Art Zagreb – Nova nada hrvatskog tržišta umjetnosti

Nakon nekoliko dana intenzivne i uporne kiše, vremenske su se prilike osmjehnule u četvrtak 16. 5., na dan otvorenja sajma umjetnosti Art Zagreb. U Hali V Tehničkog muzeja predstavilo se više od dvadeset galerija, kolekcionara i pojedinaca sa zanimljivim izložbenim programom na drugom izdanju sajma koji ove godine traje do nedjelje, 19. svibnja.

Prva u nizu je Galerija Futura iz toskanskog grada Pietrasanta. Ovo im je prvo izlaganje na nekom sajmu, a štand im (pored simpatične zaposlenice) privlači posjetitelje neobičnim skulpturama (kao što su fragmenti tijela Igora Mitoraja ili sjajeća skulptura mozga). Tu je i osebujni kolekcionar Stipe Renić koji predstavlja dio svoje zbirke, kao i vlastite skulpture od drveta. Na njegovom štandu pogled plijeni golema, neobična slika s motivima Domovinskog rata autora Branimira Dorotića, koja podsjeća na fascinacije pučke umjetnosti. Studio Antik & dizajn nudi veliku ponudu stilskog namještaja, a na sajmu je još niz galerija – od privatne Galerije Kranjčar kojoj je ovo drugi puta da nastupa ovdje, do gradske galerije Sv. Krševan iz Šibenika, koja nastupa zahvaljujući inicijativi galeristice Antonije Modrušan i sluhu koji je pokazala njihova lokalna uprava. Na katu se predstavljaju Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, Berlina i Venecije. Svaki od tih nastupa pokazuje specifikume neke likovne škole: venecijanska teži klasičnijem pristupu, zagrebačka ekspresivnijem, a berlinska vrlo pomaknutom i konceptualnom.

Među individualnim nastupima tu su štandovi primjerice Branke Riđički, Lydie Patafte, Aleksandra Bezinovića, Vedrane Dević, Vide Meić, Domagoja Rogine, kao i Grgura Akrapa, koji je baš prije nekoliko dana otvorio samostalnu izložbu u MSU-u. Također, brojni drugi galeristi i pojedinci (kao i vaš najdraži portal za umjetnost), zakupili su prostor na sajmu. Bogat popratni program uključuje koncerte i razgovor sa menadžerima i umjetnicima među kojima je Jan Peter Verhagen, marketing menadžer sajma umjetnina TEFAF Maastricht.

Iako je naše tržište umjetnina nerazvijeno inicijativa održavanja sajma umjetnosti u Zagrebu pohvalna je i svakako je treba podržati, kao i njezine organizatore, jer pokušava trgnuti našu umjetnost iz apatije, a i iz i hegemonije institucija. Zato, prošetajte se ova dva (napokon) proljetna dana do Tehničkog muzeja i uronite u avanturu umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj danas.

Feđa Gavrilović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More