Za svakoga po nešto: Zlatnim globusima dominirali “Jadnici” i “Argo”

Noćašnjom 70. dodjelom Zlatnih globusa (The Golden Globes), koju dodjeljuje HFPA (Hollywood Foreign Press Association), a izravno prenosi NBC, počela je sezona dodjela nagrada, koja će trajati do kraja veljače.

Za razliku od dodjele Oscara, na ovoj nagradi uzvanici ne sjede u gledalištu već uz samu dodjelu uživaju u ukusnoj trosatnoj večeri koja počinje u 17 sati u plesnoj dvorani Hotela Beverly Hilton na Beverly Hillsu. Trogodišnjeg voditelja Rickyja Gervaisa ove su godine zamijenile glumice Tina Fey i Amy Poehler, koje su već u prvim minutama pridobile naklonost nazočnih nastavivši tradiciju komičnih uvreda kakve je davao njihov prethodnik. Amy Poehler posebno je oduševila gledatelje kada je u trećoj minuti dodjele rekla: “Kad je riječ o nasilju, vjerujem ženi koja je provela tri godine u braku s Jimom Cameronom!“. Njezina suvoditeljica je pak najveće ovacije dobila predstavivši Quentina Tarantina, rekavši: “Quentin Tarantino je ovdje, zvijezda mojih seksualnih noćnih mora!“ Posebno iznenađenje večeri bio je dolazak bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji je predstavio film Lincoln.

Zlatni globusi godišnja su nagrada na kojoj 93 člana HFPA dodjeljuju nagradu za najbolja ostvarenja na filmu i televiziji. Za razliku od Oscara koji imaju jedinstvenu kategoriju za film na Zlatnim globusima nailazimo na podjelu na dramu te komediju i mjuzikl. Prva dodijeljena nagrada bila je u kategoriji sporednoga glumca u drami te je pripala Christophu Waltzu za ulogu u Odbjeglom Djangu (Django Unchained), što je ujedno Waltzov drugi Globus. Prvoga je dobio prije dvije godine za ulogu u Nemilosrdnim gadovima (Inglorious Basterds) Quentina Tarantina, za koju je bio nagrađen i Oscarom za najbolju sporednu ulogu.

Drugu nagradu producentskoj kući Weinstein Company (TWC), donijela je glumica Jennifer Lawrence dobivši nagradu u kategoriji za najbolju ulogu u komediji ili mjuziklu za ostvarenje u filmu U dobru i u zlu (Silver Lining Playbook). Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu dobio je Hugh Jackman za ulogu u Jadnicima (Les Miserables). Nagradu za najbolju sporednu glumicu, sukladno svim najavama i očekivanjima, dobila je Anne Hathaway za ulogu Fantine u Jadnicima. Za najbolju žensku ulogu u dramskoj kategoriji nagrađena je Jessica Charstain za ulogu u filmu Zero Dark Thirty, a nagradu za najbolju mušku ulogu za ulogu u filmu Lincoln dobio je Daniel Day-Lewis.

Zlatni globus za najbolji dramski film dobio je Argo redatelja Bena Afflecka u produkciji Warner Bros Picturesa, a za najbolju komediju ili mjuzikl dobili su Jadnici redatelja Toma Hoppera i produkciji Universal Picturesa. Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Ben Affleck za film Argo, kojemu je izmakla nominacija za Oscara ali je prošli tjedan osvojio i nagradu CCC (Critics Choice Award) američkih kritičara. Najboljim scenarijem proglašen je scenarij Quentina Tarantina za film Odbjegli Django. Najboljom pjesmom proglašena je pjesma Skyfall Adele i Paula Epwortha iz istoimenoga filma, a najboljom autorskom glazbom, glazba iz filma Pijev život (Life of Pi) kompozitora Mychaela Danna.

Organizatori dodjele pobrinuli su se za zanimljive momente pa je tako Austrijanac Arnold Schwarzenegger uručio Nijemcu Michaelu Hanekeu nagradu za najbolji strani film, za austrijski film Ljubav (Amour), a Sacha Baron Cohen, pokušavajući biti duhovit, pročitao je dobitnika u kategoriji animiranog filma, film Brave.

U televizijskim kategorijama nagrađeni su Homeland za najbolju televizijsku dramsku seriju, Girls za najbolju komediju ili mjuzikl, Game change za najbolju miniseriju ili TV film. Claire Danes prva je glumica koja je drugu godinu zaredom nagrađena u kategoriji najbolje glumice u dramskoj televizijskoj seriji za ulogu u Homelandu. Također za ulogu u Homelandu za najbolju ulogu u dramskoj TV seriji nagrađen je Damian Lewis. Za glumačka ostvarenja u televizijskim komedijama ili mjuziklima nagrađeni su Lena Dunham za ulogu u seriji Girls i Don Cheadle za ulogu u seriji House of Lies. Najboljim glumačkim ulogama u miniserijama i TV filmovima proglašeni su Julianne Moore za ulogu u Game Change te Kevin Costner za ulogu u Hatfields & McCoys, a za najbolje sporedne uloge nagrađeni su Maggie Smith za ulogu u drugoj sezoni Downton Abbey te Ed Harris za ulogu Game Change.

Nagradu Cecil B. Demille za životno dostignuće na filmu i svoju četrdesetsedmogodišnju filmsku karijeru HFPA ove je godine uručila dvostrukoj oskarovki, glumici Jodie Foster, koja iza sebe ima sedamdesetak uloga, a uz to je režirala i producirala nekoliko filmova i serija. U svome se zahvalnom govoru pedesetogodišnja glumica posebno osvrnula na ljepote posjedovanja privatnosti te važnost privatnosti, koju ona nije u potpunosti mogla ostvariti, uzimajući u obzir da je već s tri godine počela glumiti.

Na Zlatnim globusima od devet filmova nominiranih, osim Zvijeri južnih divljina (Beasts of the Southern Wild), koje nisu dobile nominaciju ni u jednoj kategoriji Zlatnih globusa, niti jedan film nije ostao nenagrađen pa se s toga čini da su se ovogodišnji Globusi priklonili motiv “za svakoga po nešto“.

Najnominiraniji film na Zlatnim globusima, Lincoln postao je i najveći gubitnik samo jednu nagradu. Najuspješniji filmovi ovih Zlatnih globusa su mjuzikl Jadnici, koji je od četiri nominacije osvojio tri nagrade, te film Ljubav koji je imao jednu nominaciju te je tu nagradu i osvojio. Iako dodjela Zlatnih globusa nema utjecaj na dodjelu Oscara, zanimljivo je da je lanjski dobitnik Zlatnoga globusa za najbolju komediju ili mjuzikl Umjetnik (The Artist) ujedno je bio i dobitnik Oscara. Ove godine takva je situacija gotovo nemoguća, kao i mogućnost da Argo dobije Oscara za najbolji film, s obzirom na to da Tom Hopper i Ben Affleck nisu nominirani u kategoriji najboljega redatelja. Evidentno je da se Zlatni globusi sve više udaljavaju od Oscara čime dodjelu Oscara čine zanimljivijom i napetijom.

Nakon ove dodjele uslijedit će dvanaestodnevni predah, koji će prekinuti dodjela nagrada Udruženja američkih producenata (PGA) u subotu 26. siječnja i dodjela nagrada Udruženja američkih glumaca (SAG) u nedjelju 27. siječnja. Dodjela nagrade Udruženja američkih producenata od iznimne je važnosti jer su njihovi članovi ujedno i članovi Američke filmske akademije, te će film koji osvoji tu nagradu postati favorit za Oscara.

Frana Marija Vranković

Amy PoehlerAnne HathawayArgoBen AffleckChristoph WaltzClaire DanesDaniel Day-LewisDjango UnchainedHFPAHollywood Foreign Press AssociationHomelandHugh JackmanJennifer LawrenceJessica CharstainJodie FosterLes MiserablesLincolnMichael HanekePGAQuentin TarantinoSAGThe Golden GlobesTina FeyTom HopperZero Dark ThirtyZlatni globus
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment