Kultura džabe: Arteistov vodič kroz besplatna događanja

Tjedni vodič

Priušti si tjednu dozu kulture, a kune sačuvaj, ionako ih nemaš puno! Evo novog Arteistovog vodiča kroz besplatna događanja. Izvuci rokovnik i počni planirati. Nema na čemu!

***

PONEDJELJAK 16.4.

Tolerancija, izložba plakata, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, u 11.30 sati

Međunarodna izložba naziva Tolerancija čiju koncepciju potpisuje Mirko Ilić već više od godinu dana putuje svijetom, a kako putuje tako i raste kroz broj autora koji na Ilićev poziv dizajniraju plakate na temu tolerancije. Izložba 16. travnja stiže i u Zagreb, a bit će izložena ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te ispred Muzeja suvremene umjetnosti. Ideja je autora da se s izložbom susretne i onaj dio ljudi koji izložbe u zatvorenim prostorima ne posjećuje često.

Domaći dizajneri koji su dizajnirali plakate Tolerancije su Boris Bućan i Dejan Kršić i bit će izloženi ispred ŠPUD-a i MSU-a. Otvaranje dijela izložbe ispred MSU-a bit će 16.4. u 11.30 sati, a prethodit će mu predavanje Mirka Ilića za učenike ŠPUD-a i studente Studija dizajna (dvorana Gorgona) prema istoimenoj knjizi: Design of Dissent. Istog dana u 18 sati bit će svečano otvorenje dijela izložbe na trgu ispred ŠPUD-a i ujedno otvorenje izložbe radova učenika ŠPUD-a na temu tolerancije u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi. Izložba plakata ispred MSU-a moći će se pogledati do 16.5.2018.

 

UTORAK 17. 4.

Sweet Dreams, izložba Pauline Jazvić, MSU galerija, Avenija Dubrovnik 17, u 19 sati

Izložba Pauline Jazvić Sweet Dreams, kao što naslov daje naslutiti, govori o slatkim snovima, nadanjima i očekivanjima, koji su shvaćeni kao antropološka i psihološka činjenica. Iz svojeg osobnog, ženskog rakursa, Paulina sagledava odnose i njihove dimenzije zadržavajući svoj prepoznatljivi ironični umjetnički izraz. Na izložbi je predstavljeno pet radova simboličkih naslova Sweet Dreams, Together forever, Piece of Cake, Pošarat ću te kemijskom i Muž mi je na moru. Kustosica izložbe je Martina Munivrana.

Paulina Jazvić rođena je u Zagrebu 21. veljače 1973., gdje je diplomirala dizajn odjeće i tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu 1995. godine. Na Likovnoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 2001. godine na odjelu grafike u klasi prof. Miroslava Šuteja. Zaposlena je kao docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu na studiju dizajna odjeće i tekstila, na kolegiju Kreiranje odjeće.

 

Rešetke nisu prepreke, izložba, HDD galerija, Boškovićeva 18, Zagreb, u 19 sati

Izložbom se predstavlja istoimeni projekt koji su 2015. godine pokrenuli Udruga RODA i STUDIJ DIZAJNA Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je adresirao probleme roditelja-zatvorenika, odnosno djece čiji se roditelji nalaze u nekima od hrvatskih zatvora i kaznionica. Baziran na metodama participativnog dizajna, projekt je imao za cilj razviti održivi model financiranja njihovih susreta, a dosad su u sklopu njega realizirane dvije radionice na kojima su sudjelovali studenti Studija dizajna, njihovi mentori i zatvorenici. Izložba predstavlja na njima nastale prototipove, ali i cijeli proces i strukturu projekta. Autorica koncepcije izložbe je Andrea Hercog.

 

SRIJEDA 18. 4.

Dan otvorenih vrata Hrvatskoga glazbenog zavoda

U srijedu, na Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda, održat će se Dan otvorenih vrata HGZ-a. Zavod je osnovan kao društvo ljubitelja glazbe i po ustroju to je i danas. Prvi članovi upisani su u siječnju 1827., a do kraja godine, u tada malom Zagrebu s desetak tisuća stanovnika, bilo ih je čak stotinu i jedanaest. Među osnivačima zagrebačkog društva bio je Georg (Juraj) Karl Wisner von Morgenstern, tada najškolovaniji glazbenik i nositelj glazbenog života Zagreba. Uz njega su se u prvim godinama djelovanja svojim radom istaknuli trgovac Đuro Popović, suci Franjo Čačković Vrhovinski i Dragutin Klobučarić te glazbenici Ivan Padovec i Ferdo Livadić. Prvi koncert, na kojem je nastupio Društveni orkestar koji su činili članovi društva, priređen je 18. travnja 1827. u dvorani tadašnje Kraljevske akademije, danas Gornjogradske gimnazije na Katarininu trgu. Taj se datum smatra početkom rada društva i obilježava se kao Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda.
Na programu je obilazak zgrade uz voditeljicu Nadu Bezić (u 18 sati), zatim Otvorenje izložbe Arhivska građa HGZ-a – izvor za diplomske muzikološke radove (u 19 sati u predvorju Velike dvorane). U 20 sati je u Velikoj dvorani Koncert ansambala Hrvatskoga glazbenog zavoda te nastup Društvenog zbora, sa Sibeliusom i Debussyjem na programu.  Nastupit će i Društveni komorni ansambl – Vesna Šepat Kutnar je umjetnička voditeljica, te Društveni jazz orkestar.

 

ČETVRTAK 19. 4.

Dani medijske pismenosti, od 19. do 21. travnja

Agencija za elektroničke medije i UNICEF s partnerima pokreću Dane medijske pismenosti, koji će se održati od 19. do 21. travnja, objavio je Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, diljem Hrvatske održat će se niz aktivnosti kojima je cilj educirati i informirati djecu, roditelje, nastavnike i odgajatelje o važnosti medijske pismenosti, koja se, kako tvrde, smatra jednim od najvažnijih životnih umijeća 21. stoljeća. UNICEF ističe kako je prihvaćeno stajalište da bi se to umijeće kod djece trebalo razvijati od trenutka kada počnu rabiti medije. Knjižnice i udruge koje se bave medijskim opismenjavanjem organizirat će radionice za djecu i odrasle, a za roditelje, bake i djedove bit će, kako se navodi, izrađen kratki vodič za uporabu medija u obitelji.

Pod nazivom “Djeca upoznaju medije”, u vodećim hrvatskim medijskim kućama provodit će se interaktivne radionice za učenike od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, napominje UNICEF i dodaje kako će djeca od samih medijskih profesionalaca učiti kako nastaju vijesti, kako mediji funkcioniraju te će i sama, uz stručno vodstvo, pripremati vlastite medijske proizvode.
Obilje informacija dostupno je na portalu www.medijskapismenost.hr

 

PETAK 20. 4.

Radionica stripa, Centar kulture na Peščenici, KNAP, Ivanićgradska 41a u 18.30

Iz KNAP-a pozivaju na ovu zanimljivu radionicu na kojoj mogu sudjelovati i djeca i odrasli.
Kroz radionicu stvaramo strip od njegovog početka do samog kraja što uključuje odabir ili pisanje priče, kadriranje i izradu nacrta i skica u olovci, zatim crtanje table stripa uz dodavanje unaprijed dogovorenog teksta. Izrada stripa nije ograničena samo na jednu osobu – ukoliko neki od polaznika to žele, mogu zajednički raditi jedan strip u grupi. Jedna osoba može crtati, druga bojati, a treća pisati tekst i smišljati priču ili likove. Polaznicima nije potrebno iskustvo već se svakome pojedinačno pomaže s novim idejama, informacijama i praktičnim savjetima tijekom procesa kako nailazi na prepreke prilikom razrade svoje ideje. Radionicu vodi magistra edukacije likovne umjetnosti Andrijana Šunić, koja ima iskustva u nastavi Likovne kulture i Likovne umjetnosti u više osnovnih i srednjih škola u Zagrebu. Za sve informacije javite se na telefon 2303122 ili na mail centar@knap.hr

 

SUBOTA 21. 4.

Posvetite ovaj dan kulturnom uzdizanju kroz čitanje kolumni kultne Književne Groupie koje su za škrte i siromašne dostupne besplatno na Arteistu. Novcem koji ste uštedjeli na izlasku, možete podržati pisca Pavla Svirca: njegova nova knjiga Slikaranje košta samo 49 kuna. Naručite je na info@arteist.hr i dostavit ćemo vam je istog dana.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More