcije na njihov prag kao u doba pionira filma. “Ponosni smo što smo uspjeli realizirati dosad najčudnije izdanje Motovun Film Festivala koje je trajalo čak četrdesetak dana”, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More