Arteistov natječaj za kratku priču 2020. ili riječ je opet u modi

''I tako su riječi opet došle u modu. A s njima i gomila pitanja. Znamo li ih koristiti? Koliki nam je napor sastaviti jednu smislenu rečenicu? Što staviti u nju i kome se uopće obraćamo?'', ispisuje Nina Mitrović u eseju ''Dok se svijet novca i slave urušava, otkrivamo neke nove slobode''.

Natječaj je 2012. godine pokrenut zbog sužavanja prostora za književno stvaralaštvo u medijima i dosad smo objavili gotovo stotinu priča. Kad se bavljenje bilo kojom umjetnosti svodi na golo i upitno preživljavanje, smatramo da je prostor slobode izražavanja važniji nego ikad. Književnost je tu da propituje i budi ”plodove gnjeva” kada baš svi gledaju u istom pravcu. U neizvjesnim okolnostima javnog financiranja te sveopćem duhovnom i materijalom osiromašenju građana želimo i dalje kroz Natječaj 2020. osigurati novčanu nagradu pobjedniku te dodatno otvarati polje književnog stvaralaštva.

Natječaj iz 2019. u kojem su objavljene svega četiri priče pripaja se Natječaju u 2020. zbog nedovoljnog broja kvalitetnih prijava. Priče zaprimamo do 15. 12. 2020. Krajem siječnja 2021. Arteistov nezavisni žiri odlučit će o pobjednici ili pobjedniku. Šaljite nam i dalje uporno i hrabro svoje kratke priče info@arteist.hr.

Propozicije ostaju iste: priče neka ne budu dulje od 9000 znakova (5 kartica) ako nije apsolutno potrebno, a jezik je hrvatski i svi njemu bliski jezici s kojih ne treba prijevod. Slanjem priče na natječaj pristajete na uredničke intervencije: odabir opreme, naslova i eventualne manje promjene, sve u cilju zadovoljenja naših standarda. Vremenski rok objave od trenutka primitka priče je tri mjeseca. Javljamo se u slučaju objave priče.

U ciklusu su dosad objavljene sljedeće priče:

Mile Božičević, ”Toni”

Dinko Kreho, ”Projekt Knez”

Marijana Čanak, ”Tatine tužne kurve”

Tamara Lujak, ”Najzad”

Paula Ćaćić, ”Još malo i napustit ćeš ovu školu zauvijek”

Svi koji žele doprinijeti nagradnome fondu uz naznaku ”Za kratku” mogu to učiniti ovdje:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More