Ima li vjernika u Hrvatskoj?

Adalbert Rebić feat. Svemir Zeka (by Sajber Van der Last)
U udžbeniku Etika za 1. razred gimnazije, autorice Vesne Šipuš, ateisti su definirani kao “osobe koje se ponašaju kao da Boga nema”.

Kad pošten čovjek (Hrvat i katolik po želji) pročita ovakvo što, na pamet mu može i mora pasti samo jedno: Pozvati Ladislava Ilčića i upozoriti ga na opasnu indoktrinaciju nevine hrvatske dječice mučkom podvalom prema kojoj većinu u Hrvatskoj čine – ateisti.

Tko se to, naime, u ovoj zemlji ponaša kao da zaista postoji svemogući, sveznajući i dobrohotni bog, koji pažljivo prati sve što radimo, nagrađuje dobre i kažnjava zle?

Ponaša li se tako vrh Katoličke crkve, koji ruku pod ruku s feudalcem iz Kulmerovih dvora silovito provodi ljigavu i nehumanu PR kampanju protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u javne škole?

Ponašaju li se tako crkveni teolozi koji iz oniksom optočene palače trube o uroti pedera i lezbača koja će uništiti Hrvatsku, ili možda biskupi koji buncaju o nacistima u Banskim dvorima i pozivaju na još jednu, da prostite, vojno-redarstvenu akciju, pri čemu se jednostavno nameće pitanje tko bi to u ‘novoj Oluji’ trebao odigrati ulogu pobijenih srpskih civila?

Foto: Matej Čelar

Ponaša li se tako obrijana i nabrijana katolička mladež koja pred katedralom visoko podignutom desnicom i psovkom istisnutom kroz zube ‘pozdravlja’ skupinu građana koji su se protiv crkvene mržnje odlučili pobuniti pod egidom ‘Ljubi bližnjeg svog’, koja se pak pripisuje stanovitom propovjedniku iz Nazareta čiji razapeti lik ista ta nabrijana mladež nosi oko vrata?

Naravno da će liberalniji, umjereni vjernici, baš kao i mnogi nevjernici, na sva ta pitanja odgovoriti glasnim ‘Ne!’, ali svatko tko je imalo proučavao biblijski pogled na spolnost i povijest crkvenih učenja o seksualnosti neće se pretjerano začuditi retrogradnim stavovima i ponašanju Crkve.

Tako o ženama Biblija kaže štošta, ali (novozavjetni, usput) Timotej to efektivno sažima: ‘Žena neka uči u skrovitosti sa svom podložnosti! Ne dopuštam ženi da poučava niti da gospodari mužem; neka bude u skrovitosti! Jer, najprije je bio stvoren Adam, zatim Eva. I nije bio zaveden Adam, nego je žena, pošto je zavedena, upala u grijeh’ (1-Tim 2:11-14).

Biskupu Valentinu Pozaiću se tako, barem ako je suditi po njegovom nedavnom pozivu na ‘novu Oluju’ zbog zdravstvenog odgoja, može puno toga prigovoriti, ali ne i da Bibliju ne shvaća kao inspiraciju.

Za razliku od mnogih drugih tema, Biblija o homoseksualcima ima prilično jasan i nedvosmislen stav. ‘Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih’, pojašnjava Levitski zakonik (20:13). Prenesemo li takve ‘vrijednosti’ u hrvatsku stvarnost 2012., rezultat je ‘ugledni’ teolog Adalbert Rebić koji u dnevnim novinama tumači kako su kamenovani homoseksualci na splitskom Prideu ‘dobili što su zaslužili’.

Možemo se, naravno, kolektivno praviti da je sve bitno što kršćanstvo nalaže sadržano u Isusovoj propovijedi na Maslinskoj gori, ali to bi bilo guranje glave u pijesak pred jednom prilično očitom činjenicom: Ne doživljavaju svi vjernici svoju vjeru, religiju i svete spise na isti način.

Puno je onih koji je shvaćaju tek kao kulturološku pripadnost, dok ‘moral’ koji Biblija propisuje ili zanemaruju ili ozbiljno shvaćaju samo one dijelove s kojima se i sami slažu. Problem je u tome što takvi nerijetko zaboravljaju da postoje i oni drugi, koji ozbiljno (i doslovno) shvaćaju ono što kanoni i Crkva govore o, između ostalog, ženama, homoseksualcima i nevjernicima. I ti drugi se također izjašnjavaju kao vjernici i kršćani i nitko im ne smije oduzeti to pravo. Koji su onda ‘pravi’ vjernici?

I što na kraju pošten čovjek, pa možda čak i onaj koji živi kao da boga nema, ima misliti o onima koji, po vlastitom priznanju, žive kao da vjeruju u boga koji se ljudima otkrio u jednoj knjizi, ali ne mogu se ni približno složiti oko interpretacije osnovne ideje te knjige?

Je li britva starog Okama napokon dovoljna da se srežu nagomilane suvišne pretpostavke o tvorcu svemira neobično zainteresiranom za naše seksualne živote ili bi trebalo za ozbiljno uzimati ideje o spolnosti od autora iz Željeznog doba, pa je na koncu upitna samo interpretacija tih ideja?

Ne znam za vas, ali meni bi bilo drago da oni koji tvrde da znaju što bog želi od nas (a naročito u krevetu) svoje nesuglasice rješavaju na način na koji ih rješavamo mi koji ne vjerujemo u pomoć s nebesa – vlastitim zdravim razumom i o vlastitom trošku. Negdje daleko od javnih škola, ako nije problem.

 Neven Barković

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...