Arteistov natječaj za kratku priču ili kako proslaviti sedmi rođendan portala

Prethodnu godinu obilježili smo velikim povratkom kratke priče na Arteist. Premda se Arteistov natječaj za kratku priču godinama borio s nepovoljnim uvjetima na našoj kulturnoj sceni, nismo odustali od širenja platforme za kratkopričaše iz Hrvatske i susjednih zemalja čije jezike bez poteškoće čitamo i razumijemo. Na Arteistu je od 2012. kada je natječaj održan prvi put objavljeno čak 87 kratkih priča!

Tijekom 2018. godine objavili smo 20 kratkih priča od kojih je najčitanija bila Ti baš voliš pse Franke Herman, ali je pobjedničku nagradu stručnog žirija dobila priča To je ta pička koja tuče žene čiji je autor Ivan Zrinušić. Ovogodišnju pobjednicu odabrao je stručni žiri u sljedećem sastavu: urednice Arteista Vidović i Ruso te književnica Marina Šur Puhlovski koja je 2013. također sudjelovala u natječaju s pričom Orao i vrane.

U ovoj godini, bez pomoći Ministarstva kulture nastavit ćemo se boriti za titulu najčitanijeg portala u polju kulture i to kroz intenziviranje fokusa na knjigu, književnost i nakladništvo. Baš zbog toga, a zahvaljujući vašim upitima i entuzijazmu, odlučili smo nastaviti provoditi Arteistov natječaj za kratku priču. Otvaranjem novog natječaja službeno počinjemo obilježavati i Arteistov sedmi rođendan! Svašta vas lijepo čeka u 2019., a dok čekate zaspite nas dobrim pričama. Mi ćemo se truditi ažurno ih objavljivati i tražiti sponzore za nagradu među izdavačima i drugim entuzijastima*. Šaljite nam i dalje svoja mala remek djela na info@arteist.hr.

Natječaj je još 2012. godine pokrenut zbog sužavanja prostora za književno stvaralaštvo u medijima, zbog sužavanja opsega domaćeg izdavaštva, zbog preorijentacije izdavača ka komercijalno isplativijoj prozi koja se često nedvosmisleno svodi na goli šund, i najvažnije, zbog toga što smo se zarekli da ćemo prkositi neuralgijama sistema koji se zatvara za kvalitetnu novu prozu. Danas ovi razlozi zvuče još aktualnije nego prije sedam godina.
Priče zaprimamo do 15. 12. 2019. Krajem siječnja 2020. Arteistov nezavisni žiri odlučit će o pobjednici ili pobjedniku.

Propozicije ostaju iste: priče neka ne budu dulje od 9000 znakova (5 kartica) ako nije apsolutno potrebno, a jezik je hrvatski i svi njemu bliski jezici s kojih ne treba prijevod. Slanjem priče na natječaj pristajete na uredničke intervencije: odabir opreme, naslova i eventualne manje promjene, sve u cilju zadovoljenja Arteistovih standarda.

Pročitajte Arteistove kratke priče koje su ušle u uži krug za nagradu u 2018. godini:

Ljudi od formata

Mostarska Hagada

Što treba napraviti

Antikvar

Koalicija

Berlin

Velika balerina

Deda

*Svi koji žele pridonijeti fondu nagrade mogu pomoći uplatom na naš račun:

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Podržavam Arteist”
Poziv na broj primatelja za donacije je: 600-oib

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More