“Argo” postaje nezaustavljiv

Ben Affleck, ArgoBen Affleck u svojim rukama ima Nagradu Udruženja američkih filmskih redatelja (DGA) čime njegov film “Argo” postaje najveći favorit za Oscara osvajajući PGA, SAG i DGA nagrade, a Affleck, uz Stevena Spielberga (“The Color Purple”, 1985.) i Rona Howarda (“Apollo 13”, 1995.), postaje treći redatelj u povijesti koji je dobio DGA bez nominacije za Oscara. PGA, SAG i DGA nagradu imao je i “Apollo 13″, pa ga je ipak pokorilo Hrabro srce.

Na 65. dodjeli Nagrada Udruženja američkih redatelja, održanoj 2. veljače 2013. u svečanoj dvorani Ray Dolby, Hollywood & Highland centra u Los Angelesu, Ben Affleck proglašen je najboljim redateljem, a uz njega nominirani su bili Kathryn Bigelow za Zero Dark Thirty, Tom Hooper za Jadnike (Les Miserables), Ang Lee za Pijev život (Life of Pi) te Steven Spielberg za Lincolna. Dodjelu nagrada, koja se održava nakon svečane večere te koja nije prenošena ni na jednoj od brojnih američkih televizijskih programa, vodio je Kelsey Grammer, poznatiji kao Dr. Frasier Crane iz NBC-evog sitcoma.

U ostalim kategorijama nagrađeni su Rian Johnson za režiju epizode Fifty-One dramske serije Breaking Bad, Lena Dunham za režiju pilot epizode humoristične serije Girls, Jay Roach za režiju miniserije Game Change te Malik Bendjelloul za dokumentarac Searching For Sugarman. Nagrada za životno ostvarenje uručena je redatelju Leta iznad kukavičjeg gnijezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) i Naroda protiv Larryja Flinta (The People vs. Larry Flynt), Milosu Formanu.

Osvajajući i ovu nagradu, nakon osvojenih nagrada Udruženja američkih producenta, Udruženja američkih filmskih glumaca te onim manje indikativnim u vezi Oscara, Nagrade po izboru američkih kritičara i Zlatnog globusa, Argo postaje nezaustavljiv. Njegova nezaustavljivost neće umanjiti napetost dodjele Oscara i iščekivanja koverte u kojoj je skriveno ime filma koji će postati ovogodišnji laureat.

U šezdeset i pet godina otkad se dodjeljuje DGA nagrada, ovo je sedmi put da njezin dobitnik nije, odnosno neće dobiti Oscara za režiju. Ukoliko Argo dobije zlatni kipić postat će četvrti film u povijesti koji je dobio Osara a da mu redatelj nije ni nominiran u kategoriji najboljeg redatelja. Ponavlja li se 1996., godina Hrabroga srca (Bravehearta) ili je Argo oduševio sve članove Akademije?

Treba napomenuti kako na svim nagradama američkih udruženja glasaju i filmski i televizijski djelatnici te da su ove godine razlike u samim nominacijama poprilične, te se ne smije zanemariti mogućnost iznenađenja na Oscarima. Treba se samo prisjetiti spomenute 1996. godine, kada je sve nagrade udruženja osvojio Apollo 13 te je bio proglašen sigurnim dobitnikom Oscara. Ron Howard je te godine dobio nagradu DGA bez nominacije za Oscara, a njegov film Apollo 13 nizao je nagrade udruženja, ali je ipak Zlatni globus, a potom i Oscar pripao Melu Gibsonu za Hrabro srce (Braveheart).

Hoće li Argo nastaviti dominirati i postati – film koji je osvojio sve bez da mu je redatelj nominiran za Oscara? Zbilja postaje sve nevjerojatnija činjenica da Affleck nije nominiran i u toj kategoriji, iako dobije li mu film kipić, Affleck neće ostati bez Oscara, s obzirom da je jedan od trojice producenata filma, uz Granta Heslova i Georgea Clooneyja, čiji su Nasljednici (The Descendants) na lanjskim Oscarima osvojili tek jedan kipić, za najbolji adaptirani scenarij.

Dodjela Oscara 24. veljače ima dva potencijalna scenarija od kojih je jedan spomenuta situacija s Apollom 13, a drugi se dogodio samo tri puta do sad od kojih je zadnji bio 1990. kada redatelj Bruce Beresford nije bio nominiran za režiju, a njegov film Driving Miss Daisy proglašen je najboljim filmom na dodjeli Oscara. Takva situacija se prije toga dogodila 1932. kada Edmund Golding nije bio nominiran za Grand hotel te na prvoj dodjeli Oscara 1929. kada William A. Wellman nije bio nominiran za Wings.

Britanci su unijeli napetost u sezonu nominacija, a hoće li unijeti napetost i u nagradu sezonu, doznat ćemo 10. veljače. Dodjela nagrade BAFTE (Britanske filmske i televizijske akademije), s početkom u 22 sata po našem vremenu, biti će prenošena na prvom programu BBC-ja. Ukoliko želite gledati nagradu, a ovaj program nije dostupan u sklopu vaše pretplate, možete ju pratiti putem interneta.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More