Arteist na sajmu umjetnina Art Zagreb – Koje umjetnike vrijedi kupovati?

Arteistova preporuka za Art Zagreb 2019.

Na ovogodišnjem sajmu umjetnosti Art Zagreb, koji će se održati u Tehničkom muzeju od 16. do 19. svibnja Arteist će po prvi put sudjelovati u ulozi posrednika/galerije. Na Arteistovom štandu predstavit ćemo četvero umjetnika o čijim smo radovima pisali u posljednjih nekoliko godina.

Duje Medić koji će u utorak, 14. 5. predstaviti svoj ciklus crteža “Pariške studije” u Francuskom institutu (Medijateka, Preradovićeva 5, ) u Zagrebu, najznačajniji dio svoga opusa ostvario je u crtežu olovkom. Inspiriran drevnim predajama i etnografijom ovaj meštar olovke prenosi nam svoje fascinacije poviješću i tradicionalnim (magijskim, mitološkim, religijskim i ritualnim) viđenjima čovjekova mjesta u svemiru. Kao da u finom i sitnom prahu grafita vidi razumom nedokučivu esenciju čovjekovog bića.

Medićeva cimerica u atelijeru na Novoj Vesi, slikarica Ivana Vulić također će biti predstavljena na Arteistovom štandu. Već godinama Ivana slika prizore Mjeseca, koji je neobično fascinira. Sa svojim mijenama i mekim svjetlom koje odašilje iz noći u noć, on djeluje kao lampion obješen u dječjoj sobi koji ublažava strah od mraka oko nas i u nama. Na svojim slikama ova je umjetnica gustim nanosima boje postigla dojam tog sjaja, kao i nježnosti i mekoće na koju asocira ovaj naš satelit.

Detalj Mjeseca Ivane Vulić

Vedrinu djetinjstva i bezbrižnost dječjih igara na svojim crtežima daje nam Dominik Vuković. Crtani crvenom tintom i ispunjeni dječjim svijetom, ti radovi pršte od duhovitosti i šarma. Ali, ne bih rekao da je to šarm dječje nevinosti, ili prizivanje nepovratno nestalog osjećaja infantilne lakoće postojanja. Upravo suprotno, ljepotu tih crteža vidimo tek kao odrasli ljudi, koji na njima prepoznaju zanimljivu i uzbudljivu igru likovnosti.

Uz njih, ove ćemo godine pokazati i velika platna Luke Kuševića, slikara intenzivne palete i osobnosti. Inspiriran pejzažnom tematikom on se oslanja na asocijacije koje imamo gledajući prirodni svijet i pokušava ih prevesti u čistu boju. Njegove su vizije halucinatorne, a kako je dugo radio u malom i prilično zatvorenom atelijeru, ponekada bi se toliko nadisao terpentina da bi svijet zaista vidio kao psihodelično tkanje ploha, koje se međusobno prožimaju i fluktuiraju u nedefiniranom prostoru.

Arteist se ponosi što je uvijek davao glas likovnim umjetnicima, kao i time što se zalagao za umjetnost koja nije puka intelektualna igrarija, već koja govori specifičnim jezikom vlastite izvedbi. Glas smo im davali na portalu, a sada im ga dajemo i na ovoj vrijednoj manifestaciji koja pokušava stvoriti temelje za zdravije tržište umjetnina u Hrvatskoj.

Feđa Gavrilović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More