AntiSalon: Platforma za izlaganje zakinutih

AntiSalon
Vrući srpanjski petak začinite odlaskom na AntiSalon 2014. kojeg umjetnik Stipan Tadić po drugi put organizira zajedno sa kolegom Vladimirom Tatomirom. Manifestacija će se održati 18. srpnja u galeriji Jogurt AKC-a Medika, dok će after party biti u Gray Roomu. 

Antisalon je manifestacija nastala 2012. kao opozicija Salonu mladih, kao daleko otvoreniji, demokratičniji i transparentiji mlađi brat ovog poznatog programa HDLU-a. Cilj je olakšati mladim umjetnicima vidljivost, omogućiti im da izlažu i taj proces maksimalno pojednostavniti i odmaknuti ga od institucija, “očistiti“ sve ono što stoji na putu između autora, njegovog djela i publike.

To je, upozoravaju organizatori, posebno važno ove godine kada su se mnogobrojni umjetnici osjetili zakinutima pozivnim tekstom Salona mladih koji su doživjeli ograničavajućim i isključujućim. Upravo je iz tog razloga Antisalon ove godine svojevrsni Salon odbijenih i platforma za izlaganje zakinutih, prostor koji prihvaća sve radove bez ikakvih ograničenja.

Odmakom od institucija i izostankom selekcije propituje se uloga žirija i kritičara, ali i daje prilika izlagati svim umjuetnicima koji su natječaj Salona mladih doživjeli kao pokušaj da se čitava hrvatska suvremena umjetnost svede u uske okvire i time isključi sve one koji se izražavaju drukčijim sredstvima.

Ovim se želi obogatiti scenu, a nije zanemariv niti subverzivni moment ignoriranja institucija koji kao da pokazuje da i samoorganizacija katkada može biti dovoljna i vrlo prikladna, kao izravan otpor kapitalističkim strujanjima kojima u umjetničkim pitanjima ne bi smjelo biti mjesta, poručuju organizatori.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More